27 April 2021, een officiële vrij dag voor velen, maar wat kunnen we dit jaar gaan doen op Koningsdag?
Net als vorig jaar wordt het een feestdag die we thuis moeten vieren, vanwege de coronapandemie. Het is tenslotte een echte feestdag, dus vergeet niet 'zelf de slingers op te hangen'! Pak juist dit jaar extra uit en versier het hele huis voor Koningsdag. Voor kinderen is het pas echt een feest met slingers, ballonnen en vlaggetjes. Trek ook vooral nu je mooiste rood, wit, blauwe kleding of juist een oranje outfit uit de kast! En een Koningsdag is natuurlijk niet compleet zonder oranje tompouce! Lekker van de plaatselijke bakker, de HEMA of misschien lekker zelf maken? 

Koningsdag op de digitale tour

Koning Willem-Alexander gaat met zijn gezin en andere leden van de koninklijke familie naar de High Tech Campus in Eindhoven dit jaar. Vanuit een studio nemen zij deel aan een speciale online én tv-uitzending. Via www.koningsdageindhoven.nl kun je de festiviteiten thuis volgen. 

Heb je nog jonge kids in huis? Kijk dan met z'n allen de Titus & Fien Koningsdag Show. In deze show wordt gezongen, komt er een hoorspel over de koning en vindt er een digitale vrijmarkt plaats. En er is een heuse 'Versier je Koningsfiets' wedstrijd. Maak de allermooiste fiets en win weekendje weg op het gloednieuwe Vakantiepark Molenwaard! Lees hier verder over de de Titus & Fien Koningsdag Show.

Koningsdag thuis met de kids vieren

Voor veel kinderen beginnen de Koningsdag festiviteiten al tijdens de Koningsspelen op school. De Koningsspelen zijn een sportief feest voor basisscholen, dit jaar zijn de Koningsspelen op vrijdag 23 april. Het Kinderen voor Kinderen koor brengt elk een speciaal themalied uit, met leuk dansje, voor tijdens de warming-up voor de Koningsspelen.  'Zij aan zij', is het lied van de Koningsspelen 2021. De kids willen dit dansje op Koningsdag ook vast nog wel even met jullie als ouder(s) doen om het feestje thuis te beginnen! 

Vorig jaar gingen de Koningsspelen helaas niet door. Daarom was er toen ook geen nieuw themalied van Kinderen voor Kinderen, maar toen kwam er wel een hele gave Koningsspelen Medley online! Alle liedjes van de Koningsspelen, van Bewegen is gezond uit 2013 tot Pasapas uit 2019 in een hele leuk mix. Ook super leuk om nog even met z'n allen op te dansen:

Spelletjes spelen met het hele gezin op Koningsdag

Vraag je kinderen alvast eens wat voor spelletjes ze willen gaan doen. Als je het mij vraagt ga ik voor Oud Hollandsche spelletjes natuurlijk, die horen gewoon bij Koningsdag! Denk aan blikgooien, koek- en/ of snoephappen, sjoelen, hinkelen en spijkerpoepen natuurlijk! Maar misschien spelen jouw kids liever bordspelletjes? Het dobbelspel Regenwormen hebben wij vorig jaar veel gespeeld, dat kunnen we ook wel weer eens uit de kast halen om te gaan spelen. Van dit spel kun je prima meerdere potjes spelen om een onderlinge competitie op te zetten! Het kaartspel Beverbende hebben wij pas net ontdekt, maar is ook erg leuk en geschikt voor ouders en kinderen om te spelen. De spelletjes Stapelgekke Speed Cups, Halli Galli ('het spel met de bel') en Dobble zijn ook altijd een hit om met het hele gezin te spelen. Deze spelletjes vereisen geen lange voorbereiding en/ of uitleg, je kunt direct gaan spelen!

Of gaan jullie ook, net als het Koninklijke gezin, op de digitale tour en worden er online games met het hele gezin gespeeld?! Spelletjes als Super Mario kart op de Nintendo Switch of Super Mario Party op de Wii, zijn natuurlijk ook perfect voor een goede onderlinge gezinscompetitie! 

Koningsdag = Vrijmarkt! 

Beginnen jullie normaal gesproken in de weken voor Koningsdag ook met het opruimen van de kledingkasten van de kinderen, de overvolle speelgoedkast en de zolder om spulletjes voor de rommelmarkt te verzamelen? Een rommelmarkt organiseren kan en mag dit jaar helaas ook niet tijdens Koningsdag, maar een (coronaproof) rommelmarkt organiseren kan natuurlijk ook prima digitaal via Vinted of Marktplaats! Dus toch maar gaan beginnen met het sorteren van kleding en spulletjes die niet meer gebruikt worden zodat je er iemand anders blij mee kunt maken! En jezelf want het ruimt zo lekker op (samen met de kinderen) en je verdient er ook nog wat geld mee!

Er toch even op uit gaan op Koningsdag

Toch zin om even de stad in te gaan? Ook dat kan natuurlijk coronaproof! Voor de kinderen is gewoon een rondje wandelen natuurlijk vaak wat saai, maar als je een fiets- of wandelspeurtocht zullen ze zich wel vermaken. De funtochten, in Leeuwarden of de stad Groningen, werken via GPS op je smartphone, via een speciale app krijg je de opdrachten. En boek je via Go-Kids dan ontvang je ook nog eens 10% korting! Meer info over deze leuke puzzeltochten vind je hier.

 Check ook deze blogs: 

🌳 De leukste speelbossen in Friesland
🚶‍♀️ Leuke wandelroutes voor kinderen in Friesland

Ik wens jullie alvast veel plezier toe op Koningsdag!

Groetjes, Mariska van Go-Kids Friesland

Fun en Feest Oranje 728x60