Wij gingen op pad naar MergelRijk in Valkenburg. En natuurlijk stonden onze Go-Kids Reporters weer helemaal klaar om op ontdekking uit te gaan! 

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Kinderfeestje bij MergelRijk
Meer weten

Kinderfeestje bij MergelRijk

Daalhemerweg 31a, Valkenburg

Vier je kinderfeestje in de leukste grot ter wereld! bekijk

 

Onze Go-Kids Reporters gingen weer met veel enthousiasme op pad. Deze keer brachten we een bezoek aan MergelRijk in Valkenburg. Een van de grotten in Valkenburg die je kunt bezoeken, en deze grot blijkt zelfs ontzettend leuk voor de kids en heel interactief. Wij hebben er een hele leuke middag beleefd. Go-Kids Reporters Lynn (8 jaar), Jill  (7 jaar) en Roan (3 jaar) hebben natuurlijk de speurtocht door de grot en alle leuke activiteiten uitvoerig getest en natuurlijk delen we weer graag onze ervaring!

MergelRijk_Valkenburg

MergelRijk Valkenburg

Als we Valkenburg in komen rijden, met dit prachtige weer van vandaag, krijgen we eigenlijk al gelijk een soort van vakantiegevoel. We kunnen de auto parkeren tegenover MergelRijk, er is namelijk een grote parkeerplaats aan de overkant van de straat. 

Bij de kassa krijgen onze kids allemaal een eigen boekje met een gezinsspeurtocht. En dan gaan we een trap naar beneden, de grotten in. Dat maakt al gelijk een beetje indruk, want het is er een stuk koeler dan buiten. Zou het er donker zijn? Wat krijgen we allemaal te zien?

Speurtocht_mergelRijk

3D Grotschilderingen

We beginnen bij de nieuwste attractie van MergelRijk, namelijk de 3D Grotschilderingen. Wow, de kids vinden het prachtig, ze rennen van de ene beschildering naar de andere. We hebben natuurlijk onze fotocamera mee, en maken prachtige foto's van de 3D Grotschilderingen, maar natuurlijk ook van de kids. Ze vinden het geweldig om te doen alsof ze vlinders vangen en met een kabouter een biertje drinken! Check maar snel de foto's hieronder. Want dit was natuurlijk geen echt biertje. De leukste 3D Grotschildering vonden ze de draak met zijn schatkisten. Wij verbazen ons er bij elke 3D Grotschildering weer over hoe echt deze lijken te zijn, vooral op de foto's lijkt het net echt!

3D_grotschilderingen_mergelRijk  3D_grotschilderingen_mergelrijk  3D_Grotschilderingen

Mosasaurus

Dan gaan we verder met onze speurtocht, deze leidt ons nu richting een gedeelte waarin we meer te zien krijgen over dinosaurussen en over hoe het werken in de mijnen er vroeger aan toe ging. En natuurlijk ook over het ontstaan van Mergel en de Mergelgrotten. We zien een super grote onderkaak van een zeereptiel dat meer dan 65 miljoen jaar geleden hier leefde. De Mosasaurus! We zien dat er vroeger heel veel verschillende soorten dinosaurussen leefden en hoe het komt dat ze er nu niet meer zijn. En we leren dat waar we nu staan, vroeger een grote zee was, en doordat de dinosaurussen zijn uitgestorven, er mergel is ontstaan. Wie had dat gedacht? Dat de oorsprong van mergel, 65 miljoen jaar terug te tijd in gaat. We zien allemaal fossielen, lezen bordjes met informatie en kijken onderweg de filmpjes die op de schermen te zien zijn. 

Als we verder lopen kunnen de kinderen net als de bekende Zandtovenaar een zandtekening maken. Ze vinden dit alle drie een super leuke activiteit, want ze hebben wel een kwartier lang tekening na tekening gemaakt. Maar aangezien wij toch ook nog graag de rest van de grot willen zien, wordt het toch tijd om verder te gaan speuren. 

Zandtovenaar_zandtekening_mergelrijk  Zandtovenaar_zandtekening_mergelrijk

Fossielengroeve

De Fossielengroeve is ook een grote hit bij de kids! Er liggen allemaal zeefjes en schepjes klaar. Je kunt er haaientanden vinden en andere fossielen zoals schelpen. En alles dat je vindt, mag je mee naar huis nemen. De kids gaan enthousiast op zoek en vinden inderdaad enkele haaientanden en schelpjes. Dan vindt onze jongste Go-Kids Reporter een skelet van een dino! "Wow! Mama! Kom kijken!" Als de kids allemaal hun buit binnen hebben, lopen we verder. Maar we verstoppen eerst weer het dino skelet voor de volgende kinderen die komen graven naar fossielen. 

Fossielengroeve_mergelrijk  Fossielengroeve_mergelrijk

Grottenatelier

In het grottenatelier krijgen alle kids een eigen blokje mergel waar ze iets moois van mogen maken. Dit vinden ze allemaal super leuk. Er liggen ook allemaal spulletjes om het blokje mergel mee te bewerken. Veel kracht heb je niet nodig, want mergel is heel zacht. alles wat je er vanaf schuurt verandert in heel fijn zand. Roan maakt een hartje, Lynn en Jill maken de eerste letter van hun naam. En natuurlijk helpen we Roan een beetje. De meiden kunnen het al heel goed zelf. 

Grottenatelier_mergelrijk  Grottenatelier_mergelrijk

DinoRijk

Dan komen we bij het DinoRijk. Hier heeft vooral onze kleine man zich het meeste op verheugt. We zien allemaal verschillende dino's. Er staat ook bij of deze dino's bijvoorbeeld vleeseters of planteneters waren.  Aan de achterkant van een donkere gang zit een grote T-Rex, deze brult en beweegt. Dit vindt Roan wel een beetje spannend! Maar wel leuk genoeg om steeds even terug te rennen om nog eens goed naar de grote dino te kijken. Lynn vind het vooral heel leuk om gekke foto's te maken met de dino's. Haha, net echt toch?!

DinoRijk_MergelRijk_Valkenburg  DinoRijk_MergelRijk_Valkenburg

De Zandtovenaar en Mergelsculpturen

We volgen weer verder de speurtocht. We komen bij een stukje grot waar je naar een film kunt kijken over de Zandtovenaar. Hij maak prachtige tekeningen van zand! Een beetje zoals wij aan het begin van ons bezoek hebben gedaan. Maar dan nét iets mooier. ;-) Onderweg komen we steeds prachtige mergelsculpturen tegen. Er is zelfs een heel beroemd schilderij nagemaakt uit mergel; De Nachtwacht, van Rembrandt van Rijn. En als we bijna aan het einde zijn van ons bezoek, lopen we nog een heel donker stukje van de grot in. De Thomas Didden Groeve. Het is er helemaal donker. Hier mag je je naam op de muur schrijven met een houtskoolstift. We helpen elkaar door met de zaklamp van onze telefoon op de muur te schijnen. 

Nachtwacht_sculptuur_mergelrijk  Thomas_didden_groeve_mergelrijk

Wat vonden onze Go-Kids Reporters van ons bezoek aan MergelRijk?

Wij vonden het een hele leuke middag. Ons bezoek duurde ongeveer 2 uurtjes. Het was buiten heel warm, maar in de grot lekker koel. Dus een vest of jasje is wel aan te raden. We hebben veel gezien, veel mogen doen, en ook veel geleerd! Jill vond het zoeken en graven naar haaientanden in de Fossielengroeve het leukst. Lynn vond het het allerleukste om een blokje mergel te bewerken in het Grottenatelier, maar ook het tekenen in het zand was grote favoriet. En bij Roan staat DinoRijk met stip op nummer 1. 

Log In