Tips voor een relaxte en harmonieuze Moederdag én daarna! 

Vaak op de dagen dat iedereen in huis extra goed z’n best  doet om er voor te zorgen dat het allemaal leuk en gezellig moet zijn, stijgt de spanning, al helemaal voor je kinderen die het graag perfect voor mem / mama willen maken. Het feit dat we door het Corona virus nu al zolang én zoveel thuis zijn met z’n allen helpt natuurlijk ook niet echt…

En dan, oeps, het gekookte eitje voor het ontbijt op bed valt onderweg kapot op de grond, de last minute tekening mislukt of, of... Helaas gaat er vaak juist op dit soort momentjes van alles mis waardoor er toch ineens een boze of zelfs een hele echte driftbui aan komt waaien!

Of jij als moeder kijkt al (veel te) lang uit naar eindelijk een relaxte zondag waarop niets moet en alles mag! Een dag waarop iedereen in huis je ontziet en eens je gang laat gaan, of toch niet?! Hoe reageer je als je zondagochtend, nog voor 7 uur, alweer een ruzie tussen broer en zus moet sussen? Of als na het ontbijt op bed de keuken vol rommel ziet en de rest van het gezin heerlijk aan het chillen is?!

We vroegen adviezen aan de experts! Hoe zorg je voor een rustige Moederdag en alle dagen daarna? 

Als eerste de tip van Sigrid van Effect4All, de specialist in ‘effectief communiceren met je kind’. Zij geeft trainingen aan de hand van de Thomas Gordon Methode:

“Vertel vooral wat je WEL wilt zien en wat jouw wensen en behoeften zijn. Dit hoeft niet eisend te zijn (juist niet!!!). Door kenbaar te maken wat jouw waarden en behoeften zijn geef je je kinderen (en partner!) de mogelijkheid hieraan te voldoen. Binnen de Thomas Gordonmethode noemen we dat de ‘verklarende ik-boodschap’.
Een voorbeeld: Onlangs vroegen mijn kinderen wat ik wilde hebben voor Moederdag en mijn verjaardag (ook in mei). Ik heb al een tijdje last van een tenniselleboog en hielt het huis al weken heel globaal bij. Mijn behoefte was eens een goede schoonmaakbeurt door de benedenverdieping en de vloer dweilen (i.p.v. stofzuigen). Ik zei dat ik dit jaar geen cadeautjes wilden en graag die tijd die ze namen om deze te kopen (of maken) zouden besteden om mij te helpen om de hele beneden verdieping een goede beurt te geven. Ze vonden dit maar een raar idee (‘het was volgen hen toch schoon genoeg in huis’). Nadat ik hen had aangegeven, dat ik dit écht graag wilde en dit een groot cadeau voor mij zou zijn stemden ze in. Dus zaterdagochtend  tussen 11.00 – 13.00 gaan wij met z’n allen aan de slag! Wat zal ik op Moederdag genieten!
Kinderen kunnen heel loyaal zijn voor hun ouders, wanneer ze maar weten wat er écht aan de hand is. Sinds bovenstaande vraag, bieden mijn kinderen regelmatig aan om even de vaat in te ruimen of het helpen met eten koken (m.n. snij- en schilwerk), want mama’s arm moet beter worden!”

Ook Renske van Special Mind, de ontspanningspraktijk voor bijzondere kinderen, heeft een mooi en persoonlijk advies voor ons als moeders:

“Als je het mij eerlijk vraagt vind ik dat Moederdag erg wordt vercommercialiseerd. Er wordt ons voorgespiegeld alsof je maar 1x per jaar extra aandacht besteedt aan je moeder/vrouw. Ik vind dat erg weinig. Het zou eigenlijk iets vanzelfsprekends moeten zijn. Binnen een gezin besteed je aandacht en liefde aan elkaar over en weer gedurende het hele jaar. Dus ook jij als moeder mag vaker aandacht krijgen binnen dat jaar. Helaas krijg je dat niet altijd automatisch, omdat daar vaak niet aan gedacht wordt. Dat hoeft echter helemaal geen onwil te zijn. Dat betekent dat jij als moeder om je eigen ruimte/ tijd mag vragen. Je hoeft niet te wachten totdat iemand je die ruimte geeft (als die wordt gegeven). Dit levert vaak teleurstelling en frustratie op, omdat dat dan vaak niet gebeurt. Dus ga je maar gewoon door en hoop je dat je ergens een beetje ruimte voor jezelf krijgt van anderen of overhoudt. 
Mijn Moederdag tip zou dan ook zijn: vraag om eigen tijd/ruimte en regel dat. Laat hierbij je schuldgevoel los, want ook jij hebt recht om iets voor jezelf te doen. Je zal daarna weer met meer plezier en vanuit meer rust zorgen voor je kinderen. Bedenk dus voor jezelf waar jij op dit moment behoefte aan hebt en maak dat kenbaar naar je gezin. Bekijk desnoods samen hoe je dat kan realiseren. Ik weet zeker dat je kinderen jou dat moment ook gunnen vanuit hun hart, zeker als ze zien hoe blij jij ervan wordt! Als je dit regelmatig doet heeft iedereen daar voordeel van.”

De volgende tip komt van Marijke Tichelaar en Els Koopmans, beide werkzaam als kindercoaches vanuit hun eigen praktijk De Praatstok

“Ja, Moederdag in Coronatijd, net als de verjaardagen in deze periode zal dit een speciale herinnering worden, en laten we hopen ook weer een herinnering met een glimlach. 
Zorg dat je verwachtingen als moeder niet te hoog gespannen zijn. Andere jaren zorgden leerkrachten er vaak voor dat er iets op school gemaakt werd. Nu zijn er zeker leerkrachten die dit ook proberen, door bv. enveloppen met “GEHEIM” er op mee te geven, maar het valt niet voor ieder kind mee om deze opdracht goed te volbrengen. Observeer je kind goed, neemt de spanning toe, dan lukt het waarschijnlijk niet zoals ze graag zouden willen. Geef vader of een oudere broer of zus de tip om even met het kind mee te kijken.
Ook een leuk idee is om vader een complot te laten bedenken met de kinderen (een hint hiervoor is soms wel handig...) of door kinderen samen iets te laten bedenken. Alles mag, nou ja alles…., niks moet. Of maak met elkaar, als gezin, hoe de samenstelling van je gezin dan ook is, een plan voor deze speciale Moederdag: wat gaan we doen, hoe ziet de dag eruit, wat zou jij als moeder graag willen omdat het Moederdag is, wat zou je kind graag willen omdat het Moederdag is. Als de verwachtingen zijn uitgesproken (en afgestemd), kan dit enorm veel rust geven.
De ideale Moederdag, de Moederdag van de reclame, bestaat niet, en zeker niet dit jaar. Laat het als moeder gewoon over je heen komen, laat deze Corona-Moederdag jaren later dus nog die glimlach op je gezicht toveren, geniet ervan en ga gewoon lekker chillen (zoals je kind zou zeggen!)

Life Coach Jantine haar tip is kort en bondig, maar zeker waardevol. Jantine begeleidt vrouwen die weinig energie, tijd en voldoening ervaren in hun leven om zich voortaan weer energiek, gelukkig en krachtig voelen. Dit doet ze door middel van persoonlijke coaching, online programma’s en trainingen, bekijk hier haar website. Haar tip luidt als volgt:

"Ik geloof dat het leven vooral bedoeld is om te genieten. Helemaal als moeder zijnde. Dus laat voor vandaag, Moederdag, alles even los van wat je nog zou MOETEN doen én geniet van de aandacht die helemaal voor jou is bedoeld. Daarnaast is het belangrijk dat je kijkt naar wat jij je kind mee wilt geven. Want staat je to-do list hoger op de lijst dan genieten van de kleine (natte) kusjes, ontbijt (met kruimels) op bed en samen knutselen? Enjoy! #voorjehetweetzijnzegroot"

Tot slot nog een mooi inzicht van mem Daisy, de bedenker van Meet the Mem en grutske mem fan 'n famke! Meet the Mem is een maandelijks moment om te meeten met andere memmies en hun kindjes (nu tijdens de Corona crisis helaas even niet, natuurlijk). Terwijl de kindjes lekker spelen of knuffelen met mem kunnen de mama's lekker kletsen. Regelmatig is er een gastspreker aanwezig en er wordt een thema aangehouden. Maar het allerbelangrijkste is een gezellige ochtend/middag met elkaar hebben! Hopelijk vanaf september weer face to face maar volg nu al Meet the Mem op Instagram op niets te missen. 

Pssst.... Zal ik je eens een geheim vertellen over een rustige Moederdag? Of nou ja, misschien werkt het niet meteen op Moederdag, maar dan zeker later! Wist je dat een rustig en relaxed kind vaak bij jezelf begint? Nee? Ik wel! Sinds ik moeder ben geworden maak ik enorm veel gebruik van de spiegel werking van mijn dochter. Aan de gedragingen van Mini kan ik mijn eigen gedragingen aflezen. Soms is het nou eenmaal makkelijker op bepaalde dingen bij anderen waar te nemen bij jezelf. Gebruik die spiegel! Zorg voor de meest optimale versie van jezelf dan krijg je dit dubbel en dwars terug van je kind. Een gelukkige moeder maakt een gelukkig kind en een gelukkig kind een gelukkig moeder. Wat een wisselwerking he! Of is het meer wat is er eerder de kip of het ei? Ik ben er stellig van overtuigd dat als jij genoeg energie, tijd en aandacht aan jezelf besteedt, jouw kind en gezinsdynamiek zoveel soepeler verloopt. Hoe ik dat? Na de geboorte van Mini gaf ze me een enorme spiegel. Heftig maar ontzettend leerzaam, na de eerste moeilijke periode probeer ik nu dagelijks gebruik te maken van de gratis spiegel die zij mij biedt! Wil je weten hoe? Of hoe ik dit doe in mijn leven volg mij dan op Instagram onder @Memmeleafde 

 

We wensen jullie een hele fijne en bijzondere Corona Moederdag, geniet ervan!