Verhalentochten klinken super romantisch!

Lekker met het gezin door de binnenstad van Zwolle, met een mooi verhaal. Zwolle Unlimited heeft een aantal mooie verhalentochten uitgezet en dat moeten we uitproberen. Go-Kids ging met haar vaste reporters op onderzoek uit en liep één van de vele tochten van Zwolle Unlimited. 

Wij kozen het verhaal van de bloedende zwaan, een lekker uitdagend verhaal. Met allemaal 10+ kinderen moet dat lukken toch. Go-Kids reporter Luna had vriendin Isabel uitgenodigd om mee te gaan. Tijdens de uitleg van de activiteit werd al snel besloten dat zusje Elise en haar vader ook aan gingen sluiten. Want dit klinkt toch wel heel erg leuk!  Met 2 gezinnen op pad dus, op veilige afstand wel te verstaan :-). 

Op pad met de bloedende zwaan.

De tocht start bij  theater De Spiegel  en leidt je langs stukjes binnenstad waar je normaal niet snel komt, erg leuk! De manier van verhaal luisteren was even wennen. Alleen je oren gebruiken zijn we niet meer gewend. Is het nu handiger om een oortje in te doen, of op de luidspreker samen luisteren?  Op de speaker bleek voor ons toch het beste te werken, in 2 groepjes van 3.  Het is handig om dit van te voren even af te stemmen, omdat je anders een stuk van het verhaal niet goed meekrijgt. Het is ook goed om de inleiding van het verhaal van te voren goed door te lezen. Net als met een film, dan is het ook handig dat je een klein beetje weet waar het verhaal over gaat.
Dus na even zoeken naar de beste vorm gingen we op pad. De tocht is niet zo heel lang, dus je kunt je het beste wel een beetje concentreren op het verhaal, gezellig bijkletsen is voor later want anders snap je er geen hout meer van. Gelukkig kun je heel makkelijk een stukje teruglopen en de erbij horende audio opnieuw afspelen. De wandelroute is prachtig, lekker door Zwolse binnenstad langs bekende en minder bekende plekjes. Het verhaal is een echt verhaal met een moraal en neemt je mee in de wereld van helden en daden en betoveringen.

Do's en don'ts tijdens het lopen.

Het alleen maar luisteren vergt een bepaalde concentratie van de kinderen die ze niet meer gewend zijn, en dit maakt de tocht uitdagend. Geen scherm, maar fantasie! De kinderen liepen bij elkaar en dit was achteraf niet zo heel handig, zij kregen minder van het verhaal mee dan wij omdat ze toch soms teveel afgeleid waren. Dus moesten we ze af en toe bijpraten en daarom is het handig om ouder en kind aan elkaar te koppelen. 
Hoe verder we in het verhaal kwamen, hoe beter het liep, de climax is goed opgebouwd. De tocht is precies lang genoeg, dus echt heel goed te doen met kids. 

De grootste uitdaging? Strak voorbij lopen aan de oliebollenkraam!  ðŸ˜Š

En de moraal van het verhaal? Die verklappen we natuurlijk niet! Maar spannend is het wel. Met angst, twijfel en zelfzucht… 

Conclusie:  de verhalentochten zijn een prachtige beleving en een must-do, zeker in deze tijd. Ze vergen wel even iets inlezen, wat concentratie en een bepaalde mindset, maar dan heb je ook echt een erg leuke ervaring. Juist omdat het ook wat van de kinderen verlangt, maakt dat de tochten leuk zijn om te doen. Als kleine zombies achter TikTok zitten, doen ze immers al genoeg. Wij gaan in ieder geval binnenkort nog een verhaal uitproberen en met de opgedane ervaring van vandaag hebben wij er nu al zin in! En volgen we onze eigen tip van een ouder- kind combinatie maken dus maar eens goed op :).

Nog een laastste tip: loop je de tocht in het donker, dan geniet je tegelijk ook van de lichtjesroute!