De Haarlemse Stripdagen

Het thema van het tiendaagse stripfestival, van 3 t/m 12 juni 2022 in de Haarlemse binnenstad, blijft hetzelfde als dat van 2020: Wereldbouwers. Dat geldt ook voor het indrukwekkende bijbehorende campagnebeeld van Dieter Van Der Ougstraete.

Volledige programma ►

Lees verder na deze tips

Stripdagen Haarlem 

Hoogtepunten van de Kick-off De bijeenkomst in de Doelenzaal werd geopend door Dré Kampfraath, bestuurslid van Stichting Beeldverhaal Nederland, de stichting achter Stripdagen Haarlem. Daarna nam artistiek directeur Tonio van Vugt het stokje over met een toelichting op het uitgebreide programma van 2022, waarover verderop in dit persbericht meer.

Na het muzikale intermezzo van Camilla Blue volgde er een korte lezing van Steven Blok over zijn vader Cor Blok, de Tolkienillustrator die in 2021 overleed en van wie een postume expositie te zien zal zijn in het Noord-Hollands Archief. Ook werd er een teaser getoond van een filmverslag van de eerste editie van Stripdagen Haarlem in 1992, die tijdens het festival volledig te zien zal zijn. In zes minuten passeerden onder meer een jonge Joost Swarte, Edmond Baudoin, François Schuiten en een jonge(re) Robert Crumb de revue, wat veel belooft voor de complete film. Na de teaser ging Remco Polman (die inviel voor de zieke animatieproducent en scenarist Jantiene de Kroon) nader in op het virtual reality-project Oranova, dat onderdeel is van Stripdagen Haarlems nieuwe VR-programma.

Virtual Reality

In het VRcafe aan het Stationsplein wordt in samenwerking met kunstenares, stripmaker en VR-deskundige Ytje Veenstra een aantal presentaties en workshops op het terrein van virtual reality georganiseerd. Jong en oud – liefhebber, student en professional – worden uitgedaagd om zich onder te dompelen in deze in het beeldverhaal nog tamelijk zeldzame technologie. Dat gebeurt onder meer met de virtual reality-wereld Oranova van stripmaker Merel Barends en animatiescenarist Jantiene de Kroon. Hun wereld bestaat uit twee planeten, het kleine Kristallijn en het grote Basalt, die eens in de zoveel tijd in elkaars baan komen. Deze conjunctie, die reizen tussen beide planeten mogelijk maakt, noemt men het Oranova, en dat proces gaat gepaard met grote maatschappelijke gevolgen op beide planeten. Oranova is een 2.5D-VR-productie: tweedimensionale stripfiguren in een driedimensionale wereld. Daarnaast wordt er een VR-project van de Franse stripauteur Marc-Antoine Mathieu (wiens werk ook te zien is in de expositie in het ABC Architectuurcentrum) voor het eerst in Nederland gepresenteerd. In de workshops van Ytje Veenstra kunnen deelnemers zelf aan een eigen VR-project werken.

De wereld van Pandarve

Een stripfestival over wereldbouwers is niet compleet zonder Pandarve, de door Don Lawrence en Martin Lodewijk bedachte wereld waarin de welbekende strippersonages Storm, Roodhaar en Nomad het opnemen tegen aartsvijand Marduk. De oogstrelende wijze waarop de in 2003 overleden Lawrence Pandarve in beeld bracht, is nog steeds een voorbeeld voor de tekenaars die de reeks sindsdien hebben vervolgd, onder wie Romano Molenaar. Martin Lodewijk – ook aanwezig op het festival – was niet de enige scenarist die bijdroeg aan de strip Storm, maar wel de meest bepalende. De fundamenten voor de levende planeet Pandarve werden verankerd in zijn scenario’s. Museum van de Geest toont een expositie over Pandarve, gecureerd door Ger Apeldoorn en Rob van Bavel; die laatste is als Nederlandse uitgever van Storm ook de beheerder van Lawrence’s artistieke nalatenschap en zet als scenarist de vermaarde reeks voort.

Log In