Goedkope uitjes met kinderen in Friesland

Uitjes die niet al teveel geld kosten en ook nog eens leuk zijn om te doen. Budgetuitjes. Maar wat is dan precies budget? Voor de uitjes in Friesland heb ik gekeken naar 2 verschillende uitgangspunten. Of het uitje kost niet meer dan €5,- per persoon en je mag je eigen eten en drinken meenemen. Of het uitje kost niet meer dan €10,- per persoon en er zit eten en/of drinken bij de prijs inbegrepen. De leukste budgetuitjes in Friesland vind je hier.

Cultuur

Heb je een museumkaart in huis? Gebruik deze dan! In veel musea krijg je korting en in sommige mag je zelfs gratis naar binnen. 

Helemaal bovenin Friesland ligt Paesens-Moddergat. daar waar je niet verder kunt rijden omdat het land overgaat in de zee vind je museum 't Fiskershúske. Dit museum bestaat uit 4 huisjes waarvan de oudste dateert uit 1794. De huisjes vertellen het verhaal van de oude kustvisserij en over het leven van de bewoners van Paesens-Moddergat.

Het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden valt bijna buiten de categorie budgetuitjes. Maar omdat kinderen tot en met 12 jaar voor €4,50 naar binnen mogen zetten we hem er toch tussen. Er zijn veel activiteiten, niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Voor de kinderen is er een puzzelspeurtocht en kan je net als een echte boer koeien melken. Maar dan zonder machine, want die hadden ze vroeger nog niet.

Wil je echt even iets anders? Kom dan naar het Puzzelmuseum in Joure. Een bijzonder museum voor zowel grote als kleine puzzelaars. Toegang kost €10,- en je krijgt er koffie, thee en limonade bij. Let op: het museum is open op afspraak. Je moet dus eerst even mailen of bellen voordat je er naartoe kunt. Je krijgt altijd een rondleiding met uitleg. En natuurlijk mag je er ook puzzelen!

Een wandeltocht met kinderen

Om wandelen met kinderen leuk te houden kan het verstandig zijn om een tocht te lopen. Vaak kun je iets ophalen bij een startpunt waardoor je door middel van kleine opdrachtjes, leuke spelletjes of uitdagende puzzels steeds iets verder loopt.

Het Krûmeltjesspoor in Ballum op Ameland is zo'n tocht waarbij het bos tot leven komt. Een wijze uil wijst je de weg. Onderweg vindt je krûmels, keien die 's nachts tot leven komen. De ogen vertellen je welke kant je op moet lopen. Ga jij op zoek naar de Krûmels?

Het Bosbeestenpad in Elfbergen Oudemirdum is een natuurpad waar kinderen van 8 tot 10 jaar aan het denken worden gezet. Je krijgt een opdrachtenboekje en loopt een route van 1,5 km. Onderweg kom je houten beelden tegen van dieren uit het bos. In het boekje staan vragen of opdrachten die bij de beelden horen. Los jij alles op? Voor de kinderen tot en met 7 jaar kun je in Bosk Elfbergen in Oudemirdum het Dassenpad lopen.

Heb je nog wat jongere kinderen? Loop dan het Dierenvriendjespad in het Drents-Friese Wold. Dit pad is leuk voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Je krijgt een rugtas mee (waar je €20,- borg voor moet betalen) met daarin alle benodigdheden voor de tocht. Het Dierenvriendjespad duurt ongeveer 1,5 uur. Vergeet niet om van tevoren de rugtas te reserveren om teleurstellingen te voorkomen.

Park Vijversburg in Leeuwarden mag niet in deze lijst ontbreken. Deze zomer kun je oog in oog komen te staan met reuze-insecten. Welk dier eet poep? En wie is er een vechtersbaas? Je kunt het ontdekken in Park Vijversburg van 3 juli tot en met 14 augustus tijdens Giga Insecta.

Lekker spelen

Soms wil je dat je kinderen gewoon even lekker kunnen spelen zonder dat je ze zelf hoeft te vermaken. In een andere omgeving gaat dat vaak nèt iets beter dan thuis. 

Bij de Naturij in Drachten kunnen de kinderen zich helemaal uitleven. De Naturij is niet alleen een kinderboerderij, maar véél meer dan dat. Er is een heuse binnenspeeltuin, een grote buitenspeeltuin en een verkeerstuin met skelters in verschillende maten. Er is ook nog een blotevoetenpad voor de jongere kinderen en een natuurpad voor de oudere kinderen. Even uitrusten? Dat kan op de vele bankjes die door het hele park staan. Of je pakt het terras bij het restaurant. Kun jij even lekker zitten terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin. 

Ben je op zoek naar een speelparadijs? Dan moet je bij Landal Esonstad in Anjum zijn. Je kunt er heerlijk spelen, zowel binnen als buiten. Je kunt er in een nautisch thema lekker klimmen en klauteren. Voor de oudere kinderen is er onlangs op de bovenverdieping een echte game-room gerealiseerd met o.a. een airhockey-tafel. Landal Esonstad heeft voor iedere leeftijd wat te doen!

Een ijsje halen bij Ijsboerderij Boereiis in Akkrum mag ook zeker niet ontbreken in deze lijst. Plof met je ijsje op het terras en laat je kinderen lekker spelen in de speeltuin. Er zijn trampolines, een zandbak, speeltoestellen en nog veel meer. Uitgespeeld en ijsje op? Vergeet dan niet om nog een kijkje te nemen bij de dieren en machines op de boerderij voordat je naar huis gaat.

Bij Kruidhof Hortus van Fryslan in Buitenpost  kunnen de kinderen naar hartelust spelen in de 2 speeltuinen verdeeld over het terrein. Er zijn speeltoestellen, er kan worden geklommen en er is zelfs een watertafel in het water. Neem maar een tasje met droge kleren mee, want die ga je vast en zeker nodig hebben!

Kinderboerderij Doniastate in Stiens is een mooie kinderboerderij met een hele leuke speeltuin! Pak een speelgoedtrekker en rijd rond op het speelterrein, schommel, graaf, het kan allemaal bij Kinderboerderij Doniastate. Als ouder kun je toezicht houden op de speeltuin vanaf het terras.

Mis je nog een goedkoop uitje? Mail dan naar friesland@go-kids.nl

Log In