Je kraamtijd ziet er waarschijnlijk anders uit dan je verwacht had nu het coronavirus heerst. Kraambezoek wordt afgeraden en familie en vrienden kunnen niet met je baby komen knuffelen. Hoe maak je van je kraamtijd tijdens de corona-uitbraak toch een fijne tijd?

Kraamtijd tijdens corona-uitbraak

Om verspreiding van de corona-uitbraak te beperken, is het belangrijk dat je sociaal contact zoveel mogelijk vermijdt. Kraamzorg-organisaties hebben hier ook maatregelen voor genomen. Zo is kraambezoek niet toegestaan, wanneer de kraamverzorgende in huis is. Veel organisaties staan bezoek in de avonduren ook niet toe. Dit is bedoeld om te voorkomen dat personeel en andere kraamgezinnen via jouw bezoek indirect besmet raken. Daarom kan je een bezoek beter uitstellen tot na de kraamweek of tot de corona-uitbraak voorbij is.

Is de kraamweek voorbij en wil je graag kraambezoek uitnodigen? Houd je dan aan de richtlijnen. Nodig maximaal drie mensen uit die geen gezondheidsklachten hebben en houd 1,5 meter afstand tot elkaar. Ook is het belangrijk om je aan de hygiënemaatregelen te houden.

Gelukkig zijn er ook manieren om zonder direct sociaal contact je pasgeboren baby aan familie en vrienden te laten zien. Met de volgende tips maak je van je kraamtijd tijdens corona toch een mooie tijd.

1. Doe aan raambezoek in plaats van kraambezoek

Maak van een kraambezoek een raambezoek. Zo kunnen familie en vrienden jouw baby toch vanaf een veilige afstand ontmoeten. Met tuinstoelen en een thermoskan koffie of thee maak je het wat aangenamer voor ze. Een dienblad met beschuit met Muisjes kan het bezoek vast ook waarderen. Zo voelt het toch nog een beetje als een echte kraamvisite.

2. Leg een boek neer waarin bezoek iets kan schrijven

Het kan best moeilijk zijn om de mensen van wie je houdt niet makkelijk te kunnen spreken in deze periode. Helemaal als je net moeder of vader geworden bent. Lieve en bemoedigende berichtjes kunnen troost bieden. Vraag daarom of je raambezoek een berichtje wil schrijven in een speciaal babyboek. Dat geeft jou nu iets fijns om terug te lezen en je kindje een mooi aandenken voor later.

3. Ga een stukje wandelen

Gaat het herstellen na de bevalling goed en ben je toe aan wat beweging? Vraag je moeder, tante of beste vriendin dan om samen een wandeling te maken. Tijdens het wandelen kunnen jullie goed bijpraten over de bevalling en het leven. Zorg er wel voor dat jullie 1,5 meter afstand bewaren. Hoe moeilijk het ook is, knuffelen met je baby komt later wel!

4. Ontvang je bezoek in de tuin

Is het mooi weer en heb je een ruime tuin? Dan kan je kraambezoek eventueel in je tuin uitnodigen. Dat voelt net wat persoonlijker dan een bezoek bij het raam. Bovendien kunnen jij en je baby genieten van de frisse lucht. Zorg er wel voor dat je maximaal drie mensen uitnodigt en dat jij en je bezoek genoeg afstand tot elkaar houden.

5. Laat mensen je baby bewonderen via videobellen

Videobellen is voor veel mensen een steun en toeverlaat in deze tijd. Ook wanneer je net bevallen bent is het een fijn middel om contact met de buitenwereld te houden. Je vrienden en familie kunnen zo toch je baby bewonderen. Bedenk van tevoren een vast moment van de dag waarop je videobelletjes wil plegen. Daarmee voorkom je dat je de hele dag aan je telefoon gekluisterd zit. Je belangrijkste taak is nu zoveel mogelijk van je kindje genieten!

6. Ga er op uit met je baby

Heb je familieleden of vrienden die niet de deur uit kunnen en ben jij toe aan een verzetje? Pak dan de wandelwagen of de auto en ga eens bij ze langs. Door zo’n omgekeerd raambezoek ben je er even uit en kunnen jullie toch naar elkaar zwaaien. Wat zullen ze het fijn vinden dat ze even van je baby kunnen genieten.

 

Log In