Op 27 april wordt koning Willem-Alexander 54 jaar. Maar door de maatregelen tegen het coronavirus moet iedereen dit jaar thuisblijven. Er zijn geen vrijmarkten en het bezoek van de koninklijke familie aan Eindhoven wordt online. Wat kun je dán doen om de verjaardag van de koning te vieren? Wij geven je tips.

Koningsdag 2021 wordt gevierd vanuit de studio in Eindhoven

Geen handjes schudden of cultureel rondje door het centrum; Koningsdag 2021 wordt opnieuw niet als vanouds gevierd. Hoe staan we dan wel stil bij de verjaardag van onze koning? De plannen voor dit jaar zijn zojuist gepresenteerd. 

Onze koning reist op 27 april samen met zijn gezin af naar Eindhoven. De locatie is ook meteen bekendgemaakt: de High Tech Campus. Vanuit een studio zullen er speciale online en tv-uitzendingen worden gemaakt. Dit allemaal met het thema KennisMaken.

Tijdens deze 'talkshow' zal het gezin in gesprek gaan met bewoners en organisaties uit Eindhoven. Ook prinsessen Amalia, Alexia en Ariane schuiven hierbij aan. 

Het gezelschap wordt zo klein mogelijk gehouden. Dat houdt in dat prins Constantijn en prinses Laurentien thuis vanaf de bank met een oranje tompouce mogen meekijken.

De RVD laat weten dat de coronaregels uiteraard te allen tijde opgevolgd zullen worden en dat het programma eventueel nog kan worden aangepast mocht dat nodig zijn.

Het wordt dus nog spannend wat de Oranjes precies voor ons in petto hebben tijdens Koningsdag 2021. De editie van 2020 zal voor altijd de boeken in gaan als het verjaardagsfeestje bij de koning thuis. We kregen toen een bijzonder inkijkje in het privéleven van Willem-Alexander, Máxima en hun dochters.

Digitale kleedjesmarkt voor kinderen?

Vrijmarkten kunnen deze Koningsdag helaas niet plaatsvinden. Maar niet getreurd: Marktplaats organiseert de VrijMarktplaats. Ga op jacht of leg je kleedje door middel van een advertentie. Je kunt een foto plaatsen van je kleedje met spulletjes en zo digitaal verkopen. Houd wel rekening met de anderhalve meter afstand met ophalen! ► naar de marktplaats!


Maak er vooral iets bijzonders van Koningsdag!

1. Koninklijke kleren

Bij de Hema vind je heel veel shirts en accessoires; of je nu op zoek bent voor je baby, maar ook jongens en meisjes. De kleding is beschikbaar van maat 86 tot en met 140 en de prijzen liggen tussen de 6 en 11 euro per kledingstuk. De meisjes hebben ‘geluk’, naast een shirt hebben ze ook een rokje en een jurkje. Voor de baby’s zijn er twee shirtjes en een bijpassend kruipbroekje. Daarnaast heb je diverse accessoires zoals tiara’s, armbandjes en zonnebrillen. ► Bestel snel hier!

 

Vrijmarkt of niet, het blijft wél de verjaardag van de koning. Dus trek een oranje shirt aan, knutsel een mooie kroon, of sla een hermelijnen mantel om je schouders. Want wie koninklijke kleren draagt, komt vanzelf in de feeststemming. 

Bij Carnavalskleding4u kun je ook hele leuke koningskleding bestellen. Van oranje brillen en hoeden tot aan een echte koningsmantel.


Met deze gratis printables kom je helemaal in de oranjesfeer

Door het dragen van een kroontje kan je je heel feestelijk voelen; daarom dat veel kinderen op hun verjaardag rondlopen met een verjaardagskroon gemaakt door de meester of juf. Maar daar houdt het niet bij op; op bepaalde feestdagen zoals Koningsdag of Driekoningen is het ook heel erg leuk om je eigen kroontje te knutselen. Met papier, glitters, stof of andere materialen. Je kan het kroontje helemaal naar je eigen smaak versieren!

Met deze leuke koningsvlaggetjes kom je helemaal in de oranjesfeer

Als je jullie huis leuk versiert voor Koningsdag komen jullie vanzelf in die lekkere oranjesfeer.

Gratis haakpatroon: Koningsdag strikjes

Een van de leukste dagen van het jaar is Koningsdag. Iedereen hult zich in roodwitblauw en oranje kleding. En haalt van alles te voorschijn om te verkopen op de vrijmarkt. Zelfgemaakte dingen verkopen op de vrijmarkt is ook leuk. Deze strikjes bijvoorbeeld zijn leuk om daarvoor te maken. Nog meer zelfmaakideeën nodig voor Koningsdag?

Gratis Haakpatroon vind je hier


2. Oranje eten

Oranje tompoucen, worteltjes, sinaasappelsap, ranja, koekjes of cupcakes met oranje glazuur. Er is genoeg eten te bedenken dat een koninklijk tintje heeft. Smullen maar!

Zo maak je de Oranjetaart van Heel Holland Bakt-Anna

Alle zoetekauwen klaar? Bakken maar! Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz maakte speciaal voor Koningsdag in Amersfoort een Oranjetaart die ze mocht laten zien aan het koningspaar. Op zoek naar een lekker recept voor een koninklijke taart? Met dit recept van Anna maak je er een feestje van! De feestelijke Koningsdagtaart die Anna voor de Oranjes maakte, was -hoe kan het ook anders- oranje van kleur en bestond uit vier lagen. Bovenop de taart zaten vijf kroonkoekjes: voor koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. Anna houdt ook van het koningshuis: "Ik ben groot fan van koningin Máxima. Ik vind haar een prachtige en slimme vrouw."

klik hier voor het recept

3. Het Wilhelmus zingen

Ook alle Oranjeverenigingen balen dat Koningsdag niet doorgaat. Daarom bedachten ze een nieuw programma. Het eerste onderdeel daarvan: de vlag uit en het Wilhelmus zingen. Dat gebeurt ‘s ochtends om 10 uur. Zet je balkon- of voordeur open en zing mee!

Ken je de tekst niet, maar wil je wel meezingen? Het Koninklijke huis heeft de volledige tekst op hun website staan en kun je hier vinden.


Oudhollandse spelletjes voor Koningsdag thuis

Bij Koningsdag horen spelletjes toch? Dat kan thuis ook prima natuurlijk. Doe vooral zelf mee, juist als je dat normaal niet zou doen. Ik zeg: loop eens door je huis en kijk wat voor spelletjes je kunt vinden die geschikt zijn voor Koningsdag. Een oud ringwerpspel bijvoorbeeld, misschien heb je het nog ergens liggen? En anders kun je ook leuk zelf dingen maken met de kinderen. Wat dacht je van de volgende heerlijk Oudhollandse spelletjes:

  • Blikgooien - Wat heb je nodig: Blikken, tennisbal of pittenzak.
    Spaar blikken en ga die mooi beplakken met oranje papier, stickers, wat jullie leuk vinden. De blikken stapel je op elkaar in een piramide en je gaat er van een afstandje zoveel mogelijk omgooien met een tennisbal of pittenzak. 
  • Spijkerpoepen - Wat heb je nodig: Spijkers, flessen en een touw of riem.
    Hoe speel je het? Om je middel wordt een stuk touw of een riem gebonden waarbij op de rug een stuk touw omlaag hangt met daaraan een spijker. Op de grond staat een fles. Iedereen moet proberen de spijker in de fles te laten zakken. Laat ze in tweetallen tegen elkaar strijden en kom er zo achter wie het snelste is!
  • Koekhappen - Wat heb je nodig: Ontbijtkoek of spekjes, touw, waslijn en een theedoek.
    Hoe speel je het? Hang aan een soort waslijn stukken ontbijtkoek of spekjes. De deelnemers moeten met een blinddoek naar de waslijn lopen en zo snel mogelijk een stuk ontbijtkoek van de waslijn eten. Zodra de koek helemaal van de waslijn is stopt de tijd.
  • Spijkerslaan - Wat heb je nodig: Lange spijkers, houtblok en een hamer.
    Hoe speel je het? Met een hamer moeten de deelnemers een spijker met zo min mogelijk klappen in een balk slaan. Laat kleine kinderen niet meedoen aan dit spel, misschien dat je voor hen een alternatief kunt bedenken.
  • Hoefijzerwerpen - Wat heb je nodig: drie hoefijzers, paaltjes, hamer en afzetlint.
    Hoe speel je het? Je slaat vijf paaltjes in de grond of maakt paaltjes die op de grond blijven staan. De bedoeling is dat de deelnemers vanaf een meter of 6 een hoefijzer gooien. Misschien kun je voor de afstand kijken naar de leeftijd. Het hoefijzer moet om een paaltje blijven liggen. Je kunt de paaltjes verschillende punten geven. Na drie worpen tel je de punten op die ze hebben gescoord.
  • Zaklopen - Wat heb je nodig: afzetlint, paaltjes of pionnen, jutezakken.
    Hoe speel je het? Zet een parcours uit, je kunt hierbij gebruik maken van een aantal hindernissen! De deelnemers strijden tegen elkaar in tweetallen en gaan van start in de jutezakken. Wie is het snelste weer terug?

Volg ons!

Volg Go-Kids regio Haarlem via Instagram & Facebook en blijf op de hoogte van al het leuks van Go-Kids regio Haarlem!

Go-Kids nieuwtjes en blogs in je mailbox?

Schrijf je in!

Heb je zelf tips voor leuke (nieuwe) hotspots of heb je een andere gouden tip? Tip ons: haarlem@go-kids.nl