Herfstvakantie uitje | Museumfabriek | Enschede 

Kom jij deze herfstvakantie op sterrenjacht? In de Museumfabriek vind je de oudste nog werkende sterrenprojector ter wereld. In de museumhal is een grote zwarte koepel gebouwd waarop de projector de sterren projecteert en die precies zo bewegen als in werkelijkheid. Iedere dag zijn er shows die gepresenteerd worden door deskundigen. Zij kennen (bijna) alle geheimen van het heelal. Je moet wel even reserveren voor een bezoek aan de koepel.

Ontdek de geheimen van het heelal

De antieke projector is in 1924 gemaakt door de firma Zeiss in Jena. Een heel stelsel van radartjes, aangedreven door elektromotoren zorgt ervoor dat de sterren precies zo bewegen als in werkelijkheid. Iedere ster wordt op de koepel geprojecteerd met een lampje. Deze oude projector is veel overtuigender dan de moderne planetaria met digitale beamers die minder contrastrijk zijn. Ervaar de diepzwarte hemel zonder strooilicht van steden (of moderne beamers).

Workshops en activiteiten

Ter gelegenheid van de komst van dit unieke planetarium organiseert De Museumfabriek deze herfst een uitgebreid programma van shows, colleges, workshops en activiteiten in de Makerspace. De aftrap van het programma Op sterrenjacht in De Museumfabriek is in het Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober.

De projector is eigendom van het Museon in Den Haag, waar de projector ondergebracht werd na een brand in het planetarium in Den Haag in 1976. De laatste jaren is er hard gewerkt door hobby-astronomen Romke Schievink en Ewout Bakker om de projector te restaureren. Duizenden uren zitten erin. Het Museon zal het planetarium in 2020 weer laten zien, maar eerst maakt het nog een tussenstop tussen Jena en Den Haag. Het planetarium zal drie weken lang sterren stralen in De Museumfabriek te Enschede.

Naast het spectaculaire planetarium wordt de bezoeker getrakteerd op allerlei activiteiten. Er zijn lezingen en workshops voor het maken van een zonnestelselmobiel en het doen van raketproefjes. Bij helder weer kun je zelfs enkele avonden in onze eigen sterrenwacht, in de toren van De Museumfabriek, door een telescoop naar de sterren turen.

Boek een voorstelling

Iedere dag vinden voorstellingen plaats in de sterrenkoepel om 13.00 en om 15.00 uur. Deze duren drie kwartier. Je kunt een plek reserveren (kosten € 2,50 pp) via de website van de Museumfabriek.

Op sterrenjacht in De Museumfabriek vindt plaats van 5 t/m 27 oktober in De Museumfabriek in Enschede.