In het prachtige Zuid-Limburg liggen mysterieuze grotten te wachten om ontdekt te worden! Een bezoek aan deze ondergrondse schatten is niet zomaar een uitje, maar een avontuur voor jong en oud. Een bezoek aan een van deze grotten is niet alleen spannend, maar ook ontzettend leerzaam. Je leert alles over het ontstaan van Mergel, het ontstaan van de gangenstelsels, en hoe de grotten gebruikt werden om onder te duiken voor de vijand. En weet jij wat hier 65 miljoen jaar geleden leefde? En het leukste is.....elke grot is uniek! Ik heb daarom een mooie top 3 samengesteld met de leukste grotten-uitjes voor kinderen.

Mergelgrotten

Mergelgrotten zijn ontstaan door een combinatie van geologische processen die gedurende een zeer lange periode hebben plaatsgevonden. In het geval van mergelgrotten in Limburg gaat het specifiek om de vorming van grotten in kalksteen, het bekende mergel. Je ziet in Zuid-Limburg nog veel gebouwen, kerken en huizen die gebouwd zijn van mergelsteen. 

1. MergelRijk in Valkenburg

Mergelrijk grotten limburg

Hier beleef je van alles, van het fascinerende verhaal van mergel, tot de indrukwekkende zandsculpturen die je hier tegenkomt. Ontdek hoe de prachtige mergelgrotten zijn gevormd en laat je meenemen op een reis door de geschiedenis van deze unieke ondergrondse wereld. Een van de absolute hoogtepunten die je hier kunt bewonderen, is een zandsculptuur van het wereldberoemde schilderij 'De Nachtwacht'. En de nieuwste 3D Grotschilderingen zijn alleen al een bezoekje waard! Speciaal voor kids is er in MergelRijk een DinoRijk gemaakt! Hier kom je oog in oog te staan met dinosaurussen! Kinderen gaan op avontuur in deze spannende grot met een speciaal speurtochtboekje. Ze kunnen, net als de zandtovenaar, ervaren hoe het is om een zandtekening te maken. Ga op zoek naar fossielen in de mergelgroeve, bekijk interessante filmpjes op interactieve tablets, en maak je eigen souvenir - een kunstwerkje van mergelsteen. En alsof dat nog niet genoeg is, mag je zelfs je naam achterlaten op een van de wanden in een donker gedeelte van de grot. Een echt avontuur onder de grond!
Meer informatie MergelRijk Valkenburg

2. Maastricht Underground

Maastricht underground

Maastricht Underground biedt diverse avontuurlijke rondleidingen op verschillende intrigerende locaties aan. Laat je leiden door een gids door de tunnels van de Grotten, ontdek de imposante Kanonnen in het Fort, of waag je in de mysterieuze gangen van de kazematten. Samen met de kinderen zul je je verbazen over de geheimen van de grotten, het Fort Sint Pieter en de Kazematten, ooit gebruikt om de stad te beschermen tegen vijandelijke aanvallen tijdens oorlogen en conflicten. Een bezoek aan deze verborgen plekken onthult een nieuwe kant van Maastricht en laat jullie ervaren hoe het was om hier in vroegere tijden te leven. Een spannend avontuur wacht op jullie onder de grond! Maastricht Underground biedt verschillende kindergrottentochten aan. 

Meer informatie Maastricht Underground

3. Rondvaart & Grottenbezoek bij Rederij Stiphout Maastricht

Rederij stiphout grotten zonneberg

Willen jullie een grottenbezoek eens op een unieke manier combineren met een rondvaart? Dan is dit de perfecte belevenis! Na een ontspannende tocht van ongeveer 20 minuten leg je aan bij de Sint Pietersberg voor een boeiende rondleiding in de grotten Zonneberg, begeleid door een deskundige gids. Grotten Zonneberg herbergt een uitgestrekt gangenstelsel van ongeveer 80 kilometer lang. De ondergrondse verkenningstocht duurt 1 uur en biedt fascinerende inzichten in de mysterieuze wereld onder de grond. 

Meer informatie Rederij Stiphout

Nog meer grotten-uitjes in Zuid-Limburg

Hierboven staan de leukste grotten om te bezoeken met kinderen. Maar er zijn in het zuiden van Limburg natuurlijk nog meer grotten te bezichtigen;

  • Gemeentegrot Valkenburg
  • Fluweelengrot Valkenburg
  • Geulhemmer Groeve in Berg en Terlijt
  • Museum Romeinse Katakomben Valkenburg
  • Steenkolenmijn Valkenburg

Kundradersteen

In de regio Limburg weerspiegelen zowel kundradersteen als mergelsteen de rijke geschiedenis en het geologische erfgoed, en ze dragen bij aan de unieke architectuur en uitstraling van de lokale gebouwen. De Kundradersteengroeve staat in Voerendaal. Kunradersteen is op dezelfde manier ontstaan als mergel, heeft dezelfde kleur en uitstraling. Echter is kundradersteen een vastere steen, en zal minder snel slijten als mergel. Onderstaande uitje is dan wel niet onder de grond, maar door de geschiedenis van kunradersteen, vind ik deze wel in dit rijtje thuishoren. 

4. Land van Kalk

Kundradersteen kids safari

Het Land van Kalk strekt zich uit over het plateau van Kunradersteen, dat loopt van Aken via Bocholtz tot Voerendaal en het buitengebied van Heerlen. In het Land van Kalk wacht een schat aan ontdekkingen en leuke activiteiten op jullie! Er zijn allerlei boeiende kinderactiviteiten te beleven. Denk bijvoorbeeld aan een spannende Kids Safari!

Meer informatie Land van Kalk

Hopelijk hebben jullie genoeg inspiratie gekregen om er eens op uit te gaan in één van de leukste grotten van Limburg. Een top uitje voor kleine én grote avonturiers!

go-kids limburg grottenuitjes