Op nummer drie leukste ANWB-uitje van Flevoland 2021 staat Luchtvaartmuseum Aviodrome. Aan de rand van Lelystad vind je dit enorme museum. 

TIP: Vanaf de weg zijn er geen bordjes dus let goed op dat je de goede afslag neemt. 

Nog voordat je binnenkomt, kom je langs een “groot” vliegtuig en loop je over de “landingsbaan”. Wat een entree!

Eenmaal binnen staat er een stewardess te wachten om je kaartje de scannen. Het is alsof je echt even gaat inchecken. Met detectiepoortje en al. Helemaal in het thema van vliegtuigen.

Wij zijn met het gezin een dagje naar Aviodrome geweest. Samen met mijn man en twee kinderen Twan (5 jaar) en Lizz (2 jaar) begonnen we ons avontuur. Er is een looproute dus beginnen we bij het begin. Hoe zijn vliegtuigen ontstaan? Hoe zien de eerste vliegtuigen eruit? Je maakt een reis door de tijd.  

Toch wel leuk om te zien dat de eerste vliegtuigen uit hout en “doek” (zoals Twan het noemt) bestonden. Ook was er niet veel plek voor veel passagiers en hun bagage.

  

De vliegtuigen staan allemaal uitgestald in de grote hangars.  En terwijl je de route vervolgt loopje langs de mooie vliegtuigen en kun je ook aan de muren de geschiedenis lezen. Voor mijn kinderen was dat nog niet zo interessant, maar oudere kinderen die zelf al goed kunnen lezen leren hier alles over de vliegtuigen.  En over interessante weetjes en feitjes. 

Dit betekent zeker niet dat het voor jongere kinderen niet leuk zou zijn. Integendeel zelfs. Doordat er zoveel te zien is, leren de jongste kinderen ook hoe de ontwikkeling van de vliegtuigen is geweest.  

    

Tijdens de route kom je op een plek waar je kan zien hoe de motor van een vliegtuig werkt. Hoe de propellers draaien, een stukje zeer ingewikkelde technologie maar prachtig om te zien.  Halverwege de route kan je dan even rustig zitten en genieten van de prachtige oude beelden.

In de binnen expositie zijn er ook oude vliegtuigen waar  je even naar binnen kan. Even kijken hoe het eruit zag. Je gaat het trapje op en even binnen spieken. Al gauw merk je dat de technologie flink is gegroeid door de jaren heen. Als je kijkt in de cockpit van één van de eerste passagiersvliegtuigen en dat vergelijkt met de huidige vliegtuigen, is er een hoop meer ruimte bij gekomen.  

Bij vliegen hoort natuurlijk ook een stukje ruimtevaart, via het enorme KLM-vliegtuig Boeing 747 jumbojet kom je bij de boven verdieping. Wel heel indrukwekkend dit grote vliegtuig. 

Eenmaal boven kan je de prachtige vliegtuigen, helikopters die uitgestald staan van bovenaf bekijken. Dan kan je goed zien hoe immens groot ze eigenlijk zijn. 

André Kuipers neemt ons mee in de ruimte. Via een scherm vertelt hij het een en ander over de ruimtevaart. Wat ook echt heel leuk is om te zien dat zijn de ruimtepakken. Als je het oude pak en het nieuwe met elkaar vergelijkt, dan zou ik me toch zekerder voelen in het nieuwe pak denk ik. 

 

Na de binnen expositie kan je ook buiten van alles bekijken. Alle speeltoestellen zijn helemaal in het thema. Alles is één geheel. Buiten kunnen de kinderen lekker spelen terwijl de ouders genieten van een bakje koffie. 

Fijn weetje: Ook hier hebben ze verschillende opties voor evt. glutenvrij eten. Ze hebben zelfs glutenvrije poffertjes. TIP: vraag dit even aan bij de medewerkers van het restaurant.

Buiten hebben ze ook nog een hangar waar je kan kijken naar verschillende vliegtuigen die opgeknapt en opgebouwd moeten worden. Je kan zelfs een vlucht boeken om een kleine rondvlucht te maken boven Lelystad.  

Bij binnenkomst werd ons verteld dat luchtvaartmuseum Aviodrome 50 jaar bestaat en een heuse papieren vliegtuig race organiseert. Vouw jij het beste vliegtuigje van alleen papier? En komt deze ook het verst, dan heb jij gewonnen. Dit kon van 10 juli tot 29 augustus 2021. De winnaar wint een rondvlucht in een echt vliegtuig voor 3 personen.  

 

Het vouwen van een papieren vliegtuigje is toch niet zo makkelijk als het lijkt. Want hoe zat het ook alweer, hoe vouwde je ook alweer zo’n vliegtuigje. Gelukkig mag je wel even op internet kijken en is er een oefenbaan om te kijken hoe ver je vliegtuigje komt.

Wist je dat: het wereldrecord staat op 69.14 meter en is gegooid door de Amerikaan Joe Ayoob.  

Ook voor ANWB-uitjes 2022 kun je weer stemmen op Luchtvaartmuseum Aviodrome.