Tips voor kraamvisite
Krijg jij het al Spaans benauwd van alle familieleden en vrienden die graag langs willen komen in de kraamweek of kun je niet wachten je baby zo snel mogelijk te tonen? Wat je wensen ook zijn, met deze kraamvisite tips word je kraamperiode vast geslaagd.
Eerste dagen
De eerste paar dagen na de geboorte moeten jij en je baby bijkomen van de bevalling. Je maakt vaak hele korte nachten en alles is nieuw en anders. Dat geldt waarschijnlijk ook voor je partner. Het advies van Naviva Kraamzorg is om het kraambezoek in de kraamweek zoveel mogelijk te beperken. Neem de tijd en de rust om te wennen aan je kindje en te genieten als gezin. De kraamverzorgende heeft dan tevens meer tijd om je alles te vertellen over de zorg voor je kindje en al haar tips en trucs met je te delen. Vaak komt de eerste dagen alleen je naaste familie op bezoek.
Geef je grenzen aan
Kraamvisite is gezellig, maar een ongeschreven regel is dat het niet te lang mag duren. Blijft je bezoek toch langer plakken dan jullie prettig vinden? Wees dan eerlijk en geef op tijd aan wanneer jullie genoeg hebben van het bezoek. Vind je dit lastig? Bespreek dan met je kraamverzorgende dat zij die rol op zich neemt. De meeste kraamverzorgenden hebben hier ervaring genoeg mee en weten je gezellige buurvrouw tactisch de deur te wijzen.
Geboortekaartje
Ondanks Facebook, Whatsapp en Instagram sturen bijna alle ouders nog steeds een klassiek geboortekaartje. De meeste mensen zullen een geboortekaartje beschouwen als een uitnodiging om op kraambezoek te komen. Het is daarom verstandig om op het kaartje te vermelden op welke uren van de dag jullie bezoek willen krijgen of juist niet. Vraag tevens op de kaart aan mensen om even te bellen of een berichtje te sturen als ze langs willen komen. Dat scheelt een hoop onaangekondigde bezoeken op ongewenste momenten.
Tips
- Geef vooraf aan je kraambezoek aan hoe lang ze welkom zijn, daarmee voorkom je dat mensen te lang blijven hangen
- Maak maximaal één afspraak in de ochtend en één in de middag
- Plan af en toe ook een ‘rustdag’ in zonder bezoek
- Zorg ervoor dat je bezoek zijn handen wast. Laat verkouden of grieperige mensen niet toe
- Beperk bezoek met kleine kinderen, want dat betekent vaak veel lawaai en drukte
- Je visite biedt vaak hulp aan, wees niet bang om daar gebruik van te maken. Misschien kunnen ze een boodschap doen, een kind van school halen of een ander klusje voor je doen
- Bespreek goed met je kraamverzorgende hoe jij wilt dat er met bezoek wordt omgegaan. Als je het zelf lastig vindt, kan zij het bezoek wegsturen of ze vragen om rustiger te zijn
- Maak ook met je partner duidelijke afspraken over het bezoek. Het kan heel vervelend zijn als jij probeert te rusten of te slapen, terwijl hij het beneden luidruchtig en gezellig heeft met jullie vrienden.
Babyborrel
Zie je erg op tegen veel kraambezoek, vooral de verplichte nummers als buren, ooms en tantes en collega’s? Dan is het een goed idee om een babyborrel te organiseren. Een gezellig feestje een aantal weken na de geboorte, waarvoor je iedereen uitnodigt op het geboortekaartje. Vraag je naaste familie en goede vrienden om mee te helpen met de organisatie. Het vergt wat werk, maar je slaat zo een boel vliegen in één klap.
Wat mag je van je kraamverzorgende verwachten?
Tijdens de kraamweek krijg je ondersteuning van een kraamverzorgende. De tijd dat kraamverzorgenden overal tijd voor hadden en zelfs voor je kookten, is voorbij – in drukke tijden althans. Lees hier wat je wel van je kraamverzorgende kan verwachten.
Welzijn moeder en kind
De kraamverzorgende is er in eerste instantie voor het welzijn van de moeder en het kind. Zij voert dagelijkse controles uit en checkt hierbij hoe het met beide gaat. Zo controleert zij de temperatuur, het gewicht en het aantal poep- en plasluiers van de baby. Dit wordt allemaal genoteerd, zodat ze de groei van het kindje goed kan bijhouden. Naast de controles van de baby, worden er ook dagelijks controles uitgevoerd bij de moeder. Haar temperatuur wordt gemeten, er wordt gekeken of de baarmoederstand normaliseert en hoe het mentaal met haar gaat. Indien nodig schakelt de kraamverzorgende de verloskundige in.
Op naar zelfstandigheid
De kraamverzorgende heeft als doel jullie zo zelfstandig mogelijk voor de baby te laten zorgen. Zij helpt met de baby in bad doen, verschonen, aankleden en ondersteunt met het geven van voeding. Ook geeft ze handige tips over de verzorging en veiligheid. Bij Naviva Kraamzorg krijgen de ouders ook nog eens toegang tot de Nieuw Leven app. Deze staat vol met instructiefilmpjes en artikelen om de ouders nog beter te ondersteunen, ook wanneer de kraamverzorgende niet in het gezin is.
Extra’s
Gaat alles goed met moeder en kind, loopt de voeding goed en is er tijd over? Dan doet de kraamverzorgende graag wat extra’s voor jullie. Ga er dus niet vanuit dat zij alle huishoudelijke taken van je overneemt. Er wordt samen overlegt waar het meest behoefte aan is. Naast de fysieke zorg staan steeds meer kraamverzorgenden ook digitaal voor je klaar. Bij Naviva Kraamzorg gebeurt dat onder andere door middel van de Nieuw Leven app en via e-consulten: beeldbellen met een kraamverzorgende.
Zorg op maat
Je kraamverzorgende vindt het belangrijk dat je een onvergetelijke kraamweek krijgt, met zorg die bij je past. Daarom worden er aan het begin van de kraamweek afspraken gemaakt en worden elkaars verwachtingen besproken. Laat dus vooral weten waaraan je behoefte hebt.