Bevallen tijdens de corona crisis... Je kan geen kraambezoek ontvangen en hoe lost je dit op!
Wanneer een vrouw hoort dat ze zwanger is, begint het leven op de roze wolk. Het buikje groeit, je voelt de eerste bewegingen van je kindje en de toekomst bestaat louter uit zonneschijn. En dan is daar het coronavirus, een keerpunt tijdens jouw zwangerschap.
Echo
Je zult vaker contact hebben met jouw verloskundige en wellicht alleen via de telefoon of via facetime. Als er een echo moet worden gemaakt, moet je alleen komen. Dat is natuurlijk helemaal niet leuk voor de tweede ouder of papa die natuurlijk ook de baby in de buik wilt zien.
Eenmaal thuis moet ik er niet aan denken dat er ook niemand mag komen
Vooralsnog is het zo dat er slechts één persoon bij de bevalling aanwezig mag zijn en dat er in het ziekenhuis geen bezoek welkom is. Dat is nu niet iets waar je vrolijk aan moet denken. Het liefst heb je natuurlijk zoveel mogelijk dierbare in jouw omgeving! Dat jouw ouders en schoonouders alleen door het raam de baby kunnen zien. Aapjes kijken, noem ik dat. Dat wil toch helemaal niemand. De kersverse opa's en oma's kunnen niet hun kleinkind in de armen nemen. Hoe verdrietig is dit.
Eeuwig een coronababy
Maar er is een nog veel gekker gevolg van de crisis. Stel dat je borstvoeding wilt geven. Stel dat dat niet lukt, dan heb je babyvoeding nodig. Maar dat vliegt nu de winkel uit. Je wilt toch niet al babyvoeding gaan hamsteren terwijl je nog niet bevallen bent. Dat is toch bizar?’’
De baby gaat uiteraard niet Corona heten, maar het virus zal wel voor altijd aan zijn of haar leven verbonden zijn.
VERRASSING!
Ben jij of ken jij een vrouw die uitgerekend is in deze Corona tijd? Laat via deze link weten, wanneer het kindje geboren is, sturen wij een leuke verrassing, want door de Corona is alles toch een beetje anders dan anders. Dus ben je bevallen, laat het ons weten en stuur een mail naar haarlem@go-kids.nl met daarin jouw naw-gegevens en de naam van jouw kindje en geboortedatum. Dan zorgen wij dat er een leuke verrassing wordt opgestuurd!
11 tips: bevallen tijdens deze spannende corona-tijd (je kunt het!)
Als je (bijna) bent uitgerekend nu het corona-virus voor veel spanning zorgt, is het een extra uitdaging om met vertrouwen de bevalling in te gaan. We leven met je mee en daarom hebben wij hier enkele tips voor jullie:
De situatie rondom corona en in de zorg verandert per dag. Verloskundigen werken zoveel mogelijk telefonisch, doen alleen de afspraken die medisch noodzakelijk zijn. Beginnen de weeën dan is er misschien wel een kans dat jouw eigen verloskundige niet beschikbaar is. Ook weet je niet wat je van het ziekenhuis kunt verwachten nu de zorg op scherp staat om alle corona-patiënten te helpen. Dat maakt je misschien onrustig, zeker als je bijna jouw baby verwacht.
De omstandigheden heb je niet in de hand, maar gelukkig kun je zelf dingen doen om hier zo rustig mogelijk mee om te gaan:
1. Kalmeer je zenuwstelsel
Je autonome zenuwstelsel regelt alle processen in je lichaam die vanzelf gaan, zoals je ademhaling, hartslag, hormoonaanmaak en de bevalling. Het zenuwstelsel reageert op stress en ontspanning. Misschien heel lastig in deze situatie, maar focus je nu al op alles wat jou helpt ontspannen.
2. Volg zo weinig mogelijk het nieuws
Elke keer als je nieuwsberichten ziet of leest die je bang of bezorgd maken, kun je in de stress schieten. Natuurlijk wil je graag op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom corona en wat dat betekent voor je zwangerschap en bevalling. Probeer het te beperken tot twee keer per dag en je verder te richten op wat je rustig en blij maakt.
3. Verminder stress
Als je bewust dingen doet waarbij endorfine vrijkomt, maak je minder snel stresshormonen aan. Dus luister naar de muziek waar je gelukkig van wordt, ga dansen, doe wat rustige yoga oefeningen, maak een wandelingetje op een stille plek of in de tuin, zodat je wat daglicht op je huid krijgt en ga heel veel lachen...
4. Massagetechniek
Er is een massagetechniek die de endorfine-aanmaak extra stimuleert. Laat je heerlijk masseren door jouw partner en lekker over jouw huid kriebelen... Er gaat een seintje naar je brein en de endorfine productie neemt toe!
5. Omring je met positieve mensen
Niet letterlijk, natuurlijk. Social distance is niet voor niets het advies van de RIVM. Maar support op afstand van vriendinnen en familie kan zo helpen. En daar mag je selectief in zijn: probeer vooral contact te hebben met de mensen die je rust geven. Vermijd app-groepjes waarin iedereen elkaar bang maakt (hoe begrijpelijk de zorgen ook kunnen zijn). In jouw leven mag de geboorte van je baby op één staan en je mag jezelf beschermen tegen alles wat je extra spanning geeft.
6. Maak contact met je baby
Ongeboren baby’s pikken al veel op van de wereld buiten de buik. Dat doen ze onder meer via de stemming van de moeder. Geef jouw baby extra aandacht en aai jouw buik geruststellend. Door je baby op die manier liefde te geven, maak je oxytocine aan waar jullie allebei rustig van worden. Je partner kan dit natuurlijk ook doen, jullie baby hoort zijn stem en merkt zijn aanrakingen.
7. Bereid je bevalling voor
In geen enkele situatie kun je precies weten hoe je bevalling zal gaan. Bevallen is meebewegen met hoe het loopt. Met de pijn en de omstandigheden. Maar nu de zorg onder druk staat, wordt er meer gevraagd van je flexibiliteit. Bereid je daarom zo goed mogelijk samen met je partner voor, zodat je snapt wat je lichaam doet en weet hoe jullie samen de rust kunnen bewaren.
8. Omgaan met bevallingspijn
Misschien wil je graag pijnbestrijding bij de bevalling en maak je je zorgen dat dat straks niet meer kan. Dat is niet iets om van uit te gaan, maar wie weet stelt het je gerust om te weten wat je zelf kunt doen tegen de pijn. Ontspannen werkt het beste, maar als je bang bent voor pijn is dat nogal een uitdaging. Dit helpt: warm water (bad/douche), beweging, rustig ademen naar je buik, massage, tegendruk van je partner tegen je onderrug, lage geluiden maken, houdingen die voor ruimte in je bekken zorgen, rustgevende muziek, gedimd licht, jezelf bemoedigend toespreken, lieve steun van je partner en je verloskundige.
9. Versterk je immuunsysteem
Het is niet alleen nu, maar ook als je straks voor je baby zorgt en moet herstellen van de bevalling, belangrijk dat je gezond blijft. Blijf zoveel mogelijk thuis, eet goed en gevarieerd, met veel groente en fruit, verse soep en gemberthee, veel water en liefst zoveel mogelijk onbewerkte producten. Neem lekker veel rust en blijf een beetje in beweging.
10. Je kunt het, echt!
Vertrouw erop dat je jezelf en elkaar gaat verrassen met wat je in huis hebt. Luister naar je intuïtie, dat stemmetje van binnen dat precies weet wat goed voor je is als het erop aankomt. En vertrouw op de hulp die je gaat krijgen. Je kunt het, echt!