Over de Kinderboekenweek 2021

De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden. dit jaar van 6 t/m 17 oktober 2021. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek. De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland.

Het thema in 2021 is: "Worden wat je wil".  Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden: een bekende zangeres, voetballer of YouTuber. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later!

Het Kinderboekenweekgeschenk wordt jaarlijks tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van ten minste € 12,50 aan kinderboeken. Het Kinderboekenweekgeschenk®2021 wordt geschreven door Bette Westera. Je kunt haar kennen van boek "Uit elkaar",  waar ze afgelopen jaar de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel en de Boekenleeuw mee won. De maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek® 2021 is Mark Janssen. Je kan hem kennen van zijn boek "Eiland". Het prentenboek is vanaf de eerste dag van de Kinderboekenweek te koop voor € 7,25

De Kinderboekenweek activiteiten in Friesland:

De Friese bibliotheken organiseren vele verschillende activiteiten, er komen bekende schrijfster voorlezen, er zijn theater voorstellingen te bewonderen en je kunt ook actief mee doen met knutsel en digitale activiteiten. Vaak is de toegang gratis (voor leden en kinderen kunnen gratis lid worden van de bieb) maar je moet je wel vooraf aanmelden! Soms geldt er een maximaal aantal kinderen per activiteit, dus wacht niet te lang met aanmelden. Er is een overzicht, per regio zoals de bibliotheken in Friesland zijn ingedeeld.

Voor Midden- & Zuidwest Friesland:

In de regio Bibliotheken Mar en Fean (voor Akkrum, Balk, Bolsward, Heerenveen, Joure, Koudum, Lemmer, Makkum, Sneek, Wommels en Workum) kun je tijdens de Kinderboekenweek 2021 uitproberen wat je later worden wil met het "VR-bril: beroepenspel" (10 t/m 12 jaar). Zin om creatief aan de slag te gaan, kom een sokpop maken (6 t/m 12 jaar) of doe mee met de LEGO challenge (8 t/m 12 jaar. Ook organiseren in samenwerking met het Posthuis Theater: "Het Astronautje", een vrolijke voorstelling (vanaf 4 jaar) over hoe je een astronaut wordt. Geïnspireerd op de belevenissen van André Kuipers.

Lees meer en meld je aan

Voor de gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel

In dbieb kun je tijdens de Kinderboekenweek 2021 kennismaken met allemaal mensen die een spannend ‘beroep van de toekomst’ hebben. Of ga naar één van de Ontdek-je-talent-momenten voor een gratis talentgesprek van maximaal een half uur, voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Er zijn twee leuke voorstellingen in dbieb: "Ziza wil geen ninja zijn" en "Dromer". Of speel de hoofdrol in je favoriete boek, ga op de foto in je droombaan! In deze gemeentes zijn er zes vestigingen van DBieb, bekijk in dit overzicht wat je kunt doen tijdens de Kinderboekenweek 2021 in Leeuwarden, Grou, Burgum, Gytsjerk, Hurdegaryp en Stiens.

KBW 2021 in dbieb

Voor iedereen in Noord Friesland

Is er een stickerspeurtocht door de hele bieb! Leuk voor kids tussen de 6 en 12 jaar. Haal een opdrachtenblad bij de balie van de bibliotheek en ga in de bieb op zoek naar de 10 weetjes over bijzondere beroepen. Klaar? Lever de antwoorden weer in, dan krijg je een leuke verrassing!

Daarnaast wordt de activiteit "Worden wat je wil met green screen" voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar in de bibliotheken in St.- Annaparochie, Hallum, Buitenpost, Ameland,  Dokkum, Surhuisterveen, Franeker en Dronryp georganiseerd op verschillende data (per locatie). Bekijk hier de kalender. 

Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je in de bibliotheek in Drachten naar de voorstelling "Schone Draak". 

In de regio Zuidoost Friesland

Er zijn er ook nog geen Kinderboekenweek 2021 activiteiten gepubliceerd voor de bibliotheken in Zuidoost Fryslân, met vestigingen in Beetsterzwaag, Gorredijk, Haulerwijk, Noordwolde, Oosterwolde, Ureterp, Wolvega. Wel hebben ze een mooie themapagina met boekentips: www.bzof.nl/jeugd/kinderboekenweek-2021