Tijdens een vakantie of dagje uit in Friesland zul je altijd merken dat water een belangrijke rol speelt in deze provincie. Water heeft vaak een grote aantrekkingskracht op kinderen, veel kinderen vinden water fantastisch speelgoed. Maar ze gaan vaak helemaal op in het spelen met water en kennen de gevaren nog niet. Goed opletten voor de ouders dus! Als je zorgt dat je veilig vaart met je kinderen tijdens een dagje uit of op vaarvakantie kun je op een boot echt genieten van de rust, deze tips helpen je op weg.

Vaartips voor kids:

1. Ga altijd super goed voorbereid op pad!
Plan je vaarroute vooraf goed, check voordat je vertrekt eerst de openingstijden van de bruggen en sluizen in Friesland, dat doe je bijvoorbeeld hier op deze website. Met een ANWB waterkaart (of de app) kun je heel gemakkelijk je vaartocht zelf bepalen. Vergeet vooral niet een aantal leuke stops in te lassen. Geef je kinderen duidelijkheid en iets om naar uit te kijken. De ene keer vaar naar één van de vele Friese havenstadjes met gezellige terrasjes, (bij veel restaurantjes kun je direct aanleggen, zoals bijvoorbeeld bij het Theehuis in Grou) en de volgende keer zoek je een mooie aanlegplaats midden in de natuur, misschien wel op een onbewoond eilandje?! Voor een picknick of zelfs om te overnachten. Recreatieschap Marrekritte beheert dit soort aanlegplaatsen in Friesland, bekijk de kaart direct online. Er zijn ook veel kindvriendelijke jachthavens in Friesland, het is heel gemakkelijk om van te voren uit te zoeken welke jachthavens speeltuintjes e.d. hebben. 

2. Vaar niet te lang achter elkaar door
Voor kinderen is het juist leuk om uitstapjes te maken onderweg. Bespreek (vooraf) met elkaar of én wanneer er een aantal attracties zoals een leuk speelpark of spannend museum op de planning staan. Natuurlijk kun je ook aanleggen in leuke dorpjes onderweg maar zijn daar ook genoeg activiteiten zijn voor kinderen? En vergeet niet; ook al ben je maar een uurtje aan de wal, je kind stapt daarna weer vol goede moed aan boord voor het volgende stuk van de route.

3. Zorg voor voldoende proviand aan boord
Natuurlijk zorg voor genoeg lekkere snacks, meer dan voldoende water, fruit enz. De buitenlucht maakt iedereen hongerig! 

4. Neem meer dan genoeg speelgoed en spelletjes mee
Schepjes en emmers, een drijvende eenhoorn kunnen bijvoorbeeld niet ontbreken tijdens een (zwem)stop of neem een eigen rubberbootje voor de kids mee, dit is zo leuk voor als je langer gaat varen met oudere kinderen. 

5. Vergeet de zonnebrandcrème niet!
Juist op het water verbrand je kind sneller! Een petje, zonnebril en kleding die rug en schouders van je kind beschermen tegen de zon, mogen ook niet ontbreken in de tas.

6. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje
Zorg er daarom voor dat je een EHBO-kit aan boord meeneemt, met bijvoorbeeld pleisters, paracetamol, een schaar en pincet. 

7. Laat de kinderen helpen
Laat je kinderen onder begeleiding op een rustig stukje ook eens sturen. Dit is leuk voor zowel kleine als wat oudere kinderen. Peuters en kleuters vinden het heel erg stoer als zij even het roer mogen vasthouden! Oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld helpen met aanleggen, het touw aangeven, de stootkussen op tijd over boord hangen of meekijken op de kaart voor de vaarroute.

Varen met baby

Een baby aan boord is soms nog makkelijker dan met oudere kinderen. Ze verplaatsen zich nog niet (zoveel) waardoor er minder kans is dat in het water vallen. Toch is het nodig om de kleintjes onderweg een zwemvest aan te trekken! Er zijn speciale reddingsvesten voor baby's te koop/ huur. 

Vaak slapen baby's nog erg veel en slapen tijdens het varen gaat meestal erg goed door de deining van de golven, het liggen in de buitenlucht en het monotone geluid van de (elektrische) motor... Zorg er wel voor dat de slaapplek niet in de weg staat, zodat je je veilig aan boord kunt bewegen.

BabyBaby

Varen met peuters en kleuters

Peuters zonder zwemdiploma's dragen niet alleen aan boord een reddingsvest, kinderen die niet kunnen zwemmen dragen óók in de havens een zwemvest! Zorg ervoor dat bij het aanleggen van de boot, het wegvaren in de haven enz. de kinderen altijd op een vaste plek zitten. Dit geldt natuurlijk ook als je in sluis bent en als je bij een brug aankomt. Voor kindjes die heel moeilijk (even) stil kunnen zitten kan het slim zijn om een lifeline te gebruiken. Dat is een soort riem die je om de middel van peuters kan bevestigen, zodat je kind niet ver weg van je kan lopen of kruipen. Niet alleen aan boord maar ook in de jachthaven, op een aanlegsteiger of op een terras aan het water. Het kan ook verstandig zijn om je kindje geen gewone luier, maar een zwemluier aan te trekken omdat dezen zich niet volzuigen met water. 

Laat je varen

Zit je liever niet zelf aan het roer? Geen probleem, je kunt op verschillende manieren het water op. Stap op en vaar mee met een rondvaartboot over de Friese meren, verken de Waddenzee met een georganiseerde zeilreis of geniet van een tochtje in een Praam door de stad Leeuwarden. 

Je kunt een fietstochtje ook heel gemakkelijk combineren met een kleine overtocht per fietspont, een belevenis voor de kinderen! Er zijn meer dan 10 verschillende fietspontjes in Friesland!

Ons eigen vaaravontuur

In het Pinksterweekend in 2020, juist, nog in de Coronatijd, ging wij als gezin (dochter van 6 jaar en een zoontje van 10 maanden) een dagje varen in Nationaal Park De Alde Feanen met een fluistersloep van Greenjoy. Lees hier verder over dit relaxte dagje uit. 

Log In