In 2022 heeft IVN Weert e.o. een nieuw wandelpad geïntroduceerd in het IJzeren Mangebied, dat begint bij het NMC De IJzeren Man. Dit pad, genaamd het "Snuffiepad", is speciaal ontworpen voor gezinnen met jonge kinderen. Wij waren wel benieuwd naar het Snuffiepad, dus stapten wij in de auto richting Weert. 

Natuur- en Milieucentrum De Ijzeren Man

Voordat we aan de wandeling kunnen beginnen, kopen we binnen bij het NMC voor € 5,- een tas met opdrachten en materialen, die we nodig hebben bij deze wandeling. Er zit een verrekijker, een kleine kompas, een loepje, kleurtjes, een meetlint, verschillende kaarten, en een boekje met opdrachten in de tas. Het startpunt van deze wandeling is op het einde van de parkeerplaats. We moesten wel even zoeken, want we werden eerst de verkeerde kant opgestuurd. Oeps! Maar in het boekje van Snuffie staat eigenlijk heel goed uitgelegd waar de wandeling begint. Daar zien we al gelijk een bord met Snuffie erop. De kinderen rennen er al enthousiast op af. Snuffie wijst ons de weg met zijn ogen én oren. 

Start Snuffiepad Weert

Het Snuffiepad

Tijdens onze wandeling komen we langs 15 opdrachtenbordjes en verschillende interessante plekken, waarbij de opdrachten in het boekje ons helpen om de natuur nog beter te ontdekken. De verrekijker en het loepje zijn grote favoriet bij de kinderen, waarmee ze vol verwondering de flora en fauna bestuderen. Ook de kaarten en het kompas zijn handig om onze route te bepalen en de kinderen te laten zien hoe ze zich kunnen oriënteren in het gebied. Welke opdrachten we tegenkomen, verklappen we niet. Dat kunnen jullie natuurlijk beter zelf gaan ontdekken! ;-)

Snuffiepad verrekijker Go-Kids Limburg   Snuffiepad Loepje Go-Kids Limburg

Tijdens de wandeling zien we een speeltuin iets verderop, het behoort eigenlijk niet tot de route, maar we besluiten toch even van het pad af te wijken. We zijn op het zintuigenpark gestuit. Wat een leuke verrassing! De kinderen kunnen hier schommelen, klimmen over de grote libelle, en nog veel meer. We besluiten om even een pauze te nemen van het Snuffiepad om hier even op onderzoek uit te gaan. 

Zintuigenpark Weert   Zintuigenpark Weert bij Snuffiepad Go-Kids Limburg

Na een tijdje gaan we weer verder en lopen we een stukje terug zodat we weer op het Snuffiepad terecht komen. We zijn inmiddels bijna op het einde van de wandeling. Nog een paar opdrachten te gaan. En wat een verrassing als we ineens ook nog een kabouterhuisje tegenkomen! Blijkbaar heeft Snuffie vriendjes bij de kabouters. 

Vijver Snuffiepad   Kabouterhuisje Snuffiepad

Het Snuffiepad biedt niet alleen een leuke wandelervaring, maar is ook een educatieve en interactieve ontdekkingstocht voor het hele gezin. Daar houden we van! Het was een perfecte manier om samen met het gezin de natuur te verkennen en te genieten van allerlei moois dat het IJzeren Mangebied te bieden heeft. We kijken nu al uit naar ons volgende avontuur in de prachtige natuur rondom Weert.

Go-Kids Limburg