Museum Jeugd Universiteit Collegereeks in het najaar

Wat is de MuseumJeugdUniversiteit?

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.  De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Echte wetenschappers, onderzoekers, vakspecialisten en experts geven antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. Waar zitten de oren van een sprinkhaan? Kan pindakaas kunst zijn? Is Afrikaans voetbal magisch? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een college over bij de MJU. Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar en zijn er bachelors en masters te halen. De studenten van 8 tot en met 12 jaar halen aan het einde van de reeks hun MJU-diploma!

Voor wie is de MuseumJeugdUniversiteit bedoeld?

Voor nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud. Niet voor ouders helaas. Dit najaar gaan we op zoek naar antwoorden op de vragen: hoe onderzoek je een planeet, is de bas de basis? en hoe klinken dieren in de muziek?

Colleges

Hoe onderzoek je een planeet?

In alle uithoeken van het zonnestelsel bestuderen wetenschappers manen en planeten om te leren hoe ze zijn ontstaan. Hoe onderzoek je eigenlijk een planeet? Tuur door een telescoop, leer waarom satellieten baantjes vliegen om een planeet en speur mee met de robotkarretjes op Mars. In dit college ontdek je het verhaal achter de waanzinnige landschappen van enkele prachtige planeten in ons zonnestelsel. Planeetonderzoeker dr. Sebastiaan de Vet van natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden neemt je mee op ontdekkingsreis door het zonnestelsel en wisselt zijn college af met een aantal leuke proefjes en experimenten.
  • Expert: Dr. Sebastiaan de Vet
 

Is de bas de basis van alle muziek?

In dit werkcollege gaan we onderzoeken of de bas, en dan met name de contrabas, het belangrijkste instrument is in de pop-, rock- en klassieke muziek. Waarom zijn die lage trillingen lekker en krijg je daar een fijn gevoel van? En hoe klinkt muziek zonder de bas? Vandaag ga je ook zelf aan de slag om lage tonen te laten klinken. Michel Kroese is een klassiek geschoolde contrabassist die speelt in het Orkest van het Oosten – Het symfonieorkest van Overijssel.
  • Expert: Michel Kroese
 

Hoe klinken dieren in de muziek?

Van de middeleeuwen tot nu spelen dieren een belangrijke rol in de muziek. Luister of kijk samen met Ben Coelman hoe je de dieren ontdekt in de verschillende muziekstukken. Alles komt voorbij: van miauwende katten tot brullende leeuwen, van tjilpende vogeltjes tot galopperende paarden. Welke dieren hoor jij in de muziek? Ben Coelman is hoofd bureau dramaturgie en educatie bij de Nederlandse Reisopera. Hij verzorgt jaarlijks vele interviews met kunstenaars, voorbeschouwingen, inleidingen en cursussen op het gebied van opera en muziek.
  • Expert: Ben Coelman

 

Schrijf je in!

Een collegereeks bestaat uit drie colleges en kost € 22,50 per reeks. Voor een compleet overzicht en om je in te schrijven, ga je naar de link. https://museumjeugduniversiteit.nl/collegereeksen/planeten-muziek-en-dieren-in-twente/