Go-Kids reporter Evy bezoekt de theatervoorstelling Sneue gevallen
Enkele weken geleden werd ik door Theater Sonnevanck uitgenodigd voor de première van Sneue gevallen, de gloednieuwe voorstelling van en door Theater Sonnevanck. Samen met mijn 2 dochters ben ik inmiddels een trouwe bezoeker en fan van hun voorstellingen. Mijn dochters en ik vonden het daarom ook teleurstellend dat we verhinderd waren voor de voorstelling.
Maar gelukkig wilde Go-Kids reporter Evy deze leuke taak wel van ons overnemen. Samen met haar moeder bracht ze afgelopen zondag een bezoek aan de voorstelling. 's avonds kreeg ik al een appje hoe verschrikkelijk leuk ze het hadden gehad en toen ik haar vanmiddag vroeg hoe ze de voorstelling vond zei ze uit volle borst: SUPER GRAPPIG!
De snoezel kamer
Onder het genot van een kopje thee vertelt Evy waar de voorstelling over gaat.
Toen we binnen kwamen in de foyer maakten we al kennis met de vader en moeder van Bram. Ze vertelden ons een paar dingetjes. De moeder vroeg ons om heel stilletjes naar de snoezelkamer van Bram te gaan en rustig te doen omdat Bram heel gevoelig is. De vader die kletste er wat tussendoor over zijn uitvindingen. We kregen zelfs schoentjes die over de schoenen konden, in het lichtgeel. Zodat we geen lawaai konden maken voor Bram.
Het decor was de snoezelkamer. Alles was zachtgeel. De gordijnen, de kleedjes en er stonden zelfs lichtgele borstels zoals in een wasstraat.
3 spelers en wel zeker 8 personages
De voorstelling werd eigenlijk maar door 3 personen gespeeld, terwijl er veel meer personages waren. Heel knap dat ze dubbele rollen speelden. Bram, vader, moeder, oma, Jan de survival man, Lakjack...
Alle spelers hadden een bepaalde kleur. Hun kleding en attributen hadden allemaal 1 kleur. Bijvoorbeeld een roze trainingspak en een groene Jan de Survivalman. Die volgens Evy toch echt het grappigst van allemaal is.
Prikkels
Bram is een jongen die niet tegen prikkels kan. Hij is overgevoelig voor licht, geluid en aanrakingen. Hij is alleen maar binnen in zijn Snoezelkamer. Als Bram teveel prikkels krijgt, veranderd er ook wat op het toneel. De lampen gaan knipperen, alsof er een soort kortsluiting in zijn hoofd plaatsvind. Of ze gaan ineens raar dansen, een soort van slow-motion .
De ouders van Bram zouden graag willen dat Bram meer meer naar buiten gaat en beter prikkels kan verdragen. Vooral zijn moeder. Toen hij hoorde dat zijn moeder hem een "slappe pudding" noemde, vond hij het tijd om veranderen.
Angsten overwinnen
Om zijn idool "Jan de Survivalman"te ontmoeten gaat Bram uiteindelijk weer voor het eerst naar buiten. Beschermd met allerlei uitvindingen van zijn vader gaat hij de straat op. Een helm die hem beschermt tegen vallen, een bril voor het felle licht, een koptelefoon voor het lawaai en een telefoon zodat zijn ouders hem kunnen bellen. Alles in het wit…een komisch gezicht.
Natuurlijk gaat zijn "huisdier"ook mee. Phill de steen . Die het tegenovergestelde van Bram is. Emotieloos, sprakeloos, sterk.
Buiten ontmoet hij allerlei mensen en ondertussen wordt hij geconfronteerd met de prikkels, en het feit dat hij daar niet tegen kan, maar ook welke belemmeringen hem dit opleveren. Door deze confrontaties neemt hij gaande weg afscheid van al zijn beschermingsmaterialen.
Tot Slot
Tot slot wil Evy nog even kwijt dat de voorstelling vooral echt super grappig was. Het decor, de muziek, echt alles was heel kunstzinnig en creatief. En we hebben geleerd dat je dingen die je eng vindt kan overwinnen.
Meer voorstellingen
Het leek mij vrij lastig om een blog te schrijven over iets waar ik niet geweest ben. Maar Evy heeft mij heel goed kunnen vertellen wat ze beleefd heeft. En ze heeft me vooral enthousiast gemaakt. Ben jij ook nieuwsgierig geworden? Ze spelen de komende weken in verschillende theaters. Op 31 maart speelt Sneue gevallen in Theater de Kleine Willem in Enschede. Bestel hier meteen je tickets.
Noortje van der Kolk