Naviva Kraamzorg is een kraamzorg organisatie en biedt kraamzorg in een  aantal provincies in Nederland.  Go-Kids werkt met Naviva samen en we hebben ze gevraagd om een aantal tips rondom de kraamzorg. In deze blog vertelt Naviva het verhaal over de beschuit met muisjes.

Naviva; voor jou, je kindje en jullie gezin

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Beschuit met muisjes

Al een tijdje werken we samen met Naviva Kraamzorg en we hebben hen gevraagd waar de traditie van beschuit van muisjes vandaan komt. 

De kans is groot dat je wel eens tijdens een kraambezoek beschuit met muisjes hebt gegeten. Of dat je zelf beschuit met muisjes hebt gegeven aan jouw kraamvisite.  Maar weet je ook waar deze traditie vandaan komt? We leggen het je graag uit. 

Kraamanijs

Van oudsher worden aan anijszaadjes en anijsolie geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. De kraamvrouw kreeg van de baker (een soort voorganger van de verloskundige en kraamverzorgende) te horen dat ze anijs moest eten. Dat zou goed zijn voor de productie van borstvoeding. Rond de 17e eeuw werd kraamanijs aan de kraamvrouw geschonken. Dat zou helpen de baarmoeder te laten krimpen en boze geesten buiten de deur te houden.

Muisjes

De gezonde werking van anijs en de traktatie bij de geboorte werden gecombineerd tot iets lekkers: gesuikerde anijszaadjes. Deze zijn ‘uitgevonden’ in de Zaanstreek, maar werden al snel in heel Nederland gegeten op een beschuitje. Bakker De Ruijter uit Baarn noemde deze lekkernij ‘muisjes’. De muisjes van De Ruijter zijn al ruim 150 jaar te koop.

Naviva kraamzorg

Roze en blauw

Werd er een meisje geboren, dan waren de muisjes roze. Bij jongens werd eerst beschuit met witte muisjes getrakteerd. In 1994 maakt De Ruijter voor het eerst blauwe muisjes. Sinds die tijd zijn de muisjes dus verkrijgbaar in roze & wit en in blauw & wit. Bij de geboorte van een prins of prinses van Oranje maakt De Ruijter speciale oranje muisjes. En sinds enkele jaren zijn er ook muisjes in regenboogkleuren verkrijgbaar.

Meer dan beschuitjes

Beschuit met muisjes is nog steeds een onvervalste klassieker in de kraamweek. Vaak maakt je kraamverzorgende deze traktatie met alle liefde klaar voor jullie en de kraamvisite. Daarnaast is het helemaal hip om andere lekkernijen te versieren met muisjes: van cup cakes en lange vingers tot chocolaatjes en tompoucen. 

 

Log In