Informatiecentrum Mar en Klif in natuurgebied Gaasterland  

De Brink 4, 8567 JD Oudemirdum

  Het bezoekerscentrum in Gaasterland

  Gaasterland ligt in het zuidwesten van Friesland, aan het IJsselmeer. Het landschap van Gaasterland is glooiend, iets wat je in Friesland weinig ziet. Het bos in Gaasterland wordt aan alle kanten door water omringd, naast uitgestrekte loofbossen vind je hier kliffen en vergezichten over het IJsselmeer.

  Bij Bezoekerscentrum Mar en Klif is er voor kinderen van alles te doen. Ontdek door middel van allerlei doe-activiteiten vanalles over dit bijzondere landschap en de geschiedenis van Gaasterland, van Zuidwest Friesland. Glij binnen in de ‘ijsgrot’ (met behulp van een glijbaan) waar je de sporen van de ijstijd nog kunt zien.

  In het bezoekerscentrum is een speciale tabletroute: "Quest door het landschap". In Mar en Klif hangen een aantal tablets, op elke tablet staan meerdere opdrachten. Kruip in de huid van een archeoloog en gaan ze op zoek naar vondsten uit een ver verleden... Ook staat braakballen pluizen op het programma! De tabletroute is geschikt voor kinderen van 4-12 jaar (met een versie voor de jongere en een voor de oudere kinderen).

  Natuur-ontdekpaden

  Liever naar buiten? Voor elke leeftijd is er een leuke route:

  Bosbeestenpad door bos Elfbergen

  Ga op zoek naar de vos, haas, eekhoorn en de andere dieren van bos Elfbergen. Als een echte onderzoeker ga je op pad met een tasje vol materialen, zoals een kompas, thermometer, stethoscoop en een werkblad.
  Je hoeft niet te wachten op de echte dieren, er staan ook beelden in dit bos! Bij elk beeld hoort een opdracht

  Praktische informatie:
  Het Bosbeestenpad is geschikt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Het pad ligt op 10 minuten fietsen van Informatiecentrum Mar en Klif, in bos Elfbergen, de route duurt ongeveer een 1,5 uur.

  Het Spechtenpad door bos Elfbergen

  Check je kennis over de specht! Je leert welke vijanden een specht heeft,  je gaat een spechtennest opmeten en kleine beestjes zoeken... In een spechtenrugzakje zit allerlei materialen die je nodig hebt om de opdrachten uit te kunnen voeren.
  In de bomen langs de route zitten houten spechten, bij elke specht hoort een opdracht.

  Praktische informatie:
  Het Spechtenpad is geschikt voor kinderen van 6 t/m 9 jaar. De route duurt ongeveer 1,5 uur.

  Kabouterpad door bos Elfbergen

  In bos Elfbergen wonen kabouters, de boswachter van Gaasterland weet het zeker! Langs een wandelpad heeft hij kabouters neergezet. In je kabouterboekje zie je welke opdracht of spelletje bij welke kabouter hoort. Een leuke speurtocht door het bos, waarbij je mag zingen, tellen, springen, voelen, ruiken, zoeken en nog veel meer! En wie weet zie je tussen de struiken door wel een kabouter toekijken hoe goed jij je best doet...

  Praktische informatie:
  Geschikt voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar.
  Het pad ligt op 10 minuten fietsen van Informatiecentrum Mar en Klif (in bos Elfbergen), de afstand van de route is 1 kilometer en duurt ongeveer een uur. Er is ruimte om te picknicken. (picknicktafels staan bij de vijver en langs het brede zandpad)

  Het Dassenpad door bos Elfbergen

  Wil je meer weten over de das? Volg deze avontuurlijke tocht over smalle paadjes en door een droge sloot. Langs de route staan dassenbordjes. Bij elke das hoort een opdracht, die je vindt in het opdrachtenboekje.

  Praktische informatie:
  Leuk voor kleuters en kinderen die net zelf kunnen lezen.

  Het Hippe Heksen en Paddenstoelenpad in het Rijsterbos

  Speuren als heks naar paddenstoelen door het sprookjesachtige Rijsterbos!
  In dit bos staan 10 vrolijke paddenstoelen. Bij elke paddenstoel hoort een opdracht. Zo leren peuters en kleuters spelenderwijs van alles over paddenstoelen, dieren en bomen.
  Adres

  • Adres: De Brink 4
  • Stad:  Oudemirdum
  • Land: 
  • Postcode:  8567 JD