Lekker actief met de kinderen in de Friese natuur

Bijvoorbeeld in het speelbos of tijdens een wandeling over de vele ontdekkingsroutes.

Ontdek het Nationaal Park het Drents-Friese Wold

Start: Buitencentrum Nationaal Park Drents-Friese Wold: Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha

Een bezoekje aan het bezoekerscentrum zelf is ook een beleving voor kinderen want dwars door het gebouw ligt een boom! Op een speelse manier worden de functies van de wortels, de stam en de bladeren uitgelegd. Het speelbos is te vinden achter de parkeerplaats bij het Buitencentrum aan het Familiepad. Je kunt er ook buiten de openingstijden van het bezoekerscentrum spelen. Vanuit het bezoekerscentrum kun je starten met het familiepad van circa 2 kilometer, het pad is geschikt voor iedereen ook met rolstoel, wandelwagen of buggy. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld de volgende routes uitgezet; het Dierenvriendjespad en Expeditie Boswachterscode. Natuurlijk is er ook een Kabouterpad!

Aan de rand van het Drents Friese Wold ligt Olderbekoop, vast ook bij vele ouders nog wel bekend van 't Koepelbos met het hertenkamp! Een heerlijke plek om lekker te wandelen, spelen en hertjes en geitjes te kijken, hier lees je meer info over het Koepelbos.

Leef je uit in De Friese Wouden

Ten noorden van het Drents-Friese Wold liggen de Friese Wouden. Het hele gezin kan hier genieten in de vele speelbossen!

Wandel bijvoorbeeld eens langs het Dierenpad in Speelbos Sparjebird. Je komt langs de 10 uit hout gezaagde dieren, met opdrachten. Het tasje met hulpmiddelen voor de opdrachten kun je afhalen in familierestaurant de Blokhut. In de speeltuin kunnen de kids heerlijk kliederen met water bij de waterpomp, maken ze grote hink-stap-sprongen over boomstammen, kunnen ze klimmen in drie(!) verschillende touwbruggen en natuurlijk in een echte klimboom.  Loop de greppelroute, sleep met takken of bouw een eigen hut...  Vies worden mag én kan niet anders hier! Na het spelen en wandelen in Sparjebird, net buiten de Hemrik, vlakbij Beetsterzwaag en Drachten, kun je bij de Blokhut relaxen en genieten bij de houtkachel of op het zonnige terras!

En ontdek de zes verschillende speelvijvers met water in Speelbos it Hossebos in Drogeham. Hier kun je naar hartenlust klimmen, klauteren en springen bij het water. 

Op pad in Nationaal Park  De Alde Feanen

Start bij het bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen: Koaidyk 8a, Eernewoude

Tijdens de rugzakroutes van it Fryske Gea speuren de kinderen het gebied af naar routepaaltjes en daar voeren ze opdrachten uit. Zoals bijvoorbeeld: waterbeestjes vangen, roofvogels spotten, spoorzoeken of het weer voorspellen.  Er zijn heel veel verschillende routes, een beschrijving van de routes vind je op de pagina van het bezoekerscentrum.

Speuren in Gaasterland

Gaasterland is het buitenbeentje in Friesland, helemaal in het zuidwesten. Het landschap van Gaasterland is glooiend, iets wat je in Friesland weinig ziet. Ontdek en leer meer over dit bijzondere landschap, bijvoorbeeld waar je de sporen van de ijstijd nog kunt zien, in bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum. Ook voor kinderen is hier van alles te doen, zoals de ‘ijsgrot’ inglijden...

Liever naar buiten? Voor elke leeftijd is er een leuke route! Op 10 minuten fietsen van Informatiecentrum ligt bos Elfbergen, vanaf hier volg je het Bosbeestenpad, Dassenpad, Kabouterpad of het Spechtenpad. En in het Rijsterbos vind je Het Hippe Heksen en Paddenstoelenpad!

Meer natuuruitjes vind je in dit overzicht, zoek makkelijk en snel vanaf je eigen woonplaats

iELM.nl

Log In