EN TOEN?

Tijdens de Kinderboekenweek gaan we terug in de tijd. Breng geschiedenis tot leven en ontdek werelden van vroeger. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid.

Leef mee met Vos en Haas in het oude Egypte in Vos en Haas – het land van de Nijl en voel de kou van het stijgende water in De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het te lezen in bijvoorbeeld een van deze boeken!

Kinderboeken voor kinderen uit groep 1 & 2

  1. 1. Het hele soepzootje - Floort Bal & Sebastiaan van Doninck
    Ook jonge kinderen zijn druk bezig met het ontstaan van onze planeet. Het hele soepzooitje is het eerste prentenboek dat zich aan deze grote vragen waagt. Als wetenschapsjournalist en moeder kan auteur Floor Bal ingewikkelde vragen luchtig en begrijpelijk uitleggen. Haar teksten komen tot leven door de kleurrijke illustraites van Sebastiaan van Doninck.
  2. 2. Held op sokken - Bette Westera & thé Tjong Khing
    Lang geleden, in de middeleeuwen, hadden alle ridders baarden. Behalve ridder Roderik, en die telde dan ook niet mee. Ridders zonder baarden waren alleen maar goed om het bloed van dode draken op te dweilen, harnassen te poetsen en aardappels te schillen. Draken verslaan, prinsessen uit torens bevrijden, op de vuist gaan met ridders uit een vreemd, vijandig land - dat was er voor ridder Roderik dus allemaal niet bij. Maar laat hij nu net iets kunnen waarmee hij alle andere ridders aftroeft...
  3. 3. De Steen en de Tijd, een reis van 150.000 jaar geleden tot nu - Rian Visser & Tineke Meirink
    Een zwerfkei uit de ijstijd maakt duizenden jaren geschiedenis mee. Boeren zetten hem rechtop. Romeinen en ridders komen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen? n een ijstijd, 150.000 jaar geleden, glijdt een steen vanuit het noorden naar Nederland. De reis duurt eeuwen, maar de steen is geduldig. Dan smelt het ijs. Boeren zetten de steen rechtop en krijgen er een band mee. Later komen er Romeinen, ridders en stedelingen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen?
    'De steen en de tijd' werpt een poëtische blik op de geschiedenis, bezien vanuit een zwerfkei.
  4. 4. Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de Dino's - Guido van Genechten
    Een hilarische rondleiding door de wondere wereld der dinosauriërs. Voor iedereen van 4 tot 250 miljoen jaar oud.
    Dit is geen doodgewone kip. Dit is een dino. De Gallus gallus domesticus, jawel! En deze doodgewone kip - pardon - deze dino weet alles over de andere dinosaurussen. Dat zal hij wel even bewijzen!
  5. 5. Josephina, een naam als een Piano - Jaap Robben & Merel Eyckerman
    Een bijzonder prentenboek waaruit de verwondering van een kind spreekt over de voorgeschiedenis van een oma. Met tedere en warme illustraties. Vanaf 5 jaar. De meeste oma’s zijn niet altijd oma geweest. Ook mijn oma. Die is ooit zelfs een baby’tje geweest. Pas veel later, toen ik kwam, werd mijn oma eindelijke een oma. Maar op een dag vergat ze mij. Ineens. En ook dit huis, haar kamer en zichzelf. Ze dacht dat ze zomaar een mevrouw was...

Kinder boeken voor kids uit groep 3 & 4

  1. 1. Vos en Haas het Land van de Nijl - Sylvia VandenHeede & Thé Tjong Khing
    Een samenleesboek van Vos en Haas over mummies, piramides en farao's
    'Het treft dat jullie mij treffen', knipoogt Rob. 'We gaan naar het oude Egypte, en ik ben jullie gids. Ik heb alles te koop, dus ook feitjes en weetjes.' 'Wat bedoel je met feitjes en weetjes?' vraagt Vos. 'Ditjes en datjes', zegt Rob. Daar wordt Vos ook niet wijzer van. Daarom geeft Rob een voorbeeld. 'Weet je dat het in Egypte heel droog en heet is?' vraagt hij. 'Ja', knikt Haas. 'Want in Egypte is er veel woestijn. Maar er stroomt ook een grote rivier door. Het is de Nijl.' Rob kijkt sip. Daar gaat zijn weetje! Haas wist het al!
  2. 2. Verboden te vliegen - Martine Letterie - Rick de Haas
    lke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. "Dan wennen de duiven aan jou, voor als ik er een keer niet ben,' heeft Marius gezegd toen hij haar de eerste keer liet helpen. Maar waarom zou hij er een keer niet zijn? Hij is er immers altijd? Het is oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio's... en duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om de duiven te redden. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar. Vanuit een verrassend perspectief brengt Martine Letterie de Tweede Wereldoorlog tot leven voor jonge kinderen, zoals ze dat eerder zo prachtig gedaan heeft in het met een Zilveren Griffel bekroonde Kinderen met een ster.
  3. 3. Van Klein tot Groots: Marie Curie - Maria Isabel Sánchez Vegara & Frau Isa
    Toen Marie Curie jong was en wilde studeren, mocht dat niet omdat ze een vrouw was. Later werden haar wetenschappelijke ontdekkingen over de hele wereld gerespecteerd. Marie werd de eerste vrouwelijke doctor in de exacte wetenschappen en de eerste vrouwelijke docent aan de universiteit van Parijs. Daarnaast won ze ook nog als eerste persoon in de geschiedenis twee keer een Nobelprijs. Marie wordt beschouwd als de meest inspirerende vrouw in de moderne wetenschap.
  4. 4. Willewete - De Grieken - Suzan Boshouwers & Veronica Nahmias
    Wil je alles weten over de oude Grieken? In dit boek lees je meer over hoe de oude Grieken leefden. Wie waren hun helden en hun goden? Wat leerden Griekse kinderen allemaal? Waar speelden ze mee? En waar dachten de oude Grieken over na? Op deze en veel andere vragen krijg je een antwoord. Je vindt in dit boek ook een overzicht van voorwerpen uit de Griekse Oudheid, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.
  5. 5. Vandaag ben ik een ridder! - Thijs Goverde & Tineke Meirink
    Lijkt het je wat om ridder te worden? Ridders zijn stoer en sterk. En vooral ook dapper! Ze wonen in een kasteel en trekken vaak ten strijde. Zo beleven ze allerlei avonturen. Natuurlijk helpen ze iedereen die in nood zit en zijn ze heel beleefd tegen jonkvrouwen. En wat dragen ridders prachtige kleren! Een stoer boek over ridders. Vol handige verkleedtips, leuke knutsel-ideeën en andere zaken die elke ridder moet weten.

Leesboeken voor kinderen in groep 5 & 6

  1. 1. Kasteel in Zicht! - Ida Schuurman & Irene Goede
    Echte kastelen: daar hebben we er heel wat van in Nederland en Vlaanderen.
    Elk kasteel heeft zijn eigen spannende verhalen, van de middeleeuwen tot nu. En elk kasteel ziet er weer anders uit. In Kasteel in zicht! kom je veel te weten over een aantal kastelen in Nederland en Vlaanderen: van Slot Loevestein en Kasteel Hoensbroek tot het Kasteel van Gaasbeek en het Gravensteen. Lees over hun geschiedenis en hun bewoners, zoals stoere ridders en kasteelvrouwen, machtige graven en gravinnen. En natuurlijk zitten er ook spookverhalen in dit boek! Op bijna iedere bladzijde staan kleurige tekeningen van Irene Goede, waarop veel te zien is. Zij maakte ook een prachtige dwarsdoorsnede van het Muiderslot in de middeleeuwen. Alle kastelen in dit boek kun je zelf bezoeken, je vindt ze op de kaart achterin.
  2. 2. Buiten is het oorlog - Janny van der Molen & Martijn van der Linden
    Iedereen kent het aangrijpende verhaal van Anne Frank. Miljoenen jongeren en volwassenen lazen en lezen haar dagboek. Ook jongere kinderen horen thuis of op school over Anne, de jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog.
    Janny van der Molen beschrijft het leven van Anne Frank voor kinderen aan de hand van tien thema’s. En van de zorgeloze beginjaren tot aan het intens verdrietige einde. Een zorgvuldige beschrijving die door de samenwerking met de Anne Frank Stichting inhoudelijk zo dicht mogelijk bij de historische bronnen en feiten blijft. 
  3. 3. De Zee kwam door de brievenbus - Selma Noort
    Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot.’ Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen?
    Liesje vertelde hoe zij als klein meisje de watersnoodramp meemaakte. Selma Noort schreef haar verhaal op in dit boek.
  4. 4. Professor Kleinbrein - De Romeinen - Sarah Devos & Heleen Brulot
    De perfecte combinatie van feiten, humor en heel veel tekeningen
    Professor Kleinbrein vertelt je alles wat je wilt weten over de Romeinen: van de vele veldslagen tot het dagelijkse leven, van de grote keizers tot de gladiatoren, van de rijke banketten tot een middag in het theater. Wist je dat Caesar en Cleopatra een zoon hadden? En dat keizer Caligula zijn paard tot consul benoemde? Ken je de legende over het ontstaan van Rome? Ken je het verschil tussen een viaduct en een aquaduct? En wist je dat het volgens de Romeinen geluk bracht om je haar te laten knippen bij volle maan?
  5. 5. Alle Hens! - Divers & Harmen van Straaten
    Alle hens! is een prachtig boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Nederlandse zeevaart. De gerenommeerde kinderboekenauteurs schetsen in zeventien verhalen een beeld van vaderlandse helden als Michiel de Ruyter, Piet Hein, Van Speyk en Karel Doorman. Ze beschrijven het leven aan boord van de schepen en op de marinewerf door de ogen van kinderen en zelfs een scheepshond. De verhalen zijn spannend, grappig en ontroerend en als je het boek uit hebt, weet je heel wat meer over de geschiedenis van de Nederlandse marine.

Leesboeken voor de oudere kinderen in groep 7 & 8

  1. 1. Piratenzoon - Rob Ruggenberg
    Zain groeit op in een harem in Marokko, als zoon van een Marokkaanse piraat en een Nederlandse moeder. Hij wordt gevangen genomen door Spanjaarden en moet als slaaf gaan werken op een oorlogsschip. Het leven aan boord is keihard maar Zain hoopt dat zijn vader hem vrij zal kopen. Dan vaart Zains schip naar Zeeland om te vechten tegen de opstandelingen daar. Een levensgevaarlijke tocht. Hoe kan Zain ontsnappen?
  2. 2. De Duik - Sjoerd Kuyper & Sanne te Loo
    In Willemstad in Curaçao is een brug: de Pontjesbrug. Het is een oude brug en hij herbergt een geheim: wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden. Roly is de zoon van een Nederlandse moeder en Curaçaose vader. Hij leert van zijn vader over het geheim van de Pontjesbrug, maar mag er niemand iets over vertellen - zelfs zijn grote liefde Mila niet.
    Met zijn vader maakt Roly verschillende reizen naar het verleden. Maar op een avond gaat Roly's vader alleen, en komt niet meer terug. De moeder van Roly is woedend. Ze denkt dat haar man haar heeft verlaten en ze reist met Roly terug naar Nederland. Maar wie moet Roly's vader nu redden? Wie haalt hem uit het verleden? Roly ziet maar één uitweg. Hij deelt met Mila het grote geheim.
  3. 3. Nu is later vroeger - Joke van Leeuwen
    Waar kun je twee dagen achter elkaar je verjaardag vieren? Weten honden hoe laat het is? Waar is 10 oktober 1582 gebleven? De tijd is iets waarover je je kunt blijven verwonderen. Want wat is tijd precies? In dit boek vertelt Joke van Leeuwen op haar geheel eigen wijze van alles over tijd, in tekst én heel veel beeld. Hoe de tijd kan zijn begonnen, hoe die steeds preciezer werd bijgehouden, waarom je je niets van je geboorte herinnert, wat stripverhalen ermee te maken hebben, en nog veel meer. Voor iedereen vanaf een jaar of tien tot 122 jaar en vijf maanden.
  4. 4. Brons - Linda Dielemans & Sanne te Loo
    Denk aan het meest waardevolle dat je hebt. Het allerduurste, het allermooiste, het meest bijzondere. Dat zou je niet weggooien. Nooit van je leven. Maar in de bronstijd, zo'n vierduizend jaar geleden, was dat precies wat mensen deden. Brons was ontzettend kostbaar, en toch verdwenen prachtige sieraden en glimmende zwaarden in moerassen en rivieren.
    Dit boek vertelt het betoverende verhaal van brons. Een verhaal vol spannende gebeurtenissen, geheimzinnige plekken en prachtige voorwerpen van duizenden jaren geleden. Je gaat met archeologen mee op onderzoek en ontdekt het grootste mysterie van de bronstijd: waarom gooiden mensen hun meest waardevolle spullen weg?
    Geïnspireerd door het onderzoek van archeologieprofessor David Fontijn voert Linda Dielemans je mee naar een bijzondere tijd, die tegelijkertijd vreemd en vertrouwd is. De prachtige illustraties van Sanne te Loo laten de bronstijd op een magische manier tot leven komen.
  5. 5. Alleen beer mocht mee - Vivian den Hollander
    Trudi woont met haar ouders, broer en zussen in Nederlands-Indië. Ze hebben er een heerlijk leven, in een mooi huis met een grote tuin aan zee. Tot op een dag de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Japan valt Indië binnen en van de ene op de andere dag verandert alles. Zo moeten ze verhuizen naar de stad, omdat het te gevaarlijk is aan de kust. Ineens zijn er overal Japanse soldaten op straat en ook de Indische bevolking begint vijandig te doen. Op een dag wordt Trudi's vader gearresteerd en niet lang daarna wordt de rest van het gezin gedwongen om naar een jappenkamp te verhuizen. Trudi wil blijven geloven dat ze haar vader ooit zal terugzien, maar het leven in het kamp is hard – en soms zelfs gevaarlijk... Alleen Beer mocht mee is een aangrijpend waargebeurd verhaal over opgroeien in oorlogstijd voor lezers vanaf tien jaar.