Natuurmuseum Fryslân
Schoenmakersperk 2, 8911 EM Leeuwarden

Op avontuur in Natuurmuseum Fryslân

In Natuurmuseum Fryslân staat zelf doen centraal. Je kunt hier de natuur zien, horen en ruiken. Maar ook voelen. In het Natuurmuseum Fryslân ga je op avontuur in de natuur, de Friese natuur. 

De OnderWaterSafari

In het Natuurmuseum kun je op een bijzondere safari gaan. De OnderWaterSafari is een educatieve ‘ride’ waarbij je onder de waterspiegel duikt en toch droge voeten houdt. Je maakt hier een reis van het zoete water van sloot en plas naar het zoute water van Werelderfgoed de Waddenzee. Onderweg kun je speuren naar de Big Five van de onderwaterwereld van Nederland: de bever, de otter, de meerval, de zeehond en de bruinvis.

De OnderWaterSafari is een ride en dat betekent dat er een bepaalde capaciteit per dag is. Wil je zeker zijn van je safaritocht, boek dan een ticket met timeslot online. Een bezoek aan De OnderWaterSafari is optioneel. Ga je niet op onderwatersafari of is het die dag volgeboekt, dan krijg je € 4,- korting op de entree. De OnderWaterSafari is toegankelijk voor bezoekers vanaf 4 jaar. 

Ga je meer kopje onder?

Ontdek en leer over bijzondere dieren en planten

Er zijn vier verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten, opdrachten, proefjes, spelletjes en andere verrassingen. Alles nodigt uit om ontdekt te worden! De collectie van het museum bestaat uit ongeveer 330.000 voorwerpen die grotendeels veilig in het Kolleksje Sintrum Fryslân zijn opgeslagen.

Kapitein Severein

In het reiskabinet van de Friese kapitein Severein staan de schatten uitgestald die hij op zijn reizen rond de wereld heeft verzameld. Er zijn buideldieren, kangoeroes en exotische schelpen te zien.

Darwins Zolder

Aan de hand van voorwerpen, filmpjes en spelletjes wordt de evolutietheorie duidelijk uitgelegd. Er is ook aandacht voor de gevaren die kleven aan een ‘ruime’ interpretatie van deze theorie. En hoe zou de evolutie in de toekomst verder kunnen gaan?

De Reuzendraak Li Ming

Kinderen tussen vier en acht jaar kunnen op vaste tijden en onder begeleiding een bezoek brengen aan de reuzendraak Li-Ming die op zolder van het museum huist. Er wordt een sprookje verteld en samen gaan de kinderen in het binnenste van de draak op zoek naar de sleutel van de schatkist. Er kunnen per rondleiding maximaal tien kinderen mee. Kaartjes zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de balie.

In de voorjaars- en herfstvakantie zijn er in verband met de drukte geen draakrondleidingen!

Praktische informatie:

Het museum is toegankelijk voor mensen in een rolstoel en voor kinderwagens (bij drukte kan gevraagd worden de kinderwagens beneden te laten). Er is een invalidentoilet en een babykamer. Bijna alle ruimtes in het vier verdiepingen tellende gebouw zijn met de lift te bereiken, uitgezonderd de Draak Li-Ming (waar het sprookje wordt verteld) en de bibliotheek.

Honden zijn in het museum niet toegestaan, hulphonden zijn uiteraard wel welkom.

In officiële schoolvakanties en in de maanden juli en augustus is het natuurmuseum ook op de maandagen geopend!

 
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Horeca aanwezig
  • Indoor