Onze Go-Kids Reporters gingen weer op onderzoek uit. Deze keer ging onze reis naar Maastricht. We zijn namelijk de grotten van Sint Pietersberg in geweest voor een leuke en spannende kindergrottentocht! Deze tocht is te reserveren bij Maastricht Underground. Er is een kindergrottentocht voor kids van 4 t/m 7 jaar en eentje voor kids van 8 t/m 12 jaar. Wij hebben met ons gezin de kindergrottentocht voor de leeftijd 4 t/m 7 jaar gelopen. Hierbij kon de jongste van nog nét geen 4 prima meelopen, en de oudste van 8 vond dit ook nog heel leuk om te doen. Zo konden we er een gezellig gezinsuitstapje van maken. 

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Kinderfeestje bij Maastricht Underground
Meer weten

Kinderfeestje bij Maastricht Underground

Luikerweg 80, Maastricht

Ben je op zoek naar een origineel idee voor een kinderfeestje? Dan zijn de kindergrottentochten bij ... bekijk

 

op de sint pietersberg Maastricht

Op weg naar Sint Pietersberg in Maastricht

Voor we de auto instappen, richting Maastricht, krijgt iedereen eerst nog even nieuwe batterijen in zijn en haar zaklamp. Deze hebben we natuurlijk nodig om het donkere gangenstelsel van de Sint Pietersberg te gaan verkennen. Als we er bijna zijn is het is er ineens een heel stuk rustiger dan de rest van Maastricht waar we net nog doorheen reden. Heel bijzonder als je net nog door het drukkere Maastricht hebt gereden om ineens zo in de natuur terecht te komen. We parkeren de auto bij de ruime parkeergelegenheid, kopen een parkeerkaartje en lopen dan de berg op met een vest in de ene hand en een zaklamp in de andere hand, op weg naar de ticketshop. In de grotten is het namelijk koel en donker. 

meeting point maastricht underground

Ticketshop

Wij hebben online tickets gereserveerd, maar je kunt deze ook kopen in de ticketshop. Je ziet precies wanneer welke tocht vertrekt en hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn. Als je ze op voorhand koopt, ben je verzekerd van je plek. Buiten de ticketshop staat een vlag. Dit is het punt waar de gids je opwacht en tevens het vertrekpunt. Wij zijn ruim op tijd en hebben daardoor nog wat tijd over. Tegenover ons zien we een ruimte met de deur open, dat wekt natuurlijk al de nieuwsgierigheid van de kids. "Papa, mama, kom kijken!" Als we naar binnen gaan kunnen we al vanalles lezen en ervaren over de grotten van Sint Pieter. Je kunt voelen hoe zwaar een kanonskogel is, er staat een tafel met allemaal fossielen en aan een kant van de muur kun je een puzzel maken van de grote Mosasurus die hier meer dan 65 miljoen jaar geleden leefde.

 bezoekersinfo maastricht undeground informatie maastricht underground

Op pad met onze gids

Dan komt onze gids Marijke ons ophalen voor de kindergrottentocht. We lopen eerst weer de berg naar beneden, naar de ingang van de grotten. Dan mogen onze zaklampen aan en voelen we al gelijk hoe lekker koel het in de grot is. Onze kaartjes worden gescand bij de ingang, en Marijke neemt ook een lampje mee. We lopen totdat we bij een muurschildering uitkomen. 

gids Maastricht underground  de grotten van sint pietersberg in Maastricht  

Hier start het verhaal van Marijke over de blokbrekers, die vroeger mergelblokken uit de grotten haalden met hun grote zagen en zo ontstonden hele gangenstelsels. De mooie muurschilderingen zijn gemaakt met houtskool. Want de luchtvochtigheid is in de grot ongeveer 98% en andere soorten verf zouden er zomaar vanaf bladderen. Vervolgens lopen we verder naar een groot schilderij over dinosaurussen. Hier vertelt Marijke het verhaal over de dino's die hier meer dan 65 miljoen jaar geleden leefden. Maar dan zien de kids ook nog een bekend dier naast de dino's staan! Namelijk een krokodil! De kids vinden het heel bijzonder dat de krokodil toen al bestond. 

Blokbreker Maastricht Underground Kindergrottentocht   dinosaurussen kindergrottentocht Maastricht underground

Mergelsteen

Mergel wordt gekenmerkt door zijn zachte textuur en kenmerkende kleur namelijk lichtgeel. Vroeger maakte men heel veel gebouwen van mergelsteen. Je ziet het in Zuid-Limburg nog veel. Maar tegenwoordig wordt er niet meer snel een gebouw gemaakt van mergel. Mergel is namelijk heel zacht, waardoor het ook snel slijt. Maar juist door de zachtheid is mergel ook een inspiratiebron voor kunstenaars die hier prachtige beelden van kunnen maken. Het ontstaan van mergel gaat weer helemaal terug de tijd in, naar het dino tijdperk. De kids vinden het reuze interessant, luisteren naar alle verhalen en stellen vragen aan onze gids. Dan lopen we verder en mogen de kinderen zelf ervaren hoe het is om met zo een grote zaag door mergelsteen te zagen. Ze mogen ook allemaal zelf een klein stukje afgebroken mergelsteen meenemen. 

mergelsteen zagen Maastricht underground   Maastricht Underground kindergrottentocht

Een stukje verderop zien we dat hier vroeger ook echt mensen hebben gewoond. Ze kwamen hier schuilen tijdens oorlog. Er staat een bakstenen oven en het hele plafond is er zwart. Dat komt doordat er geen schoorsteen was waardoor de rook weg kon. Daardoor zit er allemaal roet op het mergelplafond. We zien ook dat er in de grot heel goed champignons en witlof verbouwd kunnen worden. Het donker en de luchtvochtigheid in de grot is hiervoor ideaal. We lopen verder met Marijke mee en dan moeten we ineens door een versmalling heen. De kinderen zijn vooral heel benieuwd of papa er wel doorheen komt met zijn lengte! En dat is natuurlijk gelukt. ;-)

De mosasaurus

Tijdens het verkennen van de grotten komen we ineens oog in oog te staan met een grotschildering van de indrukwekkend Mosasaurus. Dit gigantische zeereptiel leefde hier meer dan 65 miljoen jaar geleden en werd voor het eerst ontdekt in de omgeving van Maastricht. Er zijn zelfs botten van het dier gevonden in het gesteente van de grot, zoals de grote kaken, waardoor we nu weten dat de echte mosasaurus nog vele malen groter was dan hier op de muurschildering te zien is. En soms als we goed kijken zien we kleine fossielen in de wanden van de grot.

Mosasaurus Maastricht Underground

Na een uur staan we weer buiten de grot. Maar niet voordat de kids die het durven, bij het laatste stukje hun zaklampen allemaal hebben uitgezet en nog een stukje door het donker hebben gewandeld. Wat knap zeg! Voor onze kleine man was dit net iets te spannend, en hij bleef gezellig bij mama. Voor hem was de tocht van een uur ruim voldoende. De kids hebben goed geluisterd naar wat er allemaal verteld werd door onze gids, ze vonden het heel interessant allemaal. Eenmaal weer buiten de grot zien we dat inmiddels al wat meer mensen op pad zijn. Je kunt bij Sint Pietersberg namelijk ook heel goed wandelen, fietsen, hardlopen, er is een speeltuin en er zijn twee horeca gelegenheden. Een ideale plek om er een dag op uit te gaan! Dus na ons grottenavontuur lopen wij nog even naar het terras voor een kleine versnapering. :) 

Absoluut een avontuurlijk dagje uit met de kids

Tijdens je ontdekkingstocht door Maastricht Underground zul je worden begeleid door een super lieve en enthousiaste gids. De gidsen bij Maastricht Underground kennen het gangenstelsel als geen ander en vertellen je graag over de rijke geschiedenis. En het wordt allemaal op een leuke manier verteld, echt op niveau van de kids. Het was écht een KINDERgrottentocht, maar zelfs papa en mama hebben weer het e.a. geleerd! 

Wat vonden onze Go-Kids Reporters ervan?

Lynn, 8 jaar; Ik vond het wel grappig om te kijken of papa wel door het gat kon komen! Maar eigenlijk vond ik alles leuk!

JIll, 7 jaar; Ik vond alles leuk, maar het allerleukste vond ik dat ik zelf mocht zagen! En ik vond de schilderijen heel mooi.

Roan, bijna 4; Roan vond het prachtig dat hij met zijn zaklamp mocht rondlopen en het zagen in de grote blok mergel!

Wil jij ook me de kids naar een van de kindergrottentochten? 

Kijk hier voor alle info & tickets! Je viert hier ook een super leuk kinderfeestje!

Jeannette Go-Kids Limburg

Log In