Les geven aan je eigen kinderen, hoe pak je dat aan? 

Marijke Tichelaar en Els Koopmans van Kindercoachpraktijk De Praatstok geven je tips! Deze experts zijn nu werkzaam als kindercoaches vanuit hun eigen praktijk, maar beide dames zijn ook al jaren werkzaam in het basisonderwijs, als leerkracht en als Intern Begeleider:

De scholen zijn dicht, uw kind heeft van school opdrachten gekregen om thuis te doen en de vraag aan u, als ouder, oppas, opa, oma of andere opvang, is om te zorgen dat het gebeurt (en dat u dit begeleidt). En dit valt niet altijd mee, dat snappen wij, misschien moet u zelf thuis werken, heeft u drie kinderen op drie verschillende scholen (met alle informatiestromen die op u af komen), een baby  of peuter die tijd en aandacht vraagt, zit u zelf in de zorg, werkt u al meer dan full-time, heeft u thuis geen devices genoeg of hele slechte WIFI. Allemaal uitdagingen die we tegen komen en waar we iets mee moeten. Nu is alles niet zo maar op te lossen, maar kunnen we wel wat tips met u delen m.b.t. een aantal praktische zaken waardoor dingen misschien beter gaan stromen.

Voor alle kinderen, groot en klein, geldt dat ze gebaat zijn bij een schema (vinden pubers dit leuk? zeker niet!) Kinderen zullen u er misschien niet dankbaar voor zijn, maar het werkt wel. Deel voor basisschoolkinderen de dag zo in bijvoorbeeld:

9.00-10.15 werk
10.15-10.30 fruit eten
10.30-11.00 buiten spelen (spreek dit af met de buren of vriendjes in de buurt)
11.00-12.15 werk
12.15-12.45 eten
12.45-13.15 buiten spelen
13.15-14.30 werk

Kleuters kunnen dit ook, zijn zelfstandigheid gewend op school, vanaf groep 6 kunnen ze meer aan. Veel kinderen zijn er bij gebaat dat dit zichtbaar is, hier hebben ze zelf genoeg ideeën over (schrijven, tekenen, kaartjes maken, kleuren gebruiken) omdat dit op school ook gebeurt. Of gebruik het Go-Kids dagschema, klik hier om deze te downloaden als pdf.

De indeling is afhankelijk van het pakket huiswerk wat de kinderen van school gekregen hebben, onze ervaring is dat hier hele grote verschillen in zitten.
Kinderen zullen zelf keuzes willen maken, alles afmaken of eens even wisselen van werk. Dat kan natuurlijk. Probeer wel te voorkomen dat uw kind bij elke moeilijkheid wat anders gaat doen ('snap ik niet, dan maar wat anders!')

In principe kunnen kinderen zelf hun werk doen, u hoeft er echt niet naast te zitten.Ze krijgen instructie, of kunnen instructiefilmpjes bekijken, en weten precies wat ze moeten doen. Gun ze die zelfstandigheid en verantwoordelijkheid, controleer met mate. Ga zelf ook iets doen, samen werken stimuleert, dan ben je ook samen klaar, en ga dan samen iets leuk doen. Snapt een kind het echt niet, vraag of ze aan je uitleggen wat ze niet snappen, soms snappen ze het dan namelijk wel. Een hele leuke ervaring ('Oh, moet dat zo?!') Geef gerust aan dat je zelf iets niet snapt, dat kan gewoon gebeuren. Vaak zijn de leerkrachten beschikbaar, per mail, telefonisch of digitaal. Laat je kind daar de vraag maar stellen, dat willen leerkrachten graag.

Mocht het deze week niet echt gelukt zijn, dan hopen we dat dit helpt om beter op gang te komen. Het kan ook zijn dat het deze week prima gaat, en vanzelf, maar dat dit langzamerhand minder gaat worden. Ga dan alsnog hiermee aan de slag. Veel succes!

Lukt het niet of zijn er nog vragen, u kunt onze telefoonnummers vinden op onze website www.depraatstok.nl en dan altijd even bellen!