Haarlem en omgeving werd vorige week ook bedekt met een laag sneeuw... Joepie! Mama het sneeuwt, zullen wij een sneeuwpop maken? Nou, bereid je alvast maar weer voor, vandaag en morgen wordt er weer een vers pak verwacht. Er hoeft maar één sneeuwvlokje te vallen en mijn dochter rent al naar de kast om haar handschoenen te zoeken. Het liefst zoveel mogelijk, want ze worden natuurlijk al heel snel kleddernat. Uiteraard moet er ook een sneeuwpop gemaakt worden... Maar ja, dat is niet zo heel makkelijk.

De eerste bal lukt wel, want met volle energie gaan ze er tegenaan, maar dan krijgen ze het koud en zijn de handschoenen nat, dat ze de tweede bal een beetje afraffelen. Dat is best wel jammer, want je kunt hele mooie sneeuw kunstwerken maken.

Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij hieronder omschreven hoe je een echte sneeuwpop kunt bouwen.

Hoe bouw je een sneeuwpop

Zorg dat de sneeuw goed plakkerig is voor het bouwen van een sneeuwpop. Als de sneeuw te nat, zacht of te ijzig is, kun je het heel moeilijk vormen. Om te testen of je de juiste sneeuwcondities hebt, verzamel je een handjevol sneeuw in een bal en kijk of het mooi plakt. Valt het uit elkaar, dan kun je geen sneeuwpop bouwen.

Zoek een goede plek voor je sneeuwpop. Natuurlijk niet een plek waar al snel het zonnetje op gaat schijnen, want dan is je sneeuwpop zo gesmolten. Nee, een mooie vlakke plek in de schaduw is de ideale plek.

Maak een sneeuwbal met je handen. Rol de sneeuwbal over de sneeuw die op de grond ligt en druk de sneeuw goed aan. Blijf rollen over de sneeuw, zodat de bal, steeds groter wordt. Stop wanneer jij vindt dat de sneeuwbal groot genoeg is.

Plaats de onderste sneeuwbal waar je sneeuwpop moet komen te  staan – Zorg ervoor dat hij veilig en stevig staat door meer sneeuw te plakken tussen de sneeuwbal en de sneeuw van de grond. Je zou er voeten onder kunnen boetseren.

Herhaal de vorige stappen om nog één of twee sneeuwballen te maken. Ze moeten natuurlijk wel iets kleiner zijn, zodat ze makkelijk op de onderste bal passen. De kleinste is natuurlijk het hoofd van de sneeuwman. Stapel ze op de onderste sneeuwpop en vul het een beetje op met verse sneeuw, zodat ze er niet afvallen.

Nu de armen... daarvoor kun je stokken gebruiken. Mocht je geen stokken hebben, dan kun je ook met verse sneeuw, armen erop boetseren. Bijvoorbeeld dat het net lijkt alsof zijn of haar armen over elkaar geslagen zijn of achterop zijn rug.

Geef je sneeuwpop een gezicht – Je kan natuurlijk heerlijk erop los slaan met je creativiteit. Steek een wortel in de bovenste sneeuwbal voor een neus, of een banaan of komkommer, aubergine of een ander geschikte groenten. Kolen of steentjes zijn zeer geschikt voor het maken van de ogen, maar je kunt ook andere producten gebruiken, zoals kleine appels, mandarijnen, pinda's in een dop of druiven. Voor de mond kun je een tak gebruiken of steentjes naast elkaar plakken of pinda's in de dop.

Is het gezicht klaar, geef hem of haar een oude hoed of muts. Wikkel een sjaal om zijn nek, want hij kan het natuurlijk koud krijgen. Ook leuk is een stropdas of een oude jas. Weet wel dat als je de sneeuwpop aankleedt, dat de kleren wel kapot kunnen gaan door de sneeuw.

Is je sneeuwpop klaar... maak een foto! Je weet nooit wanneer het weer gaat dooien en je wilt natuurlijk wel een hele mooie herinnering van het harde werken!