Natuurlijk ligt Haarlem vlakbij het strand van Zandvoort, Bloemendaal en IJmuiden en daar kun je in de zee heerlijk afkoelen, maar in een hete zomer zoals deze is het wel zo lekker om wat meer adresjes te hebben waar je heerlijk kunt afkoelen.

In Haarlem, Velsen en Haarlemmermeer genoeg mooie meren, plassen en openluchtzwembaden voor die koele plons in het water. Trek je zwemkleding maar vast aan, hierbij onze tips voor buiten zwemplekken op een rij.

Westbroekplas

In recreatiegebied Spaarnwoude ligt vlakbij Velsenbroek de Westbroekplas. Een heerlijke zwemplas met zandstrand, ligweiden en speeltoestellen. Aan de zuidkant ligt horecapaviljoen Villa Westend voor drankjes, ijsjes en ander lekkers. Ook hier een strandje waar je het water in kan duiken.

Duinmeer het Wed

Aan het begin van de Zeeweg, in Overveen, ligt recreatieplas Het Wed. Je komt hier door aan de Zeeweg de ingang Koevlak te nemen. Er is direct een parkeerplaats voor fietsen en auto’s, en hier is ook het restaurantje. Vanaf hier is het een klein stukje lopen naar het duinmeer zelf. Volg de bordjes. Het Wed is lekker groot waardoor iedereen zich hier kan vermaken. Voor kinderen is het ondiepe water afgezet, ze kunnen hier eindeloos kliederen. Er zijn toiletten aanwezig. Het voelt hier als buitenland, prachtige plek!

Duinmeer Oosterplas

Minder bekend dan Het Wed, maar zeker net zo mooi en mogelijk iets minder druk. De Oosterplas is ook onderdeel van de Kennemerduinen. Je komt hier door ingang Bleek en Berg te nemen aan de Bergweg, tussen Santpoort-Zuid en Bloemendaal. Volg vanaf hier de borden. Er is een strandje van ongeveer 150 meter lang aan de noordoostzijde en nog een strandje van 50 meter aan de zuidkant. Er zijn hier geen faciliteiten zoals wc en horeca (zelfs 3G is een uitdaging). Wel een prachtige omgeving, het water en zand. Ook met kinderen een aanrader.

Veerplas

Aan de rand van de Waarderpolder van Haarlem ligt de Veerplas. Dit meer is onderdeel van recreatiegebied Spaarnwoude. Er is een groot grasveld bij (ook met schaduw) en een zandstrandje waar ook een deel voor kinderen is afgezet. De Veerplas heeft al snel last van blauwalg, dus laat je eerst informeren door de website van zwemwater. Parkeren is hier gratis.

Molenplas

Aan de zuidkant van Haarlem, onder Schalkwijk, ligt de Molenplas. Vlakbij het restaurant De molenplas is een zandstrandje aangelegd voor de nodige verkoeling. Heel gezellig met allerlei bootjes op het water. Er is een leuk speeltuintje voor de kleintjes en je kunt daar ook nog sporten in de buitenlucht taan er ook toestellen waarop je kunt sporten, dus zeg je abonnement bij de sportschool maar lekker op en ga sporten en chillen bij de Molenplas.

Pierenbadje Burgemeester Rijkenspark in Santpoort

Fiets naar Santpoort-Noord en ga eens naar het Burgemeester Rijkenspark. Voor de kleine kinderen is daar een groot pierenbad met grasveld die dagelijks voorzien wordt van vers water. Het lukt niet altijd om een medewerker te vinden die om 06:00 uur 's ochtends het bad wilt vullen, dus check altijd eventjes de facebookpagina van Park Velserbeek.

De Peddelpoel in Spaarnwoude

De Peddelpoel (ongeveer 200 meter lang en 80 meter breed) ligt in het recreatiegebied Spaarnwoude. De zwemplek staat in open verbinding met Zijkanaal B, dus ideaal om te zwemmen, zeker met de twee zandstrandjes waar kinderen kunnen spelen met water en zand. Ook leuk: je kunt via vlonders naar het eiland lopen wat midden in de poel ligt. Er is een toiletgebouwtje met wc en douche.

Recreatieplas De Watergeus in recreatiegebied Spaarnwoude

De Watergeus ligt in recreatiegebied Spaarnwoude, in een verbreding van de ringsloot. Aan de noordkant ligt outdoorcentrum De Watergeus, dat de zwemplek gebruikt voor sport- en spelactiviteiten op en rond het water.

Toolburgerplas in Hoofddorp

De Speelvijver is een van de twee officiële zwemplekken van Recreatieplas Toolenburg, een recreatiegebied in de gemeente Haarlemmermeer. Aan de noordoostkant grenst het gebied aan een park waar gewandeld en gespeeld kan worden. Ten zuidoosten van de plas mag de natuur zijn gang gaan. De westzijde is bedoeld voor oever- en waterrecreatie. In dit gebied kun je heerlijk zonnen, zwemmen en surfen. De Speelvijver is gescheiden van de grote plas door een strekdam.

Note van een Go-Kids volger: Toolenburg heeft toiletten en 2 verschillende restaurants (een bij zuid strand een bij noord). Haarlemmermeerse bos heeft toiletten bij spartelvijver en een restaurant bij zwemmeer

Recreatiegebied De Groene Weelde in Hoofddorp

Het recreatiegebied de Groene Weelde is een gebied van recreatieschap Spaarnwoude dat ligt tussen Hoofddorp, Cruquius en Vijfhuizen. Het is een afwisselend gebied met bossen, waterpartijen en brede waterlopen met natuuroevers. Het recreatiegebied sluit aan op het Haarlemmermeerse Bos en omvat ook het voormalige Floriadeterrein met de Big Spotters Hill.

Haarlemmermeerse Bos Spartelvijver in Hoofddorp

Het Haarlemmermeerse Bos is een ongeveer 115 ha groot, recreatiegebied ten noordwesten van Hoofddorp. De Spartelvijver is een van de twee officiële zwemlocaties in dit gebied.

Haarlemmermeerse Bos Zuidstrand in Hoofddorp

Het Haarlemmermeerse Bos is een ongeveer 115 ha groot, parkachtig gebied ten noordwesten van Hoofddorp. Het Zuidstrand is een van de twee officiële zwemlocaties in dit gebied.

Park Westerbeek in Velsen

Park Velserbeek is een groots, groen en divers park in Velsen met een rijke geschiedenis. Niet alleen een kinderboerderij, maar ook een hertenkamp, volière en 2 schapenweiden zijn aanwezig in het park. Ook is er naast de kinderboerderij een kinderbadje en een speeltuintje gelegen.

Het kinderbadje zal bij mooi weer vanaf 25 juni ook gevuld zijn van 06:00 uur ’s ochtend tot 21:00 ’s avonds!