Varen in Nationaal Park De Alde Feanen met een fluistersloep van Greenjoy

Bootje varen is echt een leuke gezinsactiviteit in Friesland. Een electrosloep vaart geluidloos, zodat je echt kunt genieten van de rust in de Friese natuur, je ervaart direct zo’n heerlijk vrij vakantiegevoel! Via Greenjoy kun je volledig Coronaproof een sloep huren. Je reserveert online en activeert je sloep heel eenvoudig met je eigen mobiele telefoon, er komt dus niemand bij je aan boord.  Lees hier alles over de Corona maatregelen. Huur een boot voor een paar uurtjes of een hele dag. Je hebt geen vaarbewijs nodig om een boot van Greenjoy te kunnen huren. 

Ons avontuur startte vanuit de Jachthaven Wartena in Warten. Vanaf hier varen we in een fluistersloep van Greenjoy door het Nationaal Park De Alde Feanen. Als je vanaf de ruime parkeerplaats de haven inloopt zie je direct het bord van Greenjoy op de aanlegsteiger en daar liggen de ruime en nette sloepen. 

Natuurgebied De Alde Feanen  is een zogenaamd laagveenmoeras. Lees meer over dit unieke natuurgebied op de pagina van Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen. Op dit moment is, i.v.m. het Coronavirus, het bezoekerscentrum helaas gesloten. Het moerasachtige natuurgebied ligt het hart van Friesland, in de driehoek tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten.

Varen met kinderen

Een dagje uit vereist natuurlijk altijd wat voorbereiding en al helemaal als je, net als ons, gaat varen met een kind én een baby! Er ging een behoorlijk gevulde tas mee aan boord, met veel zonnebrandcrème, wat speelgoed en uiteraard veel snacks en dat was maar goed ook want we waren pas net de haven uit en beide kids kregen al trek! Gewoon een rondje gaan varen en kijken waar je uit komt duurt voor veel kinderen al gauw veel te lang. Daarnaast is Nationaal Park De Alde Feanen één groot doolhof van sloten en plassen waardoor verdwalen ook nog goed mogelijk is hier! Dus plan je vaarroute van te voren en maak het extra leuk voor de kinderen. Leg ze vooraf uit wat ze kunnen verwachten, waar ga je gaat aanleggen, wat ga je daar doen en hoe lang duurt de vaartocht. Ik heb direct al mijn vaartips voor kids voor je opgeschreven, je leest ze hier

Sloep varen Greenjoy Go-Kids Friesland Vaarroute alde feanen Greenjoy Go-Kids Friesland  

Onze vaarroute door Nationaal Park  De Alde Feanen

Op de website van Greenjoy vind je een aantal mooie voorbeeld routes, dezelfde routekaart vonden we terug aan boord, super handig! Wij hadden voor de korte blauwe route gekozen. Vanuit de haven in Warten vaar je eerst richting het Prinses Margriet kanaal, een belangrijke vaarverbinding voor de beroepsvaart in Friesland dus even goed uitkijken voordat je oversteekt. Via de Lange Sloot varen we richting Eernewoude, op dit stuk was het onderweg gezellig druk met andere watersporters! We kwamen veel kanoërs tegen, zeilbootjes, grote motorboten en juist kleine vissersbootjes. Op de punten waar een aantal vaarwegen elkaar doorkruisen is het dus belangrijk om even goed op te letten; wie gaat er voor. We waren van plan om even in Eernewoude aan te leggen, vlakbij de grote speeltuin met Piratenboot in het centrum van dit toeristische plaatsje. Vanwege de Corona maatregelen zijn momenteel maar de helft van ligplaatsen beschikbaar, om zo voldoende afstand te kunnen bewaren, dus daar konden we nu helaas niet aanleggen. Gelukkig vond onze dochter het varen zo fijn dat dit helemaal geen probleem was!

Nadat we Eernewoude voorbij gevaren waren sloegen we rechtsaf en voeren we via De Geau, de smalle Ransleat op. Wat een rust hier! En wat een geweldig landschap! Niet al het water in de Alde Feanen is toegankelijk voor watersporters, het water links en rechts van onze route, die verder gaat over de Sanemar, is met hekken afgesloten voor boten. Op die plekken spot je super veel watervogels en mooie waterplanten, zoals de bekende pompebleden! We varen door, over smalle slootjes, dicht langs het riet, afgewisseld met open stukken en kleine meertjes. Onderweg groeten we de mede bootje-vaarders, bekijken we alle verschillende bootjes die langskomen, genieten we van het afwisselende landschap en de mooie (vakantie)huisjes langs het water. En zo komen we weer terug in Jachthaven Wartena, waar we vlot en gemakkelijk de boot weer kunnen aanmeren. 

Varen met kinderen alde feanen Greenjoy Go-Kids Friesland vaarroute door Nationaal Park  De Alde Feanen Go-Kids Friesland

Het was prachtig weer, de omgeving was geweldig mooi en de boot was super comfortabel en gemakkelijk te manoeuvreren, dit is zeker één van de leukste uitjes met kinderen in Friesland!