Nieuwendijk , 5306TB Brakel

Als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn in de buurt van de Wilhelminasluis 2 batterijen aangelegd: batterij onder Poederoijen en Batterij onder Brakel. Deze batterij is een klein verdedigingswerk tussen (grote) forten in. Vaak worden batterijen ook forten genoemd, maar ze zijn dus wat kleiner. Deze batterijen moesten de achtergelegen oudere vestingen Loevestein en Woudrichem beschermen tegen beschieting.

De Batterij onder Brakel ligt aan de Nieuwendijk, een eeuwenoude dijk in het gebied de Bommelerwaard die het westelijk ervan gelegen dorp Brakel moest beschermen tegen het klotsende water. De dijk is vaak doorgebroken, wat nog te zien is aan de verschillende 'wielen': waterkolken waar vervolgens de dijk omheen gelegd werd. Zo heeft de Nieuwendijk zijn kenmerkende kronkels gekregen.

Onder aan de Nieuwendijk, aan de oostzijde, liggen 3 groepsschuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog. In 2014 zijn deze gerestaureerd om snel verval te voorkomen. Je kunt een kijkje nemen in de groepsschuilplaats die het dichtst bij de batterij ligt. Helaas mag je hier niet zomaar naar binnen, maar het terrein op zich is al een beleving!

  • Gratis toegang
  • Eigen eten toegestaan
  • Outdoor