Landelijke Kindermuziekweek | Muziek voor kinderen van 0 tot 12 jaar

  • van:  5 april 2019 10:00
  • tot:  14 april 2019 17:00
Landelijke Kindermuziekweek | Muziek voor kinderen van 0 tot 12 jaar

De Nederlandse muzieksector bundelt haar krachten om een gezamenlijke droom te realiseren: een landelijke, jaarlijks terugkerende Kindermuziekweek. Een dikke week doordrénkt van muziek voor kinderen van 0 tot 12 jaar, die net zo’n begrip moet worden als de Kinderboekenweek. 

Met concerten, workshops en voorstellingen op school en in het theater. Met bezoekjes aan de muziekschool en openbare repetities van (kinder)orkesten. Met heel veel zelf uitproberen, beleven en genieten. Met als doel: ieder kind in Nederland het plezier laten ervaren van live muziek, van welk genre dan ook. Tien dagen lang, elk jaar opnieuw. De allereerste editie is gepland van 5 t/m 14 april 2019.

De reden achter de wens voor een landelijke Kindermuziekweek is simpel: kinderen en muziek zijn een bijzonder vruchtbare combinatie. Luisteren naar muziek en zelf muziek maken is niet alleen leuk, het stimuleert het kinderbrein ook.

‘Luisteren naar muziek activeert de hersenen en kan helpen bij cognitieve processen, zoals rekenen of schrijven,’ zegt neurowetenschapper Erik Scherder daarover.

Uit onderzoek blijkt dat ook de sociale, motorische en emotionele ontwikkeling van kinderen door muziek positief worden beïnvloed. Daar zouden álle kinderen van moeten profiteren. Op dit moment is het vaak een trouw publiek van muziekliefhebbers dat kinderconcerten bezoekt: (groot)ouders die zelf graag concerten bezoeken en hun kinderen die ervaring ook gunnen. Via de scholen en kinderopvangorganisaties wil de Kindermuziekweek óók de kinderen bereiken, die de muzikale opvoeding niet van huis uit meekrijgen. En hun ouders!

De eerste landelijke Kindermuziekweek zal plaatsvinden in 2019 en is een samenwerking tussen partners uit de Nederlandse muzieksector. De Kindermuziekweek in Rotterdam, die in 2018 zijn tiende editie beleefde, dient als voorbeeld. Met de landelijke Kindermuziekweek wordt een jaarlijks terugkerend festival waar alle podia, orkesten, scholen, kinderopvangorganisaties, muziekscholen, harmonieën en fanfares van Nederland zich bij aansluiten en waar álle kinderen in Nederland, passief of actief, aan meedoen.
Hóe de deelnemende instellingen daar aan meedoen staat ze vrij. Iedere school en ieder podium mag naar eigen inzicht invulling geven aan het programma. Een concert door een professioneel orkest, een open dag van de muziekschool, open repetitie van een orkest, djembé workshop in de klas. Iedereen die zich aansluit bij de Kindermuziekweek betaalt een bescheiden deelnemersbijdrage en krijgt in ruil daarvoor marketingondersteuning vanuit de centrale organisatie.

Meer informatie

Kijk op de website van Kindermuziekweek