Expositie “De Henny Huisman Show” - Museum van de 20e eeuw

Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn toont vanaf 19 maart t/m 30 oktober 2022 een tentoonstelling onder de titel “De Henny Huisman Show”. Aan de hand van talloze kleding- en decorstukken, foto’s en prijzen wordt een portret getoond van de Noord-Hollander die ooit begon als drummer van de popgroep Lucifer maar in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw vooral bekend werd als bedenker en presentator van de Playbackshow en Soundmixshow.

Lees verder na deze tips

Expositie “De Henny Huisman Show”

Henny Huisman werd door Joop van den Ende ontdekt toen hij André Hazes mocht aankondigen. Hij verwerkte zijn liefde voor muziek in verschillende programma’s, zoals de (Mini-)Playbackshow en de Soundmixshow. Verschillende deelnemers aan de Soundmixshow werden bekend: o.a. Marco Borsato, Helmut Lotti, Edsilia Rombley en Gerard Joling. Daarnaast was Huisman succesvol met de Surprise Show.

Meer info & Tickets

Privécollectie in museum

Op de expositie zijn uit de privécollectie van Huisman allerlei objecten te zien zoals een deel van het decor van de Mini Playbackshow met het beroemde ‘winkeltje’ waar kinderen hun outfit uitkozen, verschillende gouden platen, kledingstukken, gouden Televizier-ringen en heel veel krantenknipsels en foto’s. Maar ook zijn drumstel uit de tijd van Lucifer, ‘’Het Kijkcijfer Kanon’’ dat hij van RTL4 ontving en de stal waar zijn paard Snuitje altijd heeft gestaan.  En sollicitatiebrieven waarin Henny te horen kreeg dat zijn ideeën niks waren, maar ook zijn jasjes uit de Soundmixshow, de Miniplaybackshow en de Postcodeloterij. Zelfs jurylid stier Bulletje zal present zijn.

Henny Huisman-effect

Meer dan 6 miljoen Nederlanders keken in 1988 naar de avondvullende Soundmixshow van Henny Huisman. Op het moment dat de lijnen open gingen wilden meer dan een miljoen kijkers tegelijk telefonisch stemmen. Het Nederlandse telefoonnet lag voor een deel van die avond plat. Het “Henny Huisman-effect” is de benaming geworden waarbij het landelijke telefoonnet platgelegd wordt door een plotselinge overbelasting.

Hall of Fame

De tentoonstelling “De Henny Huisman Show” doet denken aan het fenomeen Hall of Fame zoals dat in de Verenigde Staten bestaat. En binnen de expositie is ook nog een Hall of Fame met beroemdheden waar Huisman zelf mee op de foto mocht. Van Madonna tot Michael Jackson. De presentator is heel blij met de expositie in het Museum van de 20e Eeuw en heeft een rondleiding voor de AudioTour ingesproken zodat het voor elke bezoeker bijna een persoonlijke tour langs zijn carrière is. Eerder lag alles op zijn zolder, daarna was het een paar jaar te zien in Hoogeveen en nu is er de tentoonstelling in Hoorn. Henny is maar wat trots.

KinderTelevisie

Volgens directeur Hans Stuijfbergen is het niet zo vreemd dat de collectie van Henny Huisman nu in een museum wordt getoond: “We besteden vaker aandacht aan de populaire cultuur en zijn programma’s waren spraakmakend. Hij had kijkcijfers waar men nu jaloers naar kijkt en talloze programma’s van nu zijn afgeleid van formules die Henny in ons land introduceerde. Bovendien sluit het ook nog mooi aan op onze andere tentoonstelling “70 jaar KinderTelevisie”.”

Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn toont vanaf 19 maart t/m 30 oktober 2022 de tentoonstelling onder de titel “De Henny Huisman Show”. Het nostalgische museum is gevestigd in een voormalige gevangenis op Het Oostereiland bij de sfeervolle haven van Hoorn. Voor informatie, ook parkeren, kijkt u op www.museumhoorn.nl In het museum is de landelijke MuseumKaart geldig. In de museumshop is de gesigneerde biografie “Henny” te koop.

Museum van de 20e eeuw: leuk voor elke generatie

Het leuke van dit museum blijft dat op het ene moment opa of oma de gids is, dan weer de kleinkinderen die uitleg geven en vervolgens ouders over hun jeugd kunnen vertellen. Het leven van meerdere generaties komt immers voorbij in het Museum van de 20e Eeuw. Ook de exposities over 50 jaar Jan, Jans en de Kinderen (en de Rode Kater) en die over de historie van de Nederlandse kindertelevisie passen prima bij deze reis door de tijd.

Interactief museum - dus leuk voor kinderen!

In het Museum van de 20e Eeuw is niet alleen van alles te zien maar ook van alles te doen. Maak op de bank van Jan, Jans en de Kinderen een selfie met je gezin en maak kans op een JJK-pakket. Stap in een ouderwetse telefooncel of een Fotohokje. Draai aan het stuur van de Bereboot, klauter in de Pipowagen of ga samen met Swiebertje en Saartje op de foto. De quiz op de AudioTour is ook een aanrader.

Museumcafé en MuseumShop in Hoorn

De koffie in het Museumcafé kost nog steeds slechts 1 euro, in de MuseumShop zijn er leuke kado’s en boeken en natuurlijk het nieuwe boek over 70 jaar Kindertelevisie.

Log In