Nederland is een echt waterland en water heeft vaak een grote aantrekkingskracht op kinderen. Een dagje varen is daarom voor gezinnen met kids een geweldig uitje. Of misschien denken jullie wel over om met een boot op vakantie te gaan? Veel kinderen vinden water fantastisch ‘speelgoed’, maar ze gaan vaak helemaal op in het spelen met water en kennen de gevaren nog niet. Als je zorgt dat je veilig vaart met je kinderen tijdens een uitstapje of op vaarvakantie dan is het echt genieten voor hethele gezin.

Varen met een baby aan boord

Een baby aan boord is soms nog makkelijker dan varen met oudere kinderen. Ze verplaatsen zich nog niet (zoveel) waardoor er minder kans is dat in het water vallen. Toch is het nodig om de kleintjes onderweg een zwemvest aan te trekken! Tip 1: Er zijn speciale reddingsvesten voor baby's te koop/ huur. 
Vaak slapen baby's nog erg veel en slapen tijdens het varen gaat meestal erg goed door de deining van de golven, het liggen in de buitenlucht en het monotone geluid van de (elektrische) motor… Tip 2: Zorg er wel voor dat de slaapplek niet in de weg staat, zodat je je veilig aan boord kunt bewegen.

zwemvest

Varen met peuters en kleuters

Peuters zonder zwemdiploma's dragen niet alleen aan boord een reddingsvest, kinderen die niet kunnen zwemmen dragen óók in de havens een zwemvest! Tip 3: Zorg ervoor dat bij het aanleggen van de boot, het wegvaren in de haven, wanneer je in de sluis bent, bij een brug aankomt en dergelijke situaties, de kinderen altijd op een vaste plek zitten zodat je goed kunt opletten op je omgeving.Voor kindjes die heel moeilijk (even) stil kunnen zitten kan het slim zijn om een lifeline te gebruiken. Dat is een soort riem die je om de middel van peuters kan bevestigen, zodat je kind niet ver weg van je kan lopen of kruipen. Niet alleen aan boord maar ook in de jachthaven, op een aanlegsteiger of op een terras aan het water. 
Tip 4:. Het kan ook verstandig zijn om je kindje geen gewone luier, maar een zwemluier aan te trekken omdat dezen zich niet volzuigen met water.

Vaartips voor kids


Tip 5. Ga altijd super goed voorbereid op pad!

Plan je vaarroute vooraf goed, check voordat je vertrekt eerst de openingstijden van de bruggen en sluizen, dat doe je bijvoorbeeld hier op deze website.
Met een ANWB waterkaart of de app kun je heel gemakkelijk je vaartocht zelf bepalen. Vergeet vooral niet een aantal leuke stops in te lassen.

Tip 6. Vaar niet te lang achter elkaar door.

Voor kinderen is het juist leuk om uitstapjes te maken onderweg. Bespreek (vooraf) met elkaar of én wanneer er een aantal attracties zoals een leuk speelpark of spannend attractiepark op de planning staan. Geef je kinderen duidelijkheid en iets om naar uit te kijken. Al ben je maar een uurtje aan de wal, je kind stapt daarna weer vol goede moed aan boord voor het volgende stuk van de route. De ene keer vaar je naar een gezellig dorp of stadje, met een leuke speeltuin en gezellige terrasjes. En de volgende keer zoek je juist een mooie aanlegplaats midden in de natuur, voor een picknick of zelfs om te overnachten op een onbewoond eilandje?!

Tip 7. Zorg voor voldoende proviand aan boord

Natuurlijk zorg voor genoeg lekkere snacks, meer dan voldoende water, fruit enz. De buitenlucht maakt iedereen hongerig! 

Tip 8. Neem meer dan genoeg speelgoed en spelletjes mee

Schepjes en emmers, een drijvende eenhoorn kunnen bijvoorbeeld niet ontbreken tijdens een (zwem)stop of neem een eigen rubberbootje  voor de kids mee, dit is zo leuk voor als je langer gaat varen met oudere kinderen. 

Tip 9. Vergeet de zonnebrandcrème niet!

Juist op het water verbrand je kind sneller! Een petje, zonnebril en kleding die rug en schouders van je kind beschermen tegen de zon, mogen ook niet ontbreken in de tas. Vergeet ze ook niet regelmatig in te smeren met goede zonnebrandcrème. 

Tip 10. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje

Zorg er daarom voor dat je een EHBO-kit aan boord  meeneemt, met bijvoorbeeld pleisters, paracetamol, een schaar en pincet. 

Tip 11. Laat de kinderen helpen

Laat je kinderen, onder begeleiding, op een rustig stukje ook eens sturen. Dit is leuk voor zowel kleine als wat oudere kinderen. Peuters en kleuters vinden het heel erg stoer als zij even het roer mogen vasthouden! Oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld helpen met aanleggen, het touw aangeven, de stootkussens op tijd over boord hangen of meekijken op de kaart voor de vaarroute.

Tip 12: Kies een jachthavens met veel goede voorzieningen voor de kinderen om te overnachten 

De beste plek om te overnachten met de boot voor gezinnen zijn de jachthavens waar super veel leuke dingen te doen zijn voor de kinderen. Denk aan een leuk strandje, een speeltuin, een animatieteam of zelfs een mooi binnenzwembad voor als het een dagje wat minder mooi weer is. Dit zijn de leukste aanlegplaatsen tijdens een vaarvakantie met kinderen in Nederland:

Friesland

 • De jachthaven bij vakantiepark De Kuilart in Koudum is een absolute aanrader voor als je gaat varen in het Friese merengebied. Deze haven ligt direct aan de Fluessen/ het Heegermeer.
 • Marina Makkum is direct gelegen aan de Friese IJsselmeerkust, op nog geen kwartier varen van de sluizen naar de Waddenzee. In deze haven vind je alle faciliteiten die je mag verwachten van een compleet vakantiepark.

Noord-Holland

 • In Noord Holland vind je aan het Markermeer Camping en jachthaven Uitdam wanneer je in de jachthaven overnacht kun je gebruik maken van de faciliteiten van het naastgelegen
 • EuroParcs  Resort Poort van Amsterdam Marina Volendam is een moderne en kindvriendelijke jachthaven aan het Markermeer, nabij het IJsselmeer en in het pittoreske dorpje Volendam

Flevoland

 • In Flevoland kun je aanmeren bij Jachthaven Marina De Eemhof, aan Eemmeer. Deze haven ligt direct naast bungalowpark Center Parcs De Eemhof met heel veel leuke faciliteiten voor kinderen.
 • Bij Jachthaven Zuiderzee met naast gelegen Europarcs Resort Zuiderzee is ook een ideale plek om aan te meren.

Gelderland

 • In Gelderland aan de Nederrijn, in de Betuwe, ligt het Eiland van Maurik. Als gast van de jachthaven kun je ook gebruik maken van de faciliteiten van het nabijgelegen Vakantiepark Eiland van Maurik.
 • Aan het Veluwemeer vind je jachthaven bij EuroParcs Resort Veluwemeer.
 • In de IJssel bij Olburgen ligt naast de jachthaven het Droompark Marina Strandbad en dit park biedt voldoende faciliteiten. Bij Doesburg  ligt een passantenhaven met basis faciliteiten en het pittoreske stadje biedt voldoende vertier. En iets verderop bij recreatiegebied Rhederlaag bij Arnhem zijn ontzettend veel jachthavens zoals Jachthaven en Recreatiepark de Veerstal

Zeeland

Zuid Holland

 • In Zuid-Holland zijn de Kaag plassen heerlijk om te varen en kun je goed terecht in Jachthaven Kaagdorp.
 • aan het Braassemermeer ligt Jachthaven de Brassem. Zij bieden volop faciliteiten voor passanten.

 

We wensen je veel vaarplezier!