Het bordspel is terug op de Nederlandse tafels. De verkoop van gezelschapsspellen nam de afgelopen jaren al gestaag toe, corona gaf nog een extra zetje. Nederlandse spellenuitgevers spreken van een omzetgroei van 60 tot 80 procent. Doordat sommige fabrieken tijdelijk moesten sluiten door corona en er tegelijkertijd moest worden opgeschaald, laten populaire spellen soms maanden op zich wachten. Heb je geen zin om te wachten? Asmodee heeft hier iets op bedacht: Leuke print & play versies!

Het spelen van bordspelletjes wordt bij ons thuis heel vaak gedaan. Heerlijk om na het avondeten nog gezellig aan de tafel te blijven zitten en een spelletje te doen. Wij hebben uit de rij van spelletjes Dobble uitgekozen om te testen, maar er zijn genoeg andere leuke spellen om uit te kiezen. De spelletjes uit onze kast zijn al honderden keren gespeeld, dus tijd voor iets nieuws! Kijk maar eens op de website van Print & Play.

Gratis te downloaden

Eerst hebben wij de download-link aangeklikt om te zien hoeveel papier wij in de printer moesten stoppen. Je krijgt meteen een link om de demo-versie te downloaden, met een handleiding erbij. Wel zo handig voor als je het spel nog niet gespeeld hebt. Wat ook leuk is, dat ze nog grappige kleurplaten en doe-platen erbij hebben gevoegd, die kun je ook gratis kan downloaden en inkleuren.

 

Hoe werkt het spel Dobble?

Het is een verslavend observatie- en reactiespel. Het spel bestaat uit een groot aantal kaarten. Op elke kaart staan zes verschillende symbolen. Het spel is ook te koop in de winkel en daar staan 8 symbolen op. Elke twee kaarten hebben precies één symbool gemeen. Je kunt met de kaarten verschillende soorten spelletjes doen, maar het doel blijft hetzelfde: Vind zo snel mogelijk het overeenkomstige plaatje op twee speelkaarten. Er zijn 2 spelmogelijkheden in de download-versie; het 'echte' spel, die je kunt kopen in de winkel heeft 5 varianten.

1. De toren des doods

Alle kaarten worden geschud. Iedereen krijgt één kaart voor zich, met de symbolen naar beneden. De overige kaarten worden open (met de symbolen naar boven) op een stapel gelegd in het midden. Alle spelers draaien tegelijk hun kaart om en zoeken zo snel mogelijk hetzelfde symbool op hun kaart en die van de stapel. Wie ziet welk symbool van zijn kaart overeenkomt met de kaart in het midden (de bovenste van de stapel), noemt de overeenkomst en legt de kaart van de stapel op zijn eigen kaart. Nu begint meteen de volgende ronde. Dit gaat net zo lang door, totdat de middelste stapel op is. Wie nu de meeste kaarten in zijn eigen stapel heeft, wint het spel.

2. Schuif de hete aardappel door

Dit spel speel je in verschillende rondes. Per ronde krijgen alle spelers één kaart. De resterende kaarten gaan aan de kant tot de volgende ronde. De spelers draaien hun kaarten gelijktijdig om, zodat iedereen elkaars kaart kan zien. Als je eenzelfde symbool bij één van je tegenspelers ziet, dan leg je vlug jouw kaart op de kaart van je tegenspeler. Hij/zij speelt nu verder met jouw kaart. Ziet hij/zij beurt hetzelfde symbool, dan legt hij/zij alle kaarten in één keer op die van de derde persoon. De verliezer van een ronde is diegene die als laatste nog kaarten vast heeft. Deze kaarten gaan op de strafpuntenstapel. De verliezer van het spel is diegene die het meeste kaarten en dus de meeste strafpunten verzameld heeft.

Leuk spelletjes voor jonge kinderen

Op de doos van Dobble staat dat het voor kinderen is vanaf 6 jaar. Op de kaartjes staan 6 symbolen afgebeeld en je moet steeds proberen om als eerste het identieke symbool tussen de twee kaarten vinden en benoemen. Hoe goed je dit kunt, heeft eigenlijk niets met leeftijd te maken. Op de website van Print & Play kun je meer leuke spelletjes vinden, zoals:

 • Pandemic: Hot Zone: leeftijd 8+
  North America is een volledig coöperatief spel waarin spelers als team winnen of verliezen. Je moet samenwerken om de vaccins van de drie ziektes te vinden en de menseheid te redden. Het spel is ontworpen door Matt Leacock, bekend van de succesvolle Pandemic titels.
 • Ticket to Ride - Blijf Thuis: leeftijd 8+
  Ga thuis de strijd aan of werk samen in deze exclusieve Ticket to Ride uitbreiding.
 • Dobble: leeftijd 6+
  Het wereldberoemde observatie- en snelheidsspel dat je reflexen op de proef stelt
 • Dixit: leeftijd 8 +
  Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden. Het sprookjesachtige spel Dixit bevat prachtige kaarten die je fantasie de vrije loop laten.
 • Unlock: leeftijd 10+
  Een escape room avontuur!
 • Linkto: leeftijd 10+
  Werk samen om de sleutel te vinden in dit coöperatieve trivia-spel!
 • Hint: Wij hebben dit spel getest met (slimme) kinderen in de leeftijd van 11 t/m 14 jaar, dus jonger dan de doelgroep vanaf 15 jaar.
  Kun jij beroemde schilderijen uitbeelden, bekende duetten neuriën, koosnaampjes tekenen of over gefrituurde snacks praten? Ervaar de sensatie van HINT!
 • Cortex: leeftijd 8+
  Stel je hersens op de proef in dit leuke spel waarbij je je inzicht, geheugen en reactiesnelheid kunt testen!
 • Timeline Clasic: leeftijd 8+
  Het wereldberoemde observatie- en snelheidsspel dat je reflexen op de proef stelt!
 • Concept kids: leeftijd 4+
  Communiceren zonder te praten!
 • Time's up! kids: leeftijd 4+
  Kinderen vanaf 4 jaar ontdekken het plezier van spelen met Time's Up Kids! Iedereen doet mee en iedereen wint! 
 • Rory's Story Cubes: voor spelers van alle leeftijden
  Kleine spelletjes met groot plezier! 

Ga hier lekker mee aan de slag! Het printen en knippen van de spelletjes is een leuke bezigheid en inmiddels heb ik het voor de buurtkinderen ook meerdere keren geprint en spelen ze dit spel heel leuk met elkaar.

 

Log In