Wij gingen op Kids Safari in Voerendaal, Zuid-Limburg. Met een échte ranger gingen wij op ontdekkingstocht in het Land van Kalk. We leerden van alles over de omgeving, gingen speuren in het bos, kwamen allemaal beestjes en planten tegen en we hoorden natuurlijk alles over kunradersteen! Samen met onze Go-Kids Reporters Lynn (8 jaar), Jill (6 jaar) en Roan (3 jaar) beleefden wij een hele leuke ochtend in Voerendaal. We vertellen je graag alles over ons avontuur!

Land van Kalk

Land van Kalk is het plateau van kunradersteen dat loopt van Aken via Bocholtz tot Voerendaal en het buitengebied van Heerlen. Er zijn heel veel leuke kinderactiviteiten te doen in het Land van Kalk, zoals de verschillende Kids Safari's. Wij gaan vandaag samen op pad met een ranger, voor een leuke Kids Safari. Het is voor het eerst sinds lange tijd weer eens super mooi weer, een ideale dag dus om er op uit te gaan!

ranger_KidsSafari_Landvan KAlk

Kids Safari

We parkeren onze auto bij de Kunrader Steengroeve. Hier zien we meteen heel veel stenen liggen in verschillende maten die allemaal licht geel van kleur zijn. Hier worden we ook al opgewacht door ranger Femke. Zij is voor vandaag onze gids die ons alles gaat vertellen over deze gele stenen en over de omgeving. We zijn heel erg benieuwd en de kinderen staan te popelen. Als eerste krijgen de kinderen elk een speurneusbewijs en een pen. Daar bladeren ze al gelijk heel enthousiast doorheen. Lynn start al gelijk met een tekenopdracht in het boekje en Jill wil het liefst al direct starten met de bingo en op zoek naar alle plaatjes die in het boekje staan. 

Speurboekje_KidsSafari_LandvanKalk Speurboekje_LandvanKalk_Bingo

Kunradersteen

Het eerste plaatje is niet zo lastig om te vinden. We zijn er namelijk door omringd; Kunradersteen! Onze ranger Femke legt ons alles uit over kunradersteen en het ontstaan ervan. Dit verhaal gaat helemaal terug de geschiedenis in, tot wel 65 miljoen jaar geleden! De tijd van dinosaurussen. Wow! De kinderen kunnen nauwelijks geloven dat er vroeger een subtropische zee was, waar we nu staan. Het blijft natuurlijk ook wel heel bijzonder. We vinden in het gesteente ook nog allemaal fossielen, zoals verschillende kleine schelpjes. Ook komen we vuursteen tegen. Onderweg zijn de kinderen druk bezig met het verzamelen van verschillende steentjes. 

stenen-zoeken_kids_safari steengroeve_kunradersteen

Op onderzoek in het veld

Dan gaan we richting de velden en weilanden aan de overkant. De kinderen zijn ondertussen druk bezig met de Bingo uit hun speurneusbewijs. Ze vinden van alles onderweg, zoals iets pluizigs of iets harigs. We leren onderweg van Femke, dat niet alle brandnetels prikken! En we leren ook wat je kunt doen als je toch per ongeluk in aanraking bent gekomen met brandnetels. We leren ook heel goed om ons heen kijken, kijk eens in de verte, kijk een heel goed waar je loopt, naar de bloemetjes bijvoorbeeld waar een mooie vlinder zit en kijk ook eens naar boven, want daar cirkelt op dit moment een buizerd! We vinden heel veel lege slakkenhuisjes, een mooie veer, mooie bloemetjes, lieverheersbeestjes en nog veel meer!

Kids Safari Land_van_Kalk Kids Safari Voerendaal 

Het bos in

Dan gaan we ook nog een stuk het bos in. Hier zien we weer hele andere dingen. We komen tijdens onze wandeling in het bos te weten hoe een dassenburcht eruit ziet, dat een das ook een voorjaarsschoonmaak houdt en we weten inmiddels ook een dassen toilet te herkennen. De kinderen vinden dan zelf iets verderop een grote dassenburcht, het is net een hoge zandberg. Maar binnen deze zandberg zit er een groot gangenstelsel verstopt. De kinderen willen natuurlijk het liefste een das in het echt zien, maar helaas is een das een nachtdier, dus de das in deze burcht zal diep onder de grond lekker aan het slapen zijn. Ook hebben we door middel van sporen gezien, dat er onlangs nog wilde zwijnen zijn geweest! 

 Dassenburcht 

Dan maken we ons rondje af. We wandelen weer verder over het veld, terug naar de Kunrader Steengroeve. Onderweg wordt er door iedereen nog druk gezocht naar sporen en de nog missende plaatjes van de speurneusbewijzen van de kids. Femke weet ons super veel leuke feitjes te vertellen. We vinden zelfs nog een plukje haar van een das, dat vast is blijven hangen in prikkeldraad!

 Kids Safari

Als we dan weer zijn aangekomen bij de Kunrader Steengroeve, krijgen de kids nog een verrassing van onze ranger Femke; Een zakje snoep en iets te drinken. Dit hadden ze dan natuurlijk ook wel verdiend, na deze super leuke Kids Safari. 

Wat vonden wij ervan?

We hebben een super leuke en leerzame ochtend gehad. Niet alleen de kinderen hebben veel geleerd, maar ook papa en mama. We zullen nu heel anders naar onze omgeving kijken als we aan het wandelen zijn. De kinderen konden makkelijk alles zelf lopen. Zelf onze kleine man van 3 jaar heeft tot op het einde zelf gewandeld. Het was een interactieve tocht voor groot en klein. Ook voor de mensen in de omgeving is dit een hele leuke Safari om te doen. Wij wonen maar 10 minuten verderop en voelden ons echt toerist in ons eigen Zuid-Limburg. 

kids safari

Wat vonden onze Go-Kids Reporters ervan?

Lynn: Ik vond het super leuk om door het stukje bos te wandelen en te zien waar de dassen wonen. En dat ik nu weet hoe hun huis en wc eruit ziet!
Jill: Alles was heel leuk, maar het állerleukste vond ik op zoek gaan naar de afbeeldingen van de bingo!
Roan: Leuk! Ik heb heel veel stenen en slakkenhuisjes gevonden en verzameld. Alleen jammer dat ik me geprikt had aan de brandnetels. (Dit was gelukkig snel over, en dankzij onze ranger weten we nu welke brandnetels wel en niet prikken. En als je dan toch geprikt wordt, wat je dan kunt doen tegen de pijn.)

Lees hier meer informatie over Land van Kalk

Handig om te weten

  • We kregen als tip om goed schoeisel aan te doen, daar waren wij heel blij mee.
  • De Kids Safari duurt ongeveer 1,5 - 2 uur.
  • Doe niet je beste kleren aan, want er kan natuurlijk modder liggen en je gaat veel op onderzoek uit!
  • In de buurt kun je nog lekker lunchen of een hapje eten bij Herberg de Bernardushoeve. Onderweg naar deze Herberg zagen wij verschillende huizen die gebouwd zijn met kunradersteen.
  • Je kunt hier ook je kinderfeestje vieren!