Karin Otten van het Sociale Wijkteam in Zwolle vertelt met haar team van deskundigen regelmatig iets over zaken waar ze mee te maken krijgen betreffende het opgroeien en opvoeden van kids. Ze delen hun ervaringen om te laten zien hoe alle kleine beetjes helpen!

Lees hier hun verhaal:

Scheiden.

'Jaarlijks besluiten 70.000 stellen met minderjarige kinderen hun relatie te beëindigen. 1 op de 5 verloopt problematisch schatten deskundigen en een aantal daarvan loopt uit op een vechtscheiding. Geschat wordt dat er op dit moment 16.000 kinderen ernstige last hebben van de scheiding van hun ouders. Jaarlijks komen daar 3.500 nieuwe kinderen bij'. Deze informatie vond ik op de site van de Kinderombudsman, mevrouw Kalverboer.

Ik zag haar afgelopen week bij Nieuwsuur. Ze vertelde dat ze met ouders en kinderen gesproken had over scheiden. Ze gaf aan dat ouders vaak niet weten wat het effect van hun scheiding op hun kinderen is. In de meeste situaties gaat het voor de kinderen om een enorm ingrijpende gebeurtenis. Onderzoeken tonen aan dat kinderen vaak nadelige gevolgen ondervinden van een scheiding van hun ouders. Niet alleen op het moment dat ze nog kind zijn, maar ook op na een aantal jaren en zelfs tot op latere leeftijd'.

In Nieuwsuur werd verteld dat Klokhuis vier keer een uitzending besteed aan scheiden en het wat het met kinderen doet. Ik heb een stukje gezien en hoorde kinderen vertellen dat ze deelnamen aan de KIES-training (Kinderen In Echtscheiding situaties) . KIJKTIP!

In Zwolle en andere steden worden er al jaren KIES-trainingen gegeven, er draaien een aantal trainingen per jaar.

De training bestaat uit tien bijeenkomsten van de kinderen wiens ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. Voor en na de training is er een gesprek met de ouders. KIES besteedt aandacht aan de belangrijkste gevolgen die impact hebben op kinderen en ouders gedurende de scheiding.

Bij kinderen zie je bijvoorbeeld heftigere emoties dan anders (bijv. woede-uitbarstingen of huilbuien) en concentratie- en leerproblemen (schoolprestaties verslechteren).

In de training wordt stil gestaan bij de veranderingen die een scheiding met zich mee brengt.

Kinderen moeten omgaan met het feit dat ouders minder beschikbaar zijn dan daarvoor omdat er veel te regelen valt met een scheiding. Ze krijgen te maken met twee woonsituaties of soms een woonsituatie waarin beide ouders nog bij elkaar in een huis wonen, maar de spanning te snijden is. Zij moeten elke keer met hun koffertje wisselen tussen beide ouders. Tijdens een training zei een jongetje het treffend: 'als ik bij mama ben, mis ik papa en als ik bij papa ben, mis ik mama'…..

Soms is er (al) een nieuwe partner in het spel of wordt er negatief gepraat over de andere ouder. Familie splitst zich in tweeën, er is familie van papa waar je met papa naar toe gaat, er is familie van mama waar je met mama naar toe gaat. Verjaardagfeestjes vier je twee keer, een keer bij papa en een keer bij mama.

Een medewerker uit het Sociaal Wijkteam is KIES-coach. Ze vertelt weleens over wat voor situaties ze meemaakt tijdens de training. Tijdens de training mogen de kinderen over hun ervaringen en gevoelens vertellen, ze mogen dit in een map vormgeven door te tekenen, verhaaltjes te schrijven, wat maar bij een kind past. Ze mogen zelf bepalen of de ouders de map in mogen kijken. De medewerker heeft in de 11 jaar dat ze KIES-trainingen geeft, twee keer meegemaakt dat een kind niet wilde dat zijn ouders de map mochten inkijken. Je vraagt je dan af: wat heeft hij daar in gezet wat hij aan zijn ouders niet durft te laten zien? Waar is hij bang voor?

Ter afsluiting geven de twee trainers de ouders terug wat ze gezien hebben. Dit zijn vaak indrukwekkende gesprekken waar wel eens een traantje vloeit. Het is voor ouders confronterend om uitspraken van hun kind te horen over de last die ze van de scheiding ondervinden. Ouders denken dat ze hun kind afschermen voor de scheiding bijv. dat ze de ruzies niet in bijzijn van de kinderen uitvechten, maar dat pas doen als ze op bed liggen. Maar de spanning die er overdag tussen ouders is, is voor kinderen merkbaar en ook vaak horen we dat ze ook de ruzies 's avonds, als ze in bed liggen, horen en er verdrietig van worden.

Ik ben blij dat we deze training hebben en ik gun het alle kinderen die een scheiding mee moeten maken, ernaartoe te mogen!!

Meer informatie vind je op de site van Kies: http://issuu.com/kiesvoorhektind/docs/informatiefo...

Daarnaast maak ik van de gelegenheid gebruik om jullie te informeren over het Scheidingsspreekuur. In veel gemeenten is er wekelijks een spreekuur samen met het juridisch loket. Zo ook in Zwolle. Je kunt hier al uw vragen over een (aanstaande) scheiding stellen. De vragen kunnen gaan over praktische zaken, financiële vragen, juridische vragen en bijv. vragen over de kinderen. Er wordt geprobeerd uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden en anders zullen ze je vertellen wie jouw vraag wel kan beantwoorden.

Op deze website vind je hoe je je hiervoor aan kunt melden (https://swtzwolle.nl/scheidingsspreekuur ).