Komend weekend - van 30 november tot en met 2 december) staat De Toneelmakerij in Internationaal Theater Amsterdam (voormalig Stadsschouwburg Amsterdam) met de jeugdvoorstelling De Krijtkring. En dat is niet het enige... ITA (al zal het voor mij nog lang de Stadsschouwburg blijven) is ook het toneel van 'Een leven lang theater', waarin Hanneke Groenteman regisseur Liesbeth Coltof interviewt. Liesbeth is de artistiek directeur van De Toneelmakerij. Nu nog wel... op 1 januari 2019 neemt ze afscheid.

Foto: Bart Grietens - website De Toneelmakerij

Liesbeth Coltof centraal in Een leven lang theater

Als je het hebt over 'een leven lang theater', dan heb je het wel over Liesbeth Coltof. Ze is geboren in 1955 en maakt al sinds de jaren tachtig jeugdtheater. In 1990 werd zij de artistiek leider van Huis aan de Amstel - dat was een groot Amsterdams jeugdtheatergezelschap. Negentien jaar later fuseerde Huis aan de Amstel met Wederzijds, om verder te gaan als De Toneelmakerij. Sindsdien zijn er vele prachtige producties neergezet door dit gezelschap. Ze heeft ook heel bijzondere internationale projecten gedaan en daarvoor een prestigieuze internationale theaterprijs in ontvangst mogen nemen.

Afscheid met De Krijtkring

Liesbeth Coltof regisseert als slotakkoord voor De Toneelmakerij de 10-plus voorstelling De Krijtkring. Scenes.nu zegt het volgende over deze voorstelling:

"Een tien-plus voorstelling die bijna twee uur duurt en toch weet te imponeren? Het is niemand anders dan jeugdtheaterpionier Liesbeth Coltof die het flikt. In een fraaie bewerking van Roel Adam weet de Toneelmakerij het beroemde stuk van Brecht zo te ensceneren dat je van begin tot eind geboeid blijft kijken. Het is een machtig slotakkoord van Coltof die met De Krijtkring haar laatste regie deed bij de Toneelmakerij."

De Krijtkring: foto Sanne Peper - Scenes.nu

De Krijtkring wordt voor de laatste keer op gevoerd in ITA op maandag 3 december, maar dat is een schoolvoorstelling. Voor jullie is de voorstelling op 2 december dus de laatste kans om erbij te zijn. Bovendien kun je dan dus ook meegenieten van het interview dat Hanneke Groenteman houdt met Liesbeth Coltof in Een leven lang theater. Daarvoor zijn los van de voorstelling tickets verkrijgbaar op de website van Internationaal Theater Amsterdam.