Marijke Tichelaar en Els Koopmans (beide werkzaam als kindercoaches vanuit hun eigen praktijk De Praatstok en in het basisonderwijs, helpen alle ouders de Corona crisis door. Lees snel verder om inspiratie op te doen om het thuis gezellig te houden.
De tweede week dat de scholen gesloten zijn zit er bijna op...
Na een eerste hectische en verwarrende week horen wij dat er hier en daar al weer wat rust en regelmaat in gezinnen komt. De persconferentie maandag was helaas een pittige voor ons allemaal.
Wat blijft is volg de regels én buitenspelen mag, maar denk er dan om dat kinderen niet op elkaar omhangen of dicht op elkaar zitten. Regels die kinderen natuurlijk best lastig vinden. We kunnen ons voorstellen dat kinderen niet snappen wat er allemaal aan de hand is, waarom je niet naar buiten mag en hoe lang dit duurt. Logisch, want ook voor ons volwassenen is deze situatie lastig en roept vragen op. Plan daarom momenten in om het hier even over te hebben, geef aan dat je het snapt dat ze verward zijn hierover en laat ook blijken dat je het zelf moeilijk vindt. Maar ook dat het nu even is zoals het is.
Belangrijk is om er nu met zijn allen voor te gaan, maak er het beste van en geniet ook van het samenzijn.
Met andere woorden; 'ga omdenken'; Het slechte nieuws is dat de scholen dicht zijn en dat we veel binnen moeten blijven, het goede nieuws is dat we nu meehelpen zodat het Corona virus zich niet verder uitbreidt en dat we met z’n allen hebben geholpen om steeds minder mensen ziek te maken.
En dan het schoolwerk, voor veel ouders een heikel punt.
Vooral als we dan succesfoto’s voorbij zien komen op social media of een ouderportaal waar het succes en de gezelligheid van af spat. Denk er aan dat niemand een foto post of stuurt waarbij moeder wanhopig is en het kind met het hoofd op tafel ligt of staat te stampvoeten, laat staan huilt omdat het de uitleg van de ouder niet snapt.
Je bent niet de perfecte, ideale huis-meester of -juf. Je bent vader, moeder en je helpt kinderen. De hele dag verantwoord, educatief bezig zijn is echt niet nodig. Maak afspraken, zet de dag in een schema zoals we in onze vorige blog aangaven, en zorg voor leuke ontspanning. Gebruik bij het werk vooral het aanbod van de leerkrachten m.b.t. instructie en vragen, zorg dat je weet wanneer ze bereikbaar zijn en wat moet je doen. Geef de meester of juf eens een update hoe het gaat, dat vinden ze fijn en het geeft inzichten m.b.t.de werkwijze voor de komende weken. Ook voor de leerkrachten is de situatie nieuw. En ga herinneringen maken met je kinderen, doe iets geks, maak foto’s, een filmpje, laat ze zich maar even vervelen (daar komen de mooiste ideeën uit), of bedenk samen een challenge.
Deze challenges kunnen ze ook delen met vriendjes en vriendinnetjes, dankzij alle hedendaagse technieken, en dat maakt het nog leuker. Enkele voorbeelden: Maak foto’s van een deel van een voorwerp, wat is het? Speel je favoriete TV-programma na. Maak teams en daag elkaar uit met een challenge.