Op de vensterbank, in de badkamer, in de toilet en in de boekenkast. Overal in het huis van Ineke Kleerekoper staan beeldjes. Van keramiek, van steen en van plastic. De variëteit is enorm. Het bijzondere is dat alle beeldjes een boek hebben. Open boeken en gesloten boeken. Vanaf 1 juli zijn deze beeldjes te bewonderen in het Kleinste museum van Haarlem.

 

Beeldjes met boeken te zien in Kleinste Museum van Haarlem

Het eerste beeldje van de verzameling van ineke Kleerekoper was waarschijnlijk een heilige met een boek. Dit beeld staat prominent in de Kleinste museum van Haarlem. Met deze heilige is Ineke op het spoor ‘beeldjes met boeken’ verder gaan verzamelen. Als de beeldjes niet in het museum te zien zijn, staan ze overal in het huis van Ineke.

De passie van Ineke Kleerekoper

Ineke’s huis zal leeg aanvoelen. Gelukkig woont ze om de hoek en kan ze ieder moment even langs komen om haar collectie te bekijken. Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 5x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep.

De zomer breekt aan en tijdens de vakantie wordt er veel gelezen. Ook Ineke leest veel in haar vakanties. Kom kijken naar de beeldjes en laat je inspireren om ook zelf weer een boek in de hand te nemen deze zomer.

Ineke staat niet alleen in haar passie voor beeldjes met boeken. Er bestaat een Privaat Leesmuseum van Ewoud Sanders. Dit museum is zo privé dat de collectie niet te zien is. Er is wel een prachtig boek over de verzameling verschenen met mooie foto’s van de beeldjes en artikelen over wat lezen voor de schrijvers ervan betekent.