Ieder kind is gevoelig. Als je echter opmerkt dat je kind extra of extreem gevoelig is voor sfeer, geluiden, meningen van anderen, etc... kan dit lastig zijn voor een kind. Alles kan intens binnen komen als je hier gevoelig voor bent. Maar wanneer is je kind hooggevoelig? En hoe herken je dit?
Go-Kids vroeg kindercoach Anne van Omme van Praktijk Bloei met ons te delen wat de herkenningspunten van een hooggevoelig kind kunnen zijn. Zeker nu ze weer naar school mogen, komt er veel op je kind af.
Je gevoelige kind
Een kind kan extra gevoelig reageren op sfeer en geluiden, maar kan ook extra prikkelgevoelig zijn. Prikkels kunnen oplopen gedurende de dag. Een kind kan hier op reageren, denk bijvoorbeeld aan oplopende emoties. Soms geeft dit klachten, als veel piekeren, of zelfs lichamelijke klachten als buikpijn en hoofdpijn.
Dit is echter niet nodig, het kind hóeft hier niet mee rond te lopen. Misschien valt het van de buitenkant mee, in de binnenwereld van een kind kan veel gebeuren wat voor de buitenwereld vaak niet helemaal zichtbaar is.
Sommige kinderen zijn gevoelig of prikkelgevoelig, deze kids help ik op weg hier mee te leren omgaan voor o.a. rust in het hoofd.
Maar er zijn ook kinderen die over-gevoelig lijken. Deze kinderen voelen zich soms een beetje “anders”. Dit komt omdat er zoveel bij ze binnenkomt, dat het te overweldigend kan zijn. Dan kan het zijn dat je kind hooggevoelig is. Veel kinderen zijn hooggevoelig, alleen doet de term er eigenlijk niet zoveel toe; het gaat erom dat het kind zich goed en stevig in zijn/haar vel voelt.
Mini- HSP test: Stel je kind (of jezelf) de volgende vragen:
- Is je kind snel overprikkeld in een ruimte met veel mensen?
- Merkt het op hoe een ander (bv jij als ouder) zich voelt?
- Merk je aan je kind dat zij/hij hevig reageert bij prikkels als harde geluiden, een drukke omgeving bv. in de klas of op een verjaardag?
- Steeds terugkomende klachten als buikpijn, drukte in het hoofd, moeilijk in slaap komen, hoog ademen, gespannen schouders?
- Toont je kind ontevredenheid als haar/hem iets niet lukt?
- Legt je kind de lat hoog?
- Emotionele uiting met hoge pieken en diepe dalen?
- Verdriet, boosheid, of angst wat regelmatig terug komt?
- Durft je kind moeilijk voor zichzelf op te komen?
- Mengt je kind zich moeilijk tussen andere kinderen, of wil je kind juist aardig gevonden worden?
Veel “ja’s”?
Wat een mooi kind heb je! Een bijzonder kind die veel opmerkt bij anderen. En zo goed opmerkt wat een ander nodig heeft. Maar…des te belangrijker dat je kind leert wat hij/zij nodig heeft om zich optimaal te voelen en ook weet hoe zich af te sluiten en om te gaan met al deze prikkels van buitenaf.
Een kindercoach kan zowel ouder als kind helpen hiermee om te gaan. Dus herken je veel van bovenstaande punten? En loop je een beetje vast? Dan is het misschien een idee om hiervoor hulp in te schakelen. Neem gerust eens contact op als je vragen hebt.
Hartelijke groet,
Anne van Omme
Praktijk Bloei.
Zie hier ook de video van Anne over hooggevoeligheid bij kinderen.