De maand oktober is het in het Rijksmuseum altijd Familiemaand: ze hebben daar dan een extra uitgebreid programma voor kids. En dat terwijl het altijd al een super gezinsvriendelijk uitje is... kun je je voorstellen hoe leuk het dan in oktober moet zijn!

Kids opvoeden met museumbezoek

Vorige week schreef ik nog op dat ik wenste dat ik mijn kinderen meer had opgevoed met theater. Hetzelfde geldt eigenlijk voor museumbezoek... ook dat heb ik te weinig met ze gedaan toen ze klein waren.

Te laat mee gestart, te weinig laten zien hoe leuk het kan zijn om van alles te ontdekken. Nu ze pubers zijn ... nou ja, dat snap je wel. Gelukkig worden ze vanuit school nog weleens meegenomen naar een museum 😊.

Museumbezoek met kinderen: Rijksmuseum

Museumuitje is tegenwoordig superleuk voor kinderen

Misschien komt het ook wel doordat ik zelf niet zo met musea ben opgegroeid. Wat ik me ervan herinner is dat ik het sáái vond om naar een museum te gaan, tenzij er 'knopjes' waren. Dan was ik blij, knopjes om op te drukken en dat er dan wat gebeurde.

Dat was nog bijzonder toen ik kind was, inmiddels allang niet meer. Zo ongeveer elk museum heeft wel speciale activiteiten bedacht om het museumbezoek kindvriendelijk te maken, dus een museumuitje is tegenwoordig superleuk voor kids!

Rijksmuseum lichtend voorbeeld

Het Rijksmuseum is hiervan een lichtend voorbeeld. Misschien denk je in eerste instantie alleen aan schilderijen en sáái voor kinderen, maar niets is minder waar. Er zijn toffe familierondleidingen, speurtochten, multimediatour en nog veel meer.

Buiten toffe activiteiten tijdens een museumbezoek kunnen kids in de Teekenschool van het Rijksmuseum ook cursussen, tekenlessen en masterclasses volgen om hun eigen creatieve vaardigheden te ontwikkelen. En wist je dat je er ook coole kinderfeestjes kunt vieren?

Rijksmuseum voor families en kinderen

Gratis toegang voor kinderen

Oh ja ennnn - ik zou het nog bijna vergeten - de toegang tot het Rijksmuseum is voor kinderen tot en met 18 jaar gratis. GRATIS, daar heb je niet eens een Museumjaarkaart voor nodig. Nou ja... voor jezelf dan misschien.

Oktober familiemaand

En alsof dat nog niet genoeg is hebben ze ieder jaar in oktober - en dus ook in 2021 - de speciale Familiemaand. De hele maand door zijn er dus nóg meer toffe activiteiten voor kids bedacht. Goed gepland, want in oktober heb je natuurlijk de herfstvakantie - een perfecte gelegenheid om met de kinderen naar het Rijksmuseum te gaan.

Oktober Familiemaand in het Rijksmuseum

Naar het Rijksmuseum met Edson da Garca

Dit jaar hebben ze voor de familiemaand Edson da Garca - die ken je vast wel van Willem Wever - gevraagd om mee te denken over wat er nou leuk is voor kinderen. Daar zijn heel wat toffe activiteiten uit voortgekomen!

Gratis: Edson route

Edson heeft speciaal voor de familiemaand zijn 10 favoriete kunstwerken uitgezocht en daar een leuke checklist bij gemaakt. Ga opzoek naar deze werken en voer de opdrachten uit die Edson bedacht heeft.

Dit kun je gewoon op ieder moment in het Rijksmuseum doen tijdens Oktober familiemaand.

Gratis: Edsons Tekenchallenge (6+)

Tekenen met een twist: het gaat er niet om hoe goed je kunt kijken, maar om hoe goed je kunt luisteren. Kruip achter een ezel en luister naar wat Edson voor jou beschrijft! Teken wat je hoort, en ga daarna op zoek: kun jij het juiste schilderij vinden? 

Edsons Tekenchallenge in het Rijksmuseum

Meedoen is gratis maar kan natuurlijk niet met onbeperkte aantallen, dus je moet wel een plekje reserveren.

Tekenchallenge reserveren

Gratis: Bouw-kunst (4+)

Mooi hoor, al die tekeningen en schilderijen in het Rijksmuseum. Maar Edson da Graça wil jou even op een ándere manier aan het werk te zetten deze Familiemaand. Handen uit de mouwen dus, want dit is een activiteit voor de echte bouwers onder ons. Met (bouw)kunst uit het museum als inspiratie ga je aan de slag met verrassende materialen en maak je je eigen 3D-kunstwerk.

Dit kun je in oktober elke zaterdag en zondag, en in de herfstvakantie (16-24 oktober) elke dag doen, helemaal gratis - wel even reserveren!

Bouw-kunst reserveren

Spannende theaterrondleiding (4-7 jaar)

De oktober is er ook een spannende theaterrondleiding voor families met kinderen van 4 tot 7 jaar: Help! De muziek is zoek. Die kun je boeken voor de weekenden buiten de vakantie en tijdens de vakantie elke dag.

Boeken: Help! De muziek is zoek

Edson da Garca

Toffe specials buiten de herfstvakantie

Maar ook buiten de herfstvakantie is het absoluut de moeite waard zijn om voor richting het Museumplein te trekken. Dan zijn er in de weekenden toffe specials:

Alle Specials op een rij

 

Nou... wat denk je ervan? Supergoed idee om in deze maand oktober naar het Rijksmuseum te gaan met je kinderen toch? Ik zou zou zeggen: méér dan één keer, want er is zo ontzettend veel leuks te beleven!

Anneke Ranzato
Go-Kids Amsterdam