De Wunderkammer wordt in drie fasen gerealiseerd, maar is vanaf het eerste begin ontzettend de moeite waard om te bezoeken. Nu al zijn de eerste 7 tentoonstellingen te bewonderen: Magisch Wit, Sagen & Legenden, Kevers, Wereldreizigers, De Nacht, Onderhuids en Draad. In oktober 2019 komen daar nog 6 tentoonstellingen bij en in het voorjaar van 2020 nog eens 12. Alle objecten die worden getoond, komen uit de eigen collecties.

In de Wunderkammer verwonder je je over wat de wereld te bieden heeft. Je ontdekt dat jouw botten verdacht veel op die van een mammoet lijken. Je tuurt door sterrenkijkers, recht de nacht in. Je stapt in een magisch witte wereld. Je bekijkt de misschien wel oudste puzzel van Europa, ontdekt hoe bijzonder de kever is en luistert (of huivert) naar Twentse sagen en legenden.

Doe activiteiten in de Makerspace

In de Makerspace kun je elke dag aan de slag. 

GRATIS ACTIVITEITEN


- Sjabloneren*, leeftijd 4+

In de Makerspace zijn heel veel verschillende sjabloneren aanwezig, waarmee je een mooi ontwerp kunt maken op een tas die je krijgt bij binnenkomst. In de museumwinkel kun je ook andere producten kopen om te bedrukken, zoals een theedoek of etui.

- Staphorster Stipwerk*, leeftijd 6+

Maak je eigen stempels voor het Staphorster Stipwerk en bedruk daarmee je tas of iets anders.

*gratis op proeflapjes en tas; ander textiel (T-shirts etc.) is te koop in de museumwinkel

- Roofdruk, leeftijd 8+, prijs afhankelijk van drager (tas, shirt, etc.)

Voor Roofdruk haal je je ontwerp van de straat, kies bijvoorbeeld uit putdeksels of schoenzolen, je ontwerp en verf deze in de door jou gewenste kleur waarna je een unieke afdruk maakt op een T-shirt of een tas.

- Maak je eigen langnek, leeftijd 6+

Een lange bewegende nek met een dierenkop is een indrukwekkend gezicht. Maak je eigen 'exoskelet' - met een mechanische nek die langer of korter wordt, doordat jij het aanstuurt. Bedenk een gave dierenkop die als hoofd dient. Breng het tot leven en wordt een kunstenaar!

BETAALDE ACTIVITEIT

- Bibberbot, leeftijd 10+, €2

Een bibberbotje is een robotje dat zich voortbeweegt door te bibberen. Hoe jouw bibberbotje gaat bewegen, dat zal je niet van tevoren weten. Dat moet je uitproberen. En als je vindt dat jouw bibberbotje anders moet bewegen, dan verander je gewoon iets. Meer poten, of juist minder. Een staart, of juist geen staart. Of je verplaatst de batterij. Alles kan! Je zal zien dat het uiterlijk, dus hie het er uit ziet, uiteindelijk bepaalt hoe het Bibberbotje zich zal voortbewegen. Veel plezier!

- Wobblers maken, leeftijd 6+, €2

Kunstenaar Eibert Draisma bedacht de Wobbler, een gek apparaatje dat werkt op zonne-energie. Jij bedenkt als echte uitvinder/kunstenaar je eigen Wobbler-creatie.