Armoedestress heeft een grote impact op ouders, maar ook op de sociale ontwikkeling van een kind. Die stress neemt toe in deze tijd van prijsstijgingen en inflatie. Evenals het aantal mensen dat financieel in de knel komt en hulp nodig heeft om het hoofd boven water te houden. Daarom vraagt Nationaal Fonds Kinderhulp aandacht voor deze gezinnen in de campagne ‘Armoedestress – Continu op zoek naar een uitweg’. 

1 op de 12 kinderen en jongeren groeit op in armoede. Deze kinderen maken er het beste van, maar merken altijd en overal dat er thuis niet genoeg geld is. Voor deze gezinnen kan het soms voelen alsof er geen uitweg is. Voor deze ouders zijn lastige dilemma’s niet onbekend. Ze moeten dan ook vaak nee zeggen tegen dingen die voor veel kinderen vanzelfsprekend zijn: een fiets, rekenmachine of een warme jas voor de winter.

Onmogelijke keuzes

61% van de ouders met een laag inkomen ervaart stress als ze hun kinderen niet kunnen geven wat ze nodig hebben. “Armoedestress zit hem vooral in het constant moeten maken van keuzes, die je eigenlijk niet wíl maken.” vertelt moeder Desirée aan Kinderhulp. Ouders staan voor lastige keuzes, vooral in deze tijd. Gedwongen ‘nee verkopen’ aan je kinderen heeft echter een grote impact, zowel ouders als kinderen ervaren stress en schaamte. Desirée zegt: “Dat zorgt voor onzekerheid en is niet goed voor je zelfvertrouwen. Het geeft je een soort schuldgevoel, je gaat jezelf afvragen wat je verkeerd hebt gedaan. Het kan echt iets met je gemoedstoestand doen, en dus ook met je gezondheid.”

Kind grotere kans op depressie of burn-out

Onderzoek wijst uit dat mensen minder snel herstellen wanneer ze in armoede leven. Armoede zorgt niet alleen voor een slechter mentaal welzijn, maar ook voor een slechter fysiek welzijn. En zeker ook bij kinderen. Wilco van Dijk, hoogleraar Economische Psychologie, zegt hierover: “Kinderen die opgroeien in armoede maken veel meer stressvolle situaties mee en lopen vaker leerachterstanden op op school. Ook maken deze kinderen meer kans op een depressie, burn-out of eetstoornis en dreigen in sociaal isolement te raken omdat het voor hen moeilijk is om mee te doen aan activiteiten met leeftijdsgenootjes.“

Download de game ‘Uitweg’ 

Met de campagne ‘Armoedestress, continu op zoek naar een uitweg’ vraagt Nationaal Fonds Kinderhulp aandacht en begrip voor de stressvolle situatie van een groeiende groep gezinnen in ons land. Want armoede kan iedereen overkomen. Kinderhulp roept op om vooroordelen plaats te laten maken voor begrip. En dat doen ze met de serious game ‘Uitweg’. Terwijl je de uitweg uit het doolhof probeert te vinden, word je afgeleid en onder druk gezet. Zo ervaar je zelf wat de stress van een game met jouw eigen focus doet. Meer weten? Lees hier alles over de game of download hem in de appstores.

Info & downloaden