Naviva Kraamzorg is een kraamzorg organisatie en biedt kraamzorg in een  aantal provincies in Nederland.  Go-Kids werkt met Naviva samen en we hebben ze gevraagd om een aantal tips rondom de kraamzorg. In deze blog komt het Golden hour aan bod. 

Naviva; voor jou, je kindje en jullie gezin

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Golden Hour: het eerste uur van je baby

Wanneer het zware werk erop zit en je jouw kindje eindelijk bij je hebt, start wat we noemen het Golden Hour. Dit is het eerste uur met je kindje. Een heel waardevol uur. Het is het eerste moment buiten de baarmoeder tussen moeder en kind. Dit gebeurt er dan allemaal…

De eerste ademhaling

Je kindje kreeg in de baarmoeder via de navelstreng zuurstof binnen, maar moet nu op eigen kracht ademen. Dit gebeurt een paar seconden na de geboorte via een ademreflex.

Temperatuur en huid-op-huidcontact

Je kindje zal de eerste dagen soms moeite hebben om op temperatuur te blijven. Ga maar na: in jouw baarmoeder was het altijd rond de 37 graden, maar daarbuiten is het een stuk kouder. Door je baby lekker bloot tegen je blote huid aan te leggen zorg je ervoor dat jouw baby snel op temperatuur komt en blijft. Uiteraard met hulp van een mutsje en een dekentje. Als je je baby bloot op jouw blote huid legt, is dat goed voor de hechting tussen jullie. Je kindje ruikt jouw geur. Jij ruikt je kindje. Je baby hoort jouw vertrouwde hartslag en voelt jouw warmte en nabijheid. Dat stelt gerust en schept een band. Vandaar dat je kindje - als het medisch kan – na de geboorte meteen op de borst van de moeder wordt gelegd. Als de moeder niet kan buidelen, kan de partner dit overnemen.

Placenta

Mocht dit nog niet gebeurd zijn, dan zal de placenta nog geboren worden. Vaak gaat dit gepaard met naweeën en die kun je nog wel even flink voelen. Als er geen medische noodzaak is, heb je jouw baby lekker in je armen tijdens deze fase.

Borstvoeding

Als je borstvoeding gaat geven zal jouw baby tijdens het golden hour ook voor de eerste keer uit jouw borst proberen te drinken. Soms lukt dat meteen en soms niet... Baby’s hebben een natuurlijke reflex om op zoek te gaan naar de borst. Als je je kindje vlak bij je tepel legt, ruikt hij de melk en zal hij waarschijnlijk instinctief naar je borst kruipen en een poging doen tot drinken. Een mooi moment voor de eerste voeding!

Inprenting

Is het je weleens opgevallen dat pasgeboren baby’s altijd zo helder uit de oogjes kijken? Dit is zo ingeregeld door de natuur om het eerste oogcontact te maken. Dat eerste oogcontact onthoudt je baby. En ook dat draagt weer bij aan de hechting tussen moeder en kind.

Geniet ervan

Al met al is het een uur vol bijzonder gebeurtenissen en zal dit uur, vol met nieuwe indrukken, voorbijvliegen. Probeer hier daarom zo bewust mogelijk van te genieten met elkaar. En heb je besloten dat iemand foto’s mag maken, dan is dit het moment!




Log In