Op 4 oktober is het dierendag; een dag waarop veel mensen hun huisdier in het zonnetje zetten. Ze krijgen wat lekkers, zoals een kluifje, snoepje of een extra wortel. De hond krijgt een extra lange wandeling en de kat een speelgoedmuis. Dieren voegen veel toe aan een gezin, maar er zijn natuurlijk ook uitdagingen. Wij hebben de Dierenbescherming gevraagd ons hier wat meer over te vertellen.

Het belang van een huisdier

Veel kinderen willen graag een huisdier. Ze zien een schattig konijntje in de dierenwinkel of een puppy bij vriendjes en raken enthousiast. Veel ouders denken ook dat een huisdier goed is voor de ontwikkeling van hun kind. Inderdaad bevestigen verschillende studies dat kinderen met huisdieren meer zelfvertrouwen ontwikkelen en weerbaarder zijn. Het hebben van een huisdier heeft dus zijn voordelen. Het dier biedt een luisterend oor voor de kinderen en oordeelt niet. Kinderen kunnen hun geheimen kwijt bij het dier. Het is een speelkameraadje en kinderen leren verantwoordelijkheid te nemen voor de verzorging. Bovendien blijkt dat het aaien van een huisdier ook nog eens een hartslag- en bloeddrukverlagende werking te hebben. Wat wil je nog meer?

Maar er zijn ook minder leuke kanten aan het hebben van een huisdier, zoals het verdriet rondom het verlies van een dier, frustraties over de verplichte verzorging, teleurstelling als een dier niet voldoet aan de verwachtingen of bezorgdheid om een ziek dier. Om nog maar te zwijgen over allergieën of dieren die van zich kunnen afbijten en een kind bezeren.

Een weloverwogen keuze

Een huisdier aanschaffen, is dus niet iets om even snel in een opwelling te doen. Het is belangrijk om informatie in te winnen, zodat er een goede keuze gemaakt kan worden. Welk dier past het beste bij het gezin en bij het kind, wat voor verzorging heeft het nodig, hoeveel kosten brengt dit met zich mee en wat komt er allemaal kijken bij de aanschaf van een dier.

Het is belangrijk dat ook het welzijn van het dier gewaarborgd is. Om op een goede manier voor een huisdier te kunnen zorgen, heeft een kind dus ook begeleiding nodig van de ouders/verzorgers. Want een kind moet nog leren. Kinderen kunnen een dier soms behandelen alsof het een pop is. Of ze reageren hun frustraties af op het dier. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Ouders/verzorgers zullen dus het goede voorbeeld moeten geven.

Een asieldier adopteren

De Dierenbescherming vangt huisdieren op, die op straat zijn gevonden of waarvan de eigenaar afstand heeft gedaan, in dierenasielen. Voor deze dieren wordt een nieuw thuis gezocht. Zodra zich een potentieel nieuw baasje meldt, wordt goed gekeken of het dier past bij dit baasje. Heeft het dier veel of weinig ruimte en beweging nodig, kan het goed met kinderen omgaan en met eventuele andere dieren in huis, is het beter om het dier in een rustige omgeving te plaatsen of kan het ook in een drukke omgeving? Ook wordt gekeken of er een klik is tussen baasje en dier. In de zomerperiode zijn er vaak jonge dieren die geadopteerd kunnen worden, zoals kittens en jonge konijntjes. De dieren die klaar zijn voor adoptie, zijn te vinden op www.ikzoekbaas.nl.

Voorlichting op basisscholen

De Dierenbescherming vindt het erg belangrijk dat kinderen leren hoe ze met dieren kunnen omgaan. Daarom geeft de Dierenbescherming gastlessen op basisscholen. Een scholenvoorlichter komt in de klas om het Dierenbeschermersspel te spelen met de kinderen. Dit is een spannend, interactief spel, waarbij kinderen aan de hand van filmpjes aan het denken worden gezet over onderwerpen op het gebied van dieren en dierenwelzijn. Het spel is geschikt voor groep 4 t/m 8. Zowel de kinderen als de leerkrachten reageren er enthousiast op!  

Een gastles is gratis, duurt circa anderhalf uur en kan worden aangevraagd via een mailtje naar:  scholenvoorlichting@dierenbescherming.nl
(NB: Niet alle regio's hebben voorlichters dus check altijd eerst even of er eentje in jouw omgeving kan komen)

Sommige scholen willen graag iets terugdoen voor de Dierenbescherming, bijvoorbeeld in de vorm van een inzamelingsactie. Dat is extra leuk omdat de kinderen dan heel concreet zelf iets kunnen doen om dieren te helpen. Voor de Dierenbescherming zijn dit soort acties zeer welkom. De organisatie moet namelijk rondkomen van donaties en alle kleine beetjes helpen om zoveel mogelijk dieren goed te kunnen helpen. Een inzamelingsactie kan tegenwoordig heel eenvoudig worden opgezet door iedereen op het actieplatform www.voordierenbescherming.nl. Hoe leuk is het om rondom dierendag een actie te organiseren? Maar iedere andere dag van het jaar is ook goed. Want ook dan hebben de dieren onze hulp hard nodig!  

Wil je graag meer lezen over de Dierenbescherming, kijk dan eens op de website www.dierenbescherming.nl of download een leuke spreekbeurt voor op school.