Nationale Pannenkoekdag is een feestelijke dag waarop scholieren en ouderen samen genieten van heerlijke pannenkoeken. Het initiatief, dat jaarlijks plaatsvindt op de tweede vrijdag van maart, brengt generaties bij elkaar en zorgt voor gezelligheid en samenhorigheid.

pannenkoekdag regio Limburg | Go-Kids Limburg

Wat is Nationale Pannenkoekdag eigenlijk?

Scholen en verzorgingshuizen door het hele land doen mee aan Nationale Pannenkoekdag. Leerlingen van basisscholen bakken dan pannenkoeken voor ouderen in de buurt. Dit leuke en smakelijke evenement bevordert niet alleen intergenerationele interactie, maar zorgt er ook voor dat jong en oud samen genieten van een heerlijke maaltijd.

Lees meer over Nationale Pannenkoekdag

Leuke pannenkoek-feitjes

  • In veel culturen worden pannenkoeken geassocieerd met tradities en feesten. Bijvoorbeeld, in Frankrijk worden op 2 februari pannenkoeken gegeten vanwege La Chandeleur, ook wel bekend als Crêpe Day.
  • In 1994 werd 's werelds grootste pannenkoek gebakken. Deze pannenkoek mat maar liefst 15 meter in diameter en woog meer dan twee ton. Dit indrukwekkende baksel werd gemaakt in Rochdale, Engeland.
  • Wereldwijd worden pannenkoeken onder verschillende namen en variaties gegeten. Zo heten ze in Frankrijk "crêpes", in Nederland "pannenkoeken", en in Rusland "blini". Elke versie heeft zijn eigen unieke kenmerken en wordt vaak geassocieerd met lokale tradities.
  • Astronaut John Young, tijdens de Gemini III-missie in 1965, smokkelde een pannenkoek met siroop aan boord van het ruimtevaartuig. Hoewel dit niet werd goedgekeurd door NASA, was het de eerste keer dat pannenkoeken in de ruimte werden gegeten.

pannenkoekdag regio Limburg | go-Kids Limburg

Limburgse pannenkoeken

Zijn Limburgse pannenkoeken anders dan in de rest van Nederland? Nee hoor, wel hebben we natuurlijk in Limburg onze eigen variant op de pannenkoek namelijk lekkere keersekeukskes. De keerse (kersen) komen niet als topping óp de pannenkoek, maar gaan al door het beslag en bakken lekker mee in de pan. Het is al een oud recept en werd veelal gemaakt met verse kersen, maar ook met de voorraad kersen die wat zuurder waren en nog niet meteen gegeten konden worden. Die werden namelijk geweckt. En deze ingemaakte kersen kon je dan weer gedurende het jaar gebruiken voor de Limburgse keersekeukskes. 

De lekkerste pannenkoeken eet je bij:

Nationale Pannenkoekdag is dus eigenlijk een dag waarbij jongeren pannenkoeken bakken voor de ouderen. Maar hebben jullie geen zin om zelf aan de slag te gaan en wil je bijvoorbeeld opa en oma eens even extra verwennen? Neem ze dan eens mee naar een pannenkoekrestaurant! 

De Pannekoekenbakker Thorn

Pannekoekenbakker Thorn

Bij de Pannenkoekenbakker in Thorn genieten kinderen en gezinnen van heerlijke pannenkoeken in een historisch pand dat met zorg is ingericht om de kleintjes hartelijk te ontvangen. De sfeer is gezellig en de lucht is gevuld met de heerlijke geur van versgebakken pannenkoeken. Met een uitgebreide selectie van meer dan 250 verschillende pannenkoeken op het menu is er voor ieder wat wils. Na het eten kunnen de kinderen volop genieten in de leuke speelkelders. Er is een speciale speelkelder voor de peuters/kleuters en een aparte ruimte voor de wat oudere kinderen. Vergeet niet bij je reservering aan te geven of je wilt dineren bij een van de speelkelders, aangezien deze plekjes zeer geliefd zijn bij de kinderen!

Lees hier mee over De Pannekoekenbakker Thorn

Nog meer restaurants om lekker pannenkoeken te eten:

Bij deze restaurants staat een overheerlijke kinderpannenkoek op het kindermenu, volwassenen kunnen natuurlijk uit een van de vele andere gerechten kiezen:

Go-Kids Limburg