Hoe praat jij met jouw kinderen over het coronavirus? Hoe leg je uit dat ze eventjes niet bij opa en oma op bezoek mogen en dat het sporten nu opeens buiten is. Niet elke dag meer naar school en zwemmen in het zwembad is ook al opeens allemaal anders. Een verjaardag mag niet grootst gevierd worden en je mag niet meer spontaan naar de speeltuin. En oh ja, de vakantie... we blijven dit jaar gewoon in Nederland, want vliegen naar het buitenland, wordt erg lastig met al die beperkingen.

Kinderen hebben een hoop te verweken gekregen sinds de uitbraak van het coronavirus. Een deel van de maatregelen is versoepeld, maar aan het 'nieuwe normaal' in het dagelijks leven nog niet te noemen.

Het belangrijkste is: stel vragen en luister naar je kind. Wees eerlijk over het coronavirus zonder je kind bang te maken. 

Het is goed om eens echt even stil te staan bij de afgelopen periode. Wat vonden ze er nou eigenlijk allemaal van? Hoe hebben ze deze corona-periode ervaren? Stel op een speelse manier vragen om met de kinderen in gesprek te gaan hierover. We hebben voor jullie een gratis spel gemaakt: De corona-memories. Deze kun je gratis downloaden, uitprinten, uitknippen en samen met de kinderen spelen.

Download hier de gratis printables

 

Vind dezelfde kaartjes en vind er wat van. 

Het Corona-Memories spel wordt gespeeld naar het idee van het ouderwetse Memory, maar dan met diepgang. Door de vragen die zijn toegevoegd aan de kaartjes, is het spel te spelen voor kinderen vanaf 6 jaar en hun ouders of verzorgers. Vind je een paar, heb je de kaartjes met dezelfde afbeelding omgedraaid, dan mag je de vraag die op het kaartje vindt stellen aan de ander. De vragen variëren van "Welk klasgenootje heb jij het ergst gemist" tot "Hoe vond jij de sfeer in huis?". Misschien is het spannend om sommige vragen aan elkaar te stellen, maar juist daarom is het ook fijn om precies die zaken te bespreken. Heb je een Kanskaart in je bezit? Dan mag je een gestelde vraag skippen. 

We wensen jullie veel goede gesprekken, nieuwe inzichten en vooral veel plezier!