Natuurbingo is ontzettend leuk!

Het is een leuke kleine buitenactiviteit voor de kinderen – in het bos of park - vooral in de herfst! Download gratis de bingo-kaart en ga lekker naar buiten met de kids. Je kunt de bingo op verschillende manieren spelen:

  • samen met je kind
  • een kind kan het zelfstandig doen
  • of je maakt er een teamwedstrijd van

Natuurbingo als groepsspel

Verdeel de kinderen in teams en geef ze elk een bingo-kaart. Het gaat erom wie het eerst een rij vol heeft. De kinderen gaan nu op zoek naar de dingen die op de kaart staan. Het team die het eerst een rij vol heeft roept ’bingo’! Je kunt de wedstrijd voortzetten met 2 rijen en tot slot de volle kaart. Eenvoudig, leuk, listig en volop beweging.

Lekker naar buiten!

Natuurbingo is leuk voor kinderen in de leeftijd van ca. 4-12 jaar. De kleintjes hebben hulp nodig van een volwassene om te kunnen lezen en mee te denken. De oudere kinderen kunnen deze activiteit zelf doen. Ga op zoek naar 12 verschillende dingen uit de natuur. Wie ze het eerst heeft gevonden, is de winnaar.

Je kunt de kinderen ook de opdracht geven een foto te maken van alle bingo-items. De items verzamelen wordt wat lastig : er zitten dieren tussen!

Gratis downloaden!

Spelen in de natuur: onmisbaar voor de ontwikkeling

Buitenspelen is supergoed voor kinderen, daar is elke ouder wel van overtuigd. Ze vinden er allerlei uitdagingen en kunnen hun creativiteit kwijt. Alleen is buiten spelen niet in elke woonomgeving even veilig. Daarom is het perfect om de natuur op te zoeken. Overal is wel een bos of park, een meertje of strand, heide of veld in de buurt. Trek er samen op uit en geniet van de natuur, de buitenlucht en elkaar.

Nog beter is het als je samen buiten ook nog iets leuks te doen hebt - zoals onze gezellige Natuurbingo.

Wat heb je nodig?

Een echte speurneus heeft natuurlijk een goede verrekijker en een vergrootglas bij zich. Zo kun je nog beter speuren. Wil je het spoorzoeken nog wat uitdagender maken, gebruik dan een kompas.
 
Terra Kids - Verrekijker met opbergtas
 

Schatten verzamelen

Je kunt het nóg leuker maken door er meteen een schatten-verzamelspel van te maken. Natuurlijk neem je de diertjes die jullie tegenkomen niet mee, die laat je lekker in de natuur. Maar blaadjes, takjes, besjes en andere losse natuurdingetjes kunnen ze als schatten verzamelen. Neem een eierdoos mee om de schatten allemaal hun eigen plekje te geven!

Schatkistje

Voor kleine schatten is het ook superleuk om een schatkistje te hebben waar de kinderen hun vondsten in kunnen bewaren...

Houten schatkistje onbedrukt 11 x 6 x 6 cm - Knutsel juwelen of tanden kistje - Opslag kistjes zelf beschilderen/decoreren

Deze leuke houten schatkistjes kunnen de kinderen ook nog eens zelf beschilderen en/of beplakken!

Waarom spelen in de natuur?

Spelen in de natuur is belangrijk voor je kind. Het is op zoveel manieren goed voor jouw kind om lekker veel buiten te zijn! Waarschijnlijk weet je het allemaal wel, maar het blijft goed om je ervan bewust te zijn. Je kind te stimuleren buiten te gaan spelen. En zéker ook samen als gezin de natuur op te zoeken.

Respect voor de natuur

De kinderen leren respect te hebben voor de natuur, dat is voor de rest van hun leven een mooie eigenschap. Ze krijgen frisse lucht en beweging zorgen - dat is goed voor hun gezondheid en voorkomt overgewicht.

Veel leren

Een kind kan veel leren door te spelen in de natuur. Hij heeft alle ruimte en er zijn zoveel materialen! Hierdoor traint jouw kind allerlei belangrijke vaardigheden.

Risico’s leren inschatten

Natuurlijk zijn er best wat kleine risico’s als je buiten bent in de natuur. Denk aan gladde modderpaden, brandnetels en wegversperringen. Maar dat is niet slecht voor kinderen, dat is juist goed. Door vanaf een jonge leeftijd dit soort situaties tegen te komen leert je kind voorzichtig zijn en risico’s inschatten.

Ruimtelijk inzicht bevorderen

Nog zo'n voordeel van spelen in de natuur: de ruimte is er onbekender en moeilijker in te schatten dan binnen. Dat vergroot het ruimtelijk inzicht van de kinderen. Een goed ruimtelijk inzicht is handig in allerlei situaties voor de rest van hun leven.

Tot rust komen

En wat dacht je van rust? In vergelijking met de stad of een beeldscherm is de natuur relatief prikkelarm. Je hoort wel vogeltjes fluiten, maar er gebeurt veel minder tegelijk waar de aandacht van jouw kind voor nodig is. Hierdoor komt het brein van je kind tot rust en kan hij zich goed ontspannen.

Lekker slapen

Het is dan ook niet gek dat kinderen (en volwassenen!) na een dagje buitenspelen veel beter slapen. Goed slapen is in allerlei opzichten gezond, bijvoorbeeld voor de concentratie.

Vitamine D van zonlicht

Weer of geen weer, buiten krijg je altijd meer zonlicht dan binnen. De huid maakt onder invloed van zonlicht vitamine D aan. Vitamine D is belangrijk voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden - en goed voor de weerstand. 

Heel veel plezier met spelen in de natuur - bijvoorbeeld met onze Natuurbingo!

Log In