Fort Sint Andries
Waaldijk , 6624 Heerewaarden

Fort Sint Andries

Fort Sint Andries is de plek waar de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog hun grootste militaire bouwwerk in ons land neerzetten. Daarvan is niets meer over, maar er zijn nog wel restanten te zien van het fort dat er in 1815 gebouwd werd. Van zonsopgang tot zonsondergang kun je het fort bezichtigen.

Fort Sint Andries: een turbulente geschiedenis

In het Gelderse rivierengebied tussen de Maas en Waal, ten noorden van Sluis Sint Andries aan de N322, ligt Fort Sint Andries. Vroeger was het al een strategische locatie. Na het Spaanse vestingwerk werd er in 1815 een nieuw fort gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bliezen de Duitsers dit fort op. Alleen de kelders bleven nog over.

Renovatie en vernieuwing van het fort

Fort Sint Andries kreeg in 2006 en 2007 een vernieuwde houten ophaalbrug en luchtwachttoren. Ook zijn de restanten toegankelijk gemaakt van het torenfort, de mitrailleurkazemat en de poterne (een ondergrondse ruimte bij de ingang van het fort). Ook zit er weer water in de sluis en de fortgracht. In de restanten van het torenfort hebben vleermuizen een winterverblijf. Een stukje geschiedenis dat niet mag ontbreken aan je bezoek van dit natuurgebied. Het fort is een prima plek voor een wandeling met de kinderen, laat ze hun eigen wereld creëren en zich afvragen wat zich hier vroeger allemaal afspeelde. 

  • Leeftijd 2 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Gratis toegang
  • Eigen eten toegestaan
  • Outdoor