Ben jij ook zo gek op je huisdier?

Altijd leven in huis, iets om voor te zorgen, een dier dat je gezelschap houdt. Wat is het toch leuk om een huisdier te hebben. Maar als je een huisdier hebt dan moet je er ook echt goed voor zorgen. Ze moeten op tijd hun eten hebben en een hond moet je wel 3x per dag uitlaten. 

Meest voorkomende huisdieren:

  • katten
  • honden
  • vogeltjes
  • kippen
  • konijnen
  • duiven
  • knaagdieren
  • reptielen en amfibieën

Wist je dat?

De eerste dierendag was op 4 oktober 1930. Op basisscholen wordt op 4 oktober ook veel aandacht besteed aan dierendag. Misschien mag jij ook wel je favoriete huisdier (als deze ongevaarlijk is) of je dierenknuffel mee naar school nemen. 

Veel kinderen en volwassenen praten tegen hun dieren, zoals de parkieten, hun paard of een ander dier. Het lijkt misschien een beetje raar maar uit onderzoek is namelijk gebleken dat het een teken van intelligentie is als je tegen je huisdier praat.

Dierendag een dag is die wereldwijd op de agenda staat als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan de dieren

Hoe is dierendag ontstaan?

De datum van dierendag gaat terug op het overlijden van de heilige Franciscus van Assi op 4 oktober 1226. Hij gaf veel om zwervers, maar hield ook erg van planten en dieren. Volgens de legende voerde hij hele gesprekken met dieren, vaak omdat hij vond dat de mensen niet wilden luisteren. Misschien deed hij het ook om zijn preken te oefenen, maar hij kreeg soms het idee dat de dieren echt naar hem luisterden. Zijn sterfdag, waarop de Kerk Franciscus steeds herdenkt, werd tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929 in Wenen uitgeroepen tot Werelddierendag. De huidige paus is ook vernoemd naar Fransiscus.

Ga jij je huisdier ook EXTRA verwennen?

Koekjes en snoepjes zijn heel lekker voor je dier, maar aandacht is nog veel leuker! Maak lekker een langere wandeling met je hond en speel samen met een bal. Dat is veel gezonder dan veel eten en snoepen.

Als je kat van kroelen houdt, kun je hem lekker kriebelen of een borstelbeurt geven. Daar gaat hij/zij vast van spinnen! Houdt je kat meer van spelen? Zorg dan dat hij/zij achter een speeltje aan kan rennen of gebruik een kattenhengel om hem/haar te laten springen. Héél goed voor zijn/haar conditie!

We mogen de knaagdieren en konijnen natuurlijk niet vergeten. Ook zij verdienen extra aandacht. Geef ze iets om aan te knagen en om mee te spelen. Dan hoeven ze zich niet te vervelen. 

Het leukste dierendagcadeau is aandacht voor je dier! Veel plezier zondag!