Het testen van kinderen op COVID-19 stuit velen tegen de borst. En terecht. Kinderen hebben al genoeg last van de coronapandemie, laat staan dat ze ook nog vervelende tests moeten ondergaan. Toch gebeurt het nu vaker dat ook kinderen getest worden. Hoe gaat dat testen in z’n werk? De GGD GHOR Nederland geeft antwoord.

Kinderen tot 13 jaar worden sinds de heropening van de basisscholen en de kinderdagopvang vaker getest. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een kind in quarantaine zit omdat een groepsgenootje COVID-19 heeft. Daarbij geldt dat, volgens overheidsbeleid, ook kinderen zónder klachten getest kunnen worden. Ouders bepalen natuurlijk altijd zelf of zij hun kind willen laten testen.

Begrijpelijkerwijs roept dit beleid vragen op. Wanneer is het nodig? Waarom is het nodig? Hoe gaat dat testen in zijn werk? Welke testmethode wordt er gebruikt? GGD GHOR NL beantwoordt deze vragen, op haar website.

We vatten een deel samen:

Wanneer moet je je kind testen op het coronavirus?

  • Bij milde klachten, zoals loopneus, verkoudheid, niezen of keelpijn
  • Bij zware klachten, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid
  • Zonder klachten, maar je kind is in nauw contact geweest met iemand met corona. Graag zo snel mogelijk testen, maar in ieder geval op of na de 5e dag nadat er contact is geweest.

Kinderen die astma, hooikoorts of chronische luchtwegklachten hebben, hoeven niet getest te worden als zij geen andere klachten hebben.

Wil je je kind niet laten testen als het klachten heeft, wat moet je dan doen:

  • Dan mag je kind pas weer naar de kinderopvang of school als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Kinderen van 0 - 4 jaar zijn wel een uitzondering en mogen wel naar de kinderopvang als zij alleen neusverkoudheid hebben.
  • Heeft je kind milde klachten en blijven deze milde klachten aanhouden, dan mag je kind na 7 dagen thuisblijven ook weer naar school of opvang.
  • Is je kind ook een nauw contact, dan blijft de quarantaine 10 dagen.

Mijn kind heeft corona gehad en opnieuw klachten. Wat moet ik doen?

Krijgt je kind binnen 8 weken opnieuw klachten? Dan hoeft je niet opnieuw getest te worden. Herbesmetting komt weinig voor. Dus is testen in de eerste 8 weken na een besmetting niet zinvol. Daarom mogen kinderen wel naar school met klachten als ze die klachten binnen 8 weken na een besmetting krijgen.

Hoe worden kinderen getest in de teststraat?

De standaard methode is de neus- en keeluitstrijk met een wattenschaafje wordt er wat slijm uit de keel- en/of neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd.

Hoe bereid je je kind voor op het testen van corona?

  • Vertel in neutrale woorden aan je kind wat er gaat gebeuren en hoe lang het duurt, ongeveer 30 seconden.
  • Vertel ook hoe de beschermende kleding van de testmedewerkers eruitziet
  • Bekijk en bespreek bijvoorbeeld samen dit filmpje van GGD Groningen:

  • Kom ruim op tijd en zorg dat je rustig naar de teststraat kunt
  • Zorg dat je geen andere kinderen bij je hebt
  • Zorg dat je weet waar je moet zijn en hoe je daar moet komen. Als je gehaast of afgeleid bent, geeft dat onrust bij jou én je kind.
  • Spreek rustig en kalm. Wanneer je als ouder rust en vertrouwen uitstraalt, helpt dat je kind

Waar kun je je kind laten testen op corona?

De teststraten zijn onder andere in Badhoevedorp, Haarlem en Beverwijk. Tot 15 maart ook in Vijfhuizen. Bij het maken van de afspraak kan je je voorkeur aangeven.

Zo maak je een afspraak voor een coronatest:

  • Kinderen 0 t/m 6 jaar: je maakt als ouder/verzorger een afspraak via GGD Kennemerland via 023 789 1631, bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.30 – 20.00 uur en in het weekend van 10.00 – 17.00 uur.
  • Kinderen 7 t/m 11 jaar: je maakt als ouder/verzorger een afspraak via het landelijke nummer 0800 – 1202, dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.
  • Kinderen 12 t/m 17 jaar: je maakt als ouder/verzorger een afspraak via het landelijke nummer 0800 – 1202, dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Vervolgens moet je kind aan de telefoon komen om ook toestemming te geven voor de afspraak.
  • Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf bellen met het landelijke nummer 0800 – 1202.

Heeft jouw kind DigiD? Dan kun je ook online een afspraak maken. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over het maken van een afspraak voor een test. Let op: Het aanvragen van een DigiD kan enkele dagen duren.

De teststraat

Misschien vind je het spannend je kind te laten testen? Of misschien is je kind zelf bang. Vertel dit bij de teststraat! Dan kunnen we hier extra rekening mee houden door bijvoorbeeld wat meer tijd te nemen voor de uitleg en de test. Meestal valt het achteraf erg mee en lukt het afnemen van de test goed.

Speciale kinderteststraten bij Schiphol

Om besmettingen te voorkomen moeten kinderen bij coronagerelateerde klachten thuis blijven en krijgen zij het advies zich te laten testen. Nu kinderen op de basisschool weer volledig naar school mogen, ligt het in de lijn der verwachtingen dat kinderen zich de komende tijd meer laten testen. Het teksten kan door kinderen als spannend worden ervaren. Daarom heeft GGD Kennemerland op de testlocatie bij Schiphol twee speciale kinderteststraten ingericht. Hier werken medewerkers die ervaring zijn in de omgang met (kleine) kinderen en er is extra aandacht besteed aan de (kindvriendelijke) aankleding. Ook ontvangen kinderen na afloop een 'dapperheidsdiploma'.

Als de test niet lukt

  • Ze doen geen 2e poging. Dit om een negatieve ervaring bij je kind te voorkomen.
  • Wil je toch een 2de test of wil je overleggen? Bel dan als je weer thuis bent naar GGD Kennemerland 023-7891612. Een verpleegkundige infectieziekte-bestrijding bespreekt dan met je wat er mogelijk is.
  • Heeft je kind klachten? Dan mag je kind weer naar de kinderopvang of school als het 24 uur klachtenvrij is.
  • Heeft je kind milde klachten die lang duren: (Loopneus, verkoudheid, niezen en keelpijn Je kind mag 7 dagen na de 1e ziektedag weer uit quarantaine en dus weer naar school
  • Is je kind in quarantaine? Dan duurt de quarantaine 10 dagen.

Veelgestelde vragen over Coronatesten bij Kinderen

Kan ik in de teststraat kiezen welke test wordt afgenomen?
Nee, in de teststraten gebruiken we de keel- en neus-uitstrijkmethode.

Waarom doen we geen speeksel-test?
Dit levert niet altijd genoeg bruikbaar materiaal op. Het duurt vaak langer dan een kwartier om genoeg speeksel te verzamelen. Deze test wordt op dit moment niet ingezet op onze teststraten.

Spugen in een buisje/bakje, kan dat ook?
Nee, deze methode is nog onvoldoende onderzocht om te gebruiken in onze teststraten.

Is een blaastest (e-Nose) al mogelijk voor mijn kind?
Nee, deze test is nog niet geschikt voor kinderen.

Wordt er onderzoek gedaan naar kindvriendelijke testmethoden?
Ja, er wordt onder andere onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van mondspoelsel, een uitstrijkje van het voorste gedeelte van de neus en een blaastest (e-Nose).

Is een test verplicht?
Nee, een test is niet verplicht.

Ben je als ouder verplicht een testbewijs aan school te geven?
Nee, school mag dit niet verplichten.

Bron: GGD Kennemerland